Kdo kryje Vémolovi záda? Lobbista Rittig oprašuje svou zálibu v boxu

  18:30
Na první pohled nemají nic moc společného, ale přece. Začali ve skromných poměrech, propadli se na dno, zažili pobyt za mřížemi, nyní jsou bohatí. Lobbista Ivo Rittig a zápasník MMA Karel Vémola jsou velcí přátelé, hrají spolu golf, vzájemně se vozí autem po Praze a neustále u toho vtipkují.

Z Rittigova instagramového účtu vyplývá, že jsou s Karlem Vémolou skoro jako bratři. Společné jízdy zvěčňují na videích. „Pořídil jsem si nového osobního šoféra, to jen tak někdo nemá,“ chlubí se na jednom z nich Vémola. U volantu je Rittig. „Kam chcete?“ ptá se. „Na Pařížskou, na nákupy,“ nařizuje Vémola. „Zařídím,“ slibuje Rittig.

Na dalším snímku je Rittig naopak v pozici spolujezdce. „Tak mám takový dojem, že je dneska pátek. A kampak to dneska jedeme?“ ptá se Rittig. „Služebníček, dneska se kolo obrátilo. V sobotu musím na přechodu někoho zmlátit, aby mě šéfík zase vozil,“ odpovídá Vémola. 

„No nevím, nevím, jestli mu to dovolím. Ale vemte mě třeba do Revoluční, pane Vémola,“ zakončuje konverzaci Rittig. 

Mříže a box

Ivo Rittig se vyučil prodavačem. Odseděl si pár let ve vězení, když se přišlo na to, že z pokladny zmizelo téměř 800 tisíc korun. Ráno trénoval box v klubovně na Smíchově a odpoledne pracoval v kavárně hotelu Alcron v centru Prahy. 

„Zíral jsem, kam až to Ivo dotáhl,“ citovala v roce 2014 MF DNES jeho kamaráda z mladých let, boxera a také prý někdejšího veksláka z Alcronu Stanislava Tišera. Ten o Rittigovi říká, že uměl vždycky vydělávat. „Jako boxer byl průměr, ale ve vekslování byl dobrý. Pracovitý a šikovný,“ tvrdí Tišer.

Ivo Rittig byl v 90. letech promotérem těch nejlepších boxerských utkání. Do Česka poprvé přivezl hvězdy, jako jsou Jean-Claude van Damme nebo Chuck Norris. Ze světa boxu se poté Rittig vytratil. Nyní jeho instagramový účet prozrazuje, že je opět zpět v „ringu“. 

Karel Vémola, který si říká Karlos Terminátor Vémola, byl stejně jako Rittig ve vězení. Nedokázal si pohlídat účetnictví, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Začínal jako vyhazovač v Londýně. Nyní je zápasníkem MMA (bojový sport bez využití zbraní, umožňuje údery i chvaty).

Vémola sám o sobě říká, že má rád všechno extrémní. „I ženské se mi líbí extrémně vyšperkované plastickými operacemi, musí mít obrovská silikonová prsa. A auta to samé, obrovská kola, nárazníky, spojlery,“ přiznal. Je také velkým příznivcem nedávno zesnulého Karla Gotta. 

Club Epic- vážení!!!
Tak jdeme do finále,zítra začne BOJ!!!
Těšíme se na všechny co vyprodali O2 až po strop!! #epic#heavyweight#mma#fighters#nightlife#club#prague#tommorow#☄️☄️☄️

8. listopadu 2019 v 18:43, příspěvek archivován: 12. listopadu 2019 v 13:55

Rittig v rozhovoru pro Lidovky.cz prozradil, že nevylučuje, že by se v bojových sportech v budoucnu začal více angažovat. „Zatím v tom ale nepodnikám, spíše lidem radím a pomáhám. Aby mě to zajímalo na sto procent, musí se to cenově posunout do zahraničí. Chce to jiné země, kde žije třeba padesát milionů lidí,“ myslí si. 

