Půlmiliardový „tunel“ v DPP bez trestu. Soud zprostil Rittiga a spol. obvinění

  9:37aktualizováno  15:06
Pražský městský soud zprostil viny všech 17 obžalovaných, zapletených do údajného tunelování Pražského dopravního podniku. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupce Borgula se proti osvobozujícímu rozsudku odvolal, zástupce dopravního podniku si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
Obžalovaní bývalý šéf Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Martin Dvořák...

Obžalovaní bývalý šéf Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Martin Dvořák (vpravo) a jeho někdejší ekonomický náměstek Ivo Štika čekají na začátek jednání Městského soudu v Praze, který vynesl rozsudek v kauze údajného tunelování DPP. (17. května 2019) | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Podle soudce Petra Hovorky nebyl žalovaný skutek trestným činem. Dle obžaloby měl DPP při zadávání zakázek, zpronevěře a následnému praní špinavých peněz přijít nejméně o 457,5 milionu korun. Mezi obviněnými byl i lobbista Ivo Rittig nebo někdejší šéf DPP Martin Dvořák. 

Při příchodu k soudu státní zástupce Adam Borgula zopakoval, že se podle něj vinu všech obžalovaných podařilo plně prokázat, a to navzdory tomu, že soudce nevyhověl všem jeho důkazním návrhům včetně přehrání odposlechů Rittiga.

Na vynesení rozsudku dorazilo šest obžalovaných včetně Dvořáka. Ostatní zastupovali jejich advokáti. Obžalovaní už dříve požádali o to, aby se soud mohl konat i v jejich nepřítomnosti.

Jak reagovali jednotliví aktéři?

Dvořák po skončení líčení kritizoval novináře, kteří podle něj ignorovali argumenty obhajoby. Státní zástupce podle něj chtěl případ využít pro vzestup ve své kariéře.

Rittig k soudu nepřišel, jeho obhájce Vlastimil Rampula označil výsledek za odpovídající. „Důvody pro podání obžaloby podle mého názory vůbec nebyly a hlavní líčení toto jen prohloubilo,“ podotkl.

Rittig sám na twitteru zveřejnil fotku s několika lahvemi šampaňského a s poděkováním těm, kdo mu drželi palce. Na Instagramu poté zveřejnil krátké video, jak s lahvemi tancuje.

Jaroslav Kubiska, jediný z obžalovaných, který spolupracoval se státním zástupcem, nechtěl rozhodnutí soudu komentovat.

Ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha vyjádřil přesvědčení, že odvolací soud na rozdíl od první instance dojde k přesvědčení, že se stal trestný čin. „Věřím, že odvolací soud následně připustí jako důkaz odposlechy, které jasně dokazují korupční jednání obviněných v této kauze,“ uvedl.

Obviněným hrozily až pětileté tresty a milionové pokuty

Borgula požadoval pro většinu obviněných včetně Rittiga a Dvořáka pětileté tresty vězení a peněžité tresty ve výši pěti nebo deseti milionů korun. Spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisku soud podle něj neměl trestat. 

Kauza DPP má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které podnik uzavřel v roce 2008 kvůli zajištění prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Dopravní podnik v případu figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun. 

V první větvi kauzy vinila obžaloba vedle Dvořáka i dva další bývalé zaměstnance DPP - ekonomického ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb Tomáše Petanu. Dále jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce, Jana Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets. Původně čelili obvinění i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, ani jeden z nich se ale soudu nedožil.

V druhé větvi případu byli vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Skupinu uzavírají Kubiska, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Ferdinandem Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

Kauza údajného tunelování DPP se řeší přes sedm let

  • Počátky případu, který se týká zejména možného vyvádění peněz z dopravního podniku prostřednictvím papírových jízdenek, sahají do roku 2007. Tehdy se podle svědectví Vladimíra Sitty, bývalého generálního ředitele tiskárny Neograph, zrodil z iniciativy společníka firmy Jana Janků plán na získání lukrativní zakázky od městské firmy. Podmínkou bylo angažovat jako prostředníka obchodu společnost Cokeville Assets, která měla nejasnou vlastnickou strukturu a sídlila na Britských Panenských ostrovech.
  • Neograph, který pro získání zakázky namísto dosavadních dodavatelů Státní tiskárny cenin a německé Schwarz Druck využil toho, že se začal používat utajovaný ochranný prvek, odváděl podle médií z každé jízdenky firmě Cokeville Assets 17 haléřů (DPP v roce 2011 za část dodávky platil 37 haléřů za kus). Obchod začal fungovat v roce 2008, o dva roky později pak obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší upozornil policii na podezřelé okolnosti a zmínil i to, že peníze pro Cokeville končí u pražského podnikatele Iva Rittiga.
  • V médiích se informace o podezřelé zakázce objevily v listopadu 2011, kdy o nich informovala mimo jiné Česká televize s odkazem na Sittu mladšího. To, že je výroba jízdenek pro pražský dopravní podnik "dvojnásobně předražená", potvrdil v té době Sitta starší. V prosinci 2011 DPP a Neograph smlouvu (která přitom měla čtyřletou výpovědní lhůtu) ukončily, média tehdy spekulovala o tom, že zveřejnění kauzy a ukončení smlouvy je zřejmě důsledkem sporů mezi Sittou starším a Janků.
  • Sittové v následujících letech čelili obvinění z tunelování Neographu, odvolací soud je ale loni v říjnu očistil. Oba muži označili stíhání za mstu lidí kolem Rittiga. Vladimír Sitta starší například uvedl, že je stíhán za to, že přerušil penězovod z pražského dopravního podniku. Sitta společnost Neograph zakládal a dlouhá léta vlastnil. O papírny přišel, když je ovládl někdejší spolumajitel Jan Janků. Neograph se pak přejmenoval na Security Paper Mill.
  • Policie se vedle Sittů zabývala kauzou kolem údajně předražených jízdenek a v říjnu 2013 padla první obvinění, a to z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Média tehdy psala, že mezi obviněnými jsou někdejší generální ředitel DPP z let 2007 až 2011 Martin Dvořák, Janků, advokát Peter Kmeť a Dvořákův někdejší ekonomický náměstek Ivo Štika. V únoru 2014 pak policie kvůli jízdenkám obvinila také Iva Rittiga.
  • Počet obviněných postupně rostl, před soudem nakonec vedle Dvořáka a Rittiga stanulo loni v říjnu dalších 15 spoluobžalovaných, kromě zakázky na papírové jízdenky se případ rozrostl ještě o zajištění prodeje jízdenek (místa zejména ve stanicích metra) a SMS jízdenky. Druhá větev případu se týká údajného praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. DPP v kauze figuroval jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun.
  • Dnes soud všech 17 obviněných v kauze zbavil obžaloby. Podle soudce Petra Hovorky nebyl žalovaný skutek trestným činem. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Odvolání státního zástupce Adama Borguly je pravděpodobné.
  • Ivo Rittig, který je v médiích označován za hlavní postavu v pozadí kauzy, se spojování s případem bránil u soudu. Loni v červnu ale pražský vrchní soud potvrdil, že Nadační fond proti korupci nemusí stahovat z webu tiskové zprávy, které Rittiga pojí s kauzou předražených jízdenek. Letos v březnu pak Rittig sám stáhl žalobu, kterou podal v roce 2012 kvůli článkům deníku Blesk a v níž se po vydavatelství Czech News Center (CNC) domáhal omluvy a milionu korun za zprávy, které ho spojovaly s případem jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Soud začal rozplétat kauzu předražených jízdenek na MHD v roce 2018.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...