Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: Jan Karásek, MF DNES

Vacek ztrácí podporu i u lidovců

  • 35
Dny protidrogového experta křesťanských demokratů Jiřího Vacka ve funkci náměstka ministra vnitra se zřejmě krátí. Stoupenec tvrdé represe ztrácí podporu už i v nejvyšším vedení KDU-ČSL.

Šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek už připouští, že lze jen těžko obhájit to, že Vacek neříkal pravdu o svém vzdělání.

Nejdříve se ukázalo, že není inženýr, pak časopis Týden zjistil, že Vacek nemá ani maturitu.

"Pan Vacek je odborník na sociálně-patologické jevy a ve své práci má moji podporu. Způsob, jakým interpretuje svůj vlastní životopis, ale chápat nemohu," řekl včera MF DNES Kalousek.

Podle informací MF DNES šéf křesťanských demokratů už při interních jednáních v KDU-ČSL dal najevo, že Vackova pozice je obtížně hájitelná. Ne proto, že nemá vzdělání, ale proto, že nemluvil pravdu. O Vackovi se včera hovořilo i na jednání předsednictva lidové strany.

Vacek včera na otázku MF DNES, zda ho již někdo z vedení strany vybídl, aby sám v tichosti z funkce náměstka ministra vnitra odešel a neškodil své straně, odvětil: "Rozhodně ne." Dotaz, zda nyní uvažuje sám o rezignaci, nechal nezodpovězený. "Já se k tomu teď nebudu vyjadřovat," řekl.

KDU-ČSL ho do funkce prosadila díky koaličním dohodám i přes výhrady ministra vnitra Františka Bublana.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video