ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Možná už narážíme na strop. Ženy v politice o sobě pochybují, říká analytička

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V komunálních volbách uspělo 29 procent žen, což je o procentní bod více než před čtyřmi lety. Nárůst je však velmi pozvolný a pomalé tempo se může i zastavit. „Možná už narážíme na strop, kdy ženy, které tu možnost mají, už v politice jsou. Pokud tam budeme chtít dostat další, podmínky se budou muset zlepšit,“ říká ředitelka Fóra 50 % Veronika Šprincová.

Zastoupení žen v komunální politice podle vašich dat celkově opět mírně vzrostlo, a to z 28 na 29 procent. Mírný nárůst počtu žen v politice je stabilní od roku 1994, ale opravdu jen velmi pozvolný. Dá se vůbec stále říct, že se jedná o trend? Nejde spíše o náhodu?
To se nedá úplně říct. Komunální úroveň je jediná, kde se zvyšuje jak podíl kandidujících žen, tak těch zvolených. Je tam ovšem právě to „ale“, které jste zmínila –⁠ tempo se dost zpomaluje. Na konci devadesátých let byl nárůst v jednotkách procentních bodů, teď to jsou spíše kosmetické změny. V roce 2014 bylo zvoleno 21,7 procenta žen, v roce 2018 to bylo 28 procent a letos 29 procent...

Když si uvědomíme, že volby jsou jednou za čtyři roky a takto to postupuje, bude trvat dlouho, než dojdeme i na těch čtyřicet procent. A to je na tom komunální úroveň ještě relativně dobře, když odhlédneme od Evropského parlamentu, kde je momentálně zastoupení žen nejvyšší. Pořád se ale bavíme o necelých třiceti procentech, tedy sedmdesáti procentech mužů, což vůbec neodpovídá zastoupení v populaci.

Když je zastoupení žen vyváženější, je větší pravděpodobnost, že atmosféra bude příjemná pro všechny. Už jen z toho důvodu, že muži si politiku mohou představovat trochu jinak než ženy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video