Kostel Nejsvětější trojice v Dědicích

Kostel Nejsvětější trojice v Dědicích | foto: Veronica.cz

V sobotu se Česko zahalí do tmy, stovka měst se přidá k Hodině Země

  • 248
Černou hodinku si v sobotu večer naordinuje více než stovka českých měst a obcí. Symbolické zhasnutí domácností, náměstí, ale i kaváren a památek má za účel připomenout potřebnou ochranu klimatu. Česká republika se tak přidává k pěti tisícům měst ze 131 států světa.

Hodina Země startuje v sobotu ve 20:30. Do celosvětového happeningu se připojí například Břeclav, Děčín, Havířov nebo Liberec. A přidávají se další města a obce. Všechna symbolicky zhasnou osvětlení veřejných prostor, památek, hospod, firem nebo domácností.

Firmy za klima

K Hodině Země se připojili i mobilní operátoři Vodafone a T-Mobile. Vodafone v sobotu na hodinu vypne osvětlení centrály v Praze na Vinici a v Call centru v Chrudimi. Potemní také prodejny či LED panely v Praze.
T-Mobile se k boji za klima připojí zhasnutím světel ve svých budovách v Praze, Hradci a Lounech. Světla ztlumí i ve vybraných značkových prodejnách v obchodních centrech.

Stovka měst, městysů a obcí v České republice znamená trojnásobnou účast oproti loňskému roku. Přihlásila se i dvě krajská města - Liberec a Ústí nad Labem. Na hodinu usnou například památky v Kutné Hoře, některé budovy Národního divadla v Praze nebo budova divadla Husa na provázku v Brně.

Na stránkách ekologického centra Veronica je aktualizovaná mapa měst a obcí, které se k akci přidávají. Lidé si tak mohou zkontrolovat, zda i u nich se na chvíli zhasne.

Přidat se mohou ale i jednotlivci. "Tento happening nemá za cíl uspořit energii, ale poukázat na to, že energie se má šetřit dlouhodobě, a také ukázat státním představitelům a politikům, jaký mají lidé na ochranu klimatu názor," uvedl koordinátor akce v České republice Jan Labohý.

Lidé se mohou k Hodině Země přihlásit prostřednictvím události na Facebooku. Prozatím se plánuje happeningu zúčastnit přes 5 100 lidí a jejich počet neustále stoupá.

Vysílač na pražském Žižkově

"Hodina Země je příležitostí pro každého, kdo považuje změnu klimatu za jedno z nejzávažnějších témat současnosti. Hodinou Země to ale jen začíná. Po symbolické akci musí přijít dlouhodobé a koncepční změny ve způsobu, jakým získáváme a využíváme energii," vzkázal Labohý.

Hodinu Země podporují kromě měst a států všech sedmi kontinentů i známé osobnosti.

Zhasnuté Times Square i Niagáry

"Mezi zhasnutými místy nebudou ani letos chybět například náměstí Times Square v New Yorku, Londýnské oko, socha Krista v Rio de Janeiru, nejvyšší budova světa Burj Khalifa v Dubaji, Eiffelova věž v Paříži nebo Niagarské vodopády. Ze známých osobností se k akci hlásí například generální tajemník OSN Ban Ki-moon nebo herečka Nicole Kidman," uvedl Labohý.

Dům svaté Alžběty v Košicích

Poprvé se mezinárodní happening Hodina Země konal 31. března 2007, kdy svá světla zhaslo více než 2,2 milionu domácností a firem v australském Sydney. V Austrálii hledali možnost, jak vyjádřit svůj názor k ochraně klimatu, a přišli na to, že zhasnutí je dostatečným symbolickým gestem.

Loni se Hodina Země 2010 zapsala do historie jako dosud nejrozsáhlejší dobrovolná akce vůbec. "Svá světla vypnulo 4 616 měst ve 128 zemích včetně 9 z 10 nejlidnatějších velkoměst," dodal Labohý.

Akci pořádá největší světová ochranářská organizace WWF, koordinaci v České republice zajišťuje Ekologický institut Veronica.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video