Jaroslav Samson Lenk

Jaroslav Samson Lenk | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

Ve Starém Plzenci hrozí kvůli písničkáři Lenkovi opakování voleb

  • 10
Písničkář Jaroslav Samson Lenk kandidoval v obecních volbách ve Starém Plzenci, přestože v tomto pětitisícovém městě nemá trvalý pobyt. O mandát zastupitele, který získal, zřejmě přijde. Jedna z poražených stran ale zpochybnila i výsledek celých voleb, a tak se možná budou muset opakovat.

Sdružení Volba pro Starý Plzenec, které mělo Jaroslava S. Lenka na 11. místě kandidátky, získalo tři křesla a písničkář díky téměř pěti stovkám hlasů poskočil až na druhé místo. Ukázalo se však, že Lenk a další dva kandidáti sdružení neměli v době voleb ve městě trvalý pobyt a nemohli zde proto kandidovat.

Lenk se hájí tím, že dostal špatné informace. "Ptali jsme se na úřadě a řekli nám, že mé kandidatuře nic nebrání. I pokud mám trvalé bydliště v Praze a v Plzenci jen čestné občanství," sdělil Lenk.

Podle politologa Ladislava Cabady je ale trvalé bydliště v obci nepřekročitelnou podmínkou. "Do zastupitelstva obce může kandidovat jen zletilý člověk, který má trvalé bydliště v katastru obce," sdělil Cabada.

Výsledky voleb ve Starém Plzenci

Místní sdružení sociální demokracie už podalo stížnost na výsledky voleb ke krajskému soudu. "Kdyby se odečetly hlasy, které získala strana neoprávněně, my budeme mít o jedno křeslo více a oni o jedno méně," uvedl Jan Metlický ze staroplzenecké ČSSD.

Krajský soud má na vyřízení stížnosti 20 dní ode dne podání. Soudce Václav Roučka, který má na krajském soudu na starost správní soudnictví, nechtěl výsledek předjímat.

Ani politolog Cabada si netroufá odhadnout, jak může spor o regulérnost voleb ve Starém Plzenci dopadnout. "Úředník pověřený kontrolou kandidátek takovou věc vůbec neměl připustit. To je chyba ve správním aktu a je velká otázka, jak rozhodčí orgán, což je v tomto případě soud, rozhodne. Rozhodnutí může být celá řada," nastínil Cabada.

Podle něj je jedním z řešení zpětné vyřazení celé kandidátní listiny z voleb. Hlasy by se poté přepočetly pro strany, které získaly nad pět procent a splnily zákonné podmínky. Další možnost je, že se volební lístky znovu přepočtou s tím, že se nebudou počítat hlasy pro ty, kteří neměli na kandidátní listině být. Poslední možností je opakování celých voleb.

"Myslím, že by to bylo nejlepší řešení," řekl Jaroslav S. Lenk. Dodal, že pokud k tomu opravdu dojde, změní si trvalé bydliště a bude kandidovat znovu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video