Válek nechce další lockdowny, připustil návrat roušek do MHD a přeočkování

  • 214
Plošná opatření a lockdowny nefungují, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Smysl podle něj mají roušky v oblastech, kde je to potřeba, tedy v zdravotnických zařízení a MHD. Rizikové skupiny obyvatel by se měly každý rok na podzim přeočkovat, dokud covid-19 nevymizí.

Válek v debatě na CNN Prima prohlásil, že lockdowny a plošná opatření neměly požadovaný efekt a techniky jsou neproveditelné. Smysl naopak podle něj mají roušky v MHD a zdravotnických zařízeních a připouští, že by se tam mohly na podzim vrátit. V určitém směru by mělo dojít i k přeočkování části populace.

„Úplně stejně jako u chřipky by se měla skupina obyvatel starších padesáti let a komorbidita na podzim přeočkovat. Jedná se o opatření, ke kterému směřuje celý svět, panuje na něm odborný konsenzus,“ uvedl Válek. Dále podotkl, že očkování musí probíhat před nástupem covidové vlny.

Ovšem poslanec za ANO Jiří Mašek se obává, aby kapacity očkovacích center byly dostatečné. „Měli bychom být schopní proočkovat čtyřicet až padesát lidí denně. Jedná se o poměrně jednoduché počty.“

Covid spí v létě, stejně jako medvědi v zimě. Na podzim se probudí, řekl Válek

„Strategii máme připravenou a postupně s ní budeme společnost seznamovat. Dál budou vakcíny zdarma. Budeme muset veřejnosti vysvětlit, že očkování není one shot, ale budeme se muset očkovat každý rok. Jinak musíme být připravení riskovat svoje zdraví,“ odpověděl Válek a dodal, že nepřipouští variantu, že by očkování nařídil a neočkované odmítl léčit.

„Co mohu udělat? Vysvětlovat, přesvědčovat, vrátit důvěru v odborníky a opakovaně popírat bláboly, které dezinformátoři šíří, ale nic víc. Očkování je možnost a povinností státu je zajistit, aby se každý občan mohl naočkovat a aby očkování bylo dostupné.“

Podle Maška sice občané těmto tvrzení uvěří, ale je potřeba začít s informační kampaní dřív než 1. srpna, jak to slíbilo ministerstvo zdravotnictví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video