Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového rozměru. Bylo mu 94 let.

Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového rozměru. Bylo mu 94 let. | foto: ČTK

Pohřbí Kunderu v Brně, nebo ve Francii? Podoba rozloučení je zatím nejasná

  • 5
Podle Věry Kunderové si její manžel Milan Kundera přál být pohřben v rodném Brně, řekl pro Radiožurnál velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann. „Nejdřív se musí projít celou administrativní fází a posléze uvidíme, co bude dál,“ doplnil. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro iDNES.cz řekl, že otázka pohřbu se ještě neřešila.

Spisovatel letos v rodném Brně otevřel knihovnu Milana Kundery. Jestli bude v největším moravském městě i smuteční ceremoniál, ale není podle Fleischmanna jasné.

„Podle informací, které mám od Věry Kunderové, si Milan Kundera přál být pohřben v Brně. Jakým způsobem se to bude dít, nevím. Byl to také francouzský občan. Pochopitelně se nejdřív musí projít celou administrativní fází a posléze uvidíme, co bude dál,“ dodal Fleischmann.

Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového významu. Bylo mu 94 let

Otázka pohřbu se ještě neřešila

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro iDNES.cz doplnil, že ambasáda ve Francii je s rodinou v kontaktu. Současně uvedl, že otázka pohřbu se ještě neřešila. „Ambasáda akorát připravuje možnost veřejnosti podepsat se do kondolenční knihy,“ řekl Drake.

Ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček zopakoval, že být pohřben v Brně je přáním Milana Kundery. „Město Brno se ústy paní primátorky zavázalo, že o toto jeho přání se postará. Teď se to vyjednává, podrobnosti ještě nejsou známy, ani nejsem oprávněn je poskytovat,“ doplnil Kubíček.

Bartoška čte Kunderu: Nesnesitelná lehkost bytí v audioknize s 50% slevou

Veřejnost se může s Milanem Kunderou rozloučit na francouzské ambasádě, v Moravské zemské knihovně nebo na české ambasádě v Paříží.

Autorovi světově populárních románů jako Nesnesitelná lehkost bytí anebo Žert sebral v roce 1979 komunistický režim československé občanství. České získal zpátky až v roce 2019.

Posvátná stvůra literatury oslovila generace. Česko i svět se loučí s Kunderou


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video