„Trochu se starám o Vémolu“

„Jsem spíše v roli pozorovatele, starám se trochu o Karlose Vémolu a o pár boxerů, zajímá mě to spíše zvenku. Aby mě to zajímalo na plné pecky, muselo by to být za jiné peníze,“ prozradil Lidovkám a dodal, že je jeho prioritou MMA a celkově bojové sporty. „Je možné, že boxerům někdy s něčím pomůžu,“ odpověděl Rittig na dotaz, zda má zájem o pomoc boxu. 

Na svém instagramu Rittig okomentoval i československou MMA bitvu Oktagon. Na ní se Karlos Vémola střetl o víkendu se zápasníkem Atillou Véghem a před zápasem sliboval, že neprohraje.

„To se nestane! O tom vůbec nepřemýšlím, vyhraju. Chci jen říct, že tenhle Zápas století buduje legendu, chci, aby se můj příběh vyprávěl ještě dlouho po mé smrti,“ hřímal Vémola. V zápase Végh však nakonec Vémolu knokautoval.

„Karlos bude vždycky náš champ. I to je sport. Chlape vstaň, vyndej hlavu z dlaní a jedeme dál. Jednou to přijít muselo. S prohrou se dostane na každého a teď jsi to byl ty. O to větší důvod pořádně makat,“ reagoval Rittig. 

Velké poděkování všem fanouškům a zároveň slibuju, že si půjdu tvrdě za odvetou

12. listopadu 2019 v 11:39, příspěvek archivován: 12. listopadu 2019 v 15:52

Od podnikání až k politickým špičkám

Rittiga kriminalisté v roce 1985 zatkli za krádeže z pokladny samoobsluhy v centru Prahy, kde působil jako vedoucí. Odseděl si pár let ve vězení, v 90. letech ho dostala ven amnestie vyhlášená tehdejším prezidentem Václavem Havlem.

O třicet let později je jméno Ivo Rittiga jedním z nejskloňovanějších. Stal se vlivným podnikatelem, lobbistou a jedním z nejmocnějších mužů, který byl napojen na nejvyšší politické špičky. A pronásleduje ho série soudních případů.

Na začátku 90. let začal podnikat v oblasti luxusní módy. Do Prahy Ivo Rittig vozil oblečení věhlasných značek. Právě díky němu měla spousta důležitých lidí přístup k luxusnímu oblečení. Podle týdeníku Respekt si Rittigovy firmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které ale podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh vyveden do České konsolidační agentury.  

Přes obchodování s módou v Pařížské ulici seznámil s Tamarou Kotvalovou, která je bývalou ženou politika z ODS Petra Bendla. Mnozí se domnívají, že právě kontakty s ním mu pomohly do vlivných pater politiky. Rittigovo podnikání je spojováno s politickými vazbami na ODS a velkými veřejnými zakázkami. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

PID i BIS

Lobbista je známý například v souvislosti s kauzou jízdenek pro pražský dopravní podnik. V kauze byl začátkem loňského února podán návrh na obžalobu Rittiga a dalších 17 lidí, letos v květnu soud zbavil obžaloby všechny obviněné. 

Jednou z dalších kauz, ve které Rittig figuruje, je únik informací z Bezpečnostní informační služby. V případu, který souvisí se zásahem na Úřadu vlády v červnu 2013, byla vedle Rittiga a jeho obchodního partnera Tomáše Jindry obžalována také bývalá ředitelka kabinetu premiéra Jana Nečasová, dříve Nagyová. 

Soud v případu rozdal podmínky, odvolací soud ale rozsudky zrušil a nařídil věc znovu projednat. Pražský městský soud se kauzou údajného vyzrazení utajované zprávy BIS zabýval znovu a v pondělí Nečasovou, Rittiga i jeho advokáta zprostil obžaloby. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se obratem odvolal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...