Výroba respiračních roušek v továrně v provincii Che-pej. Roušky se kvůli zvýšené poptávce dočasně staly nedostatkovým zbožím, lékárny jejich prodej limitovaly počtem jednoho kusu na osobu. (23. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

VIDEA TÝDNE: Smrtící koronavirus, úmrtí Kubery a sexistická reklama

  • 1
Čínou se nezadržitelně šíří smrtící koronavirus. Doposud mu podlehlo 56 lidí, počty nakažených jdou do tisíců. V nedožitých 73 letech zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera. Francouzský prezident Macron se pohádal s izraelským policistou, zábavní park testoval atrakci na praseti a KFC se omluvilo za sexistickou reklamu.

Novému koronaviru v Číně podlehlo již 56 lidí, nakažených je přes 2000. První nemocnou s podezřením na koronavirus – čínskou letušku – v neděli oznámilo Rakousko. První potvrzený případ rovněž ohlásila Kanada. Schopnost šíření nového koronaviru navíc začíná podle čínských úřadů sílit.

V nedožitých 73 letech zemřel předseda Senátu a člen ODS Jaroslav Kubera. V letech 1994–2018 stál coby starosta a později primátor v čele Teplic. Náhlé nevolnosti podlehl v pondělí po převozu do ústecké Masarykovy nemocnice.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu při hlasité hádce vykázal izraelského policistu z kostela svaté Anny v Jeruzalémě, kam přijel na mezinárodní fórum o holokaustu. Svatostánek patří k objektům, které jsou majetkem Francie. Scéna připomíná podobný incident z roku 1996, kdy Francouzům vládl Jacques Chirac.

Jen krátce poté, co australská odnož řetězce rychlého občerstvení KFC zveřejnila svůj nový reklamní spot, aktivistická skupina s názvem Collective Shout bojující proti objektivizaci a sexualizaci ho označila za návrat k zastaralým stereotypům a přiměla k bojkotu společnosti KFC. Řetězec rychlého občerstvení se za spot sice omluvil, reklamu však vysílá dál.

Čínský zábavní park se stal na sociálních sítích terčem kritiky poté, co o víkendu při uvedení nové atrakce použil prase, které poslal na bungee jumping. Internet zaplavily záběry svázaného zvířete, jež zaměstnanci parku vytáhli na sedmdesát metrů vysokou věž. Svázané a kvičící prase poté připevnili na elastické lano a pustili ho dolů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video