Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zoo počítaly se zákazem až od pondělí, musely ale zavřít prakticky hned

  9:31
Zoologické zahrady musí být kvůli novým usnesením vlády zavřené již ode dneška. Po jarním uzavření to pro ně bude další finanční ztráta. Pražská zoo odhaduje výši ztrát spojených s uzavřením na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny až od pondělí 12. října.

ilustrační snímek | foto: Dan MaternaMAFRA

Podle opatření vlády ale musí být zoo podobně jako třeba bazény či posilovny uzavřeny ode dneška, tedy pátku 9. října. Od pondělí se pak zastaví i prakticky všechny kulturní a sportovní akce.

Mylné informování o termínu účinnosti vládního nařízení způsobilo všech zoologickým zahradám velké organizační komplikace. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání vlády nejprve padla informace, že zoologické zahrady kvůli šíření koronaviru v zemi uzavřou brány v pondělí, ve skutečnosti tak musí učinit prakticky hned. 

PŘEHLEDNĚ: Střídavá výuka, zavřená kina či zoo. Jaká jsou nová opatření?

Uzavření od pátku na 17 dní potvrdila na svém webu Zoo Praha, která patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v Česku. Zůstane otevřená aspoň virtuálně, například prostřednictvím videí přibližujících dění v zahradě na youtubovém kanálu Krátce ze zoo.

Loni do pražské zoo dorazilo 1,46 milionu lidí a výnos ze vstupného činil 210 milionů korun. Nynější náhlé uzavření je podle ředitele zahrady Miroslava Bobka další velká rána.

„Pětačtyřicet dnů, kdy byla (zoo) zavřená na jaře, a následné omezení provozu vedly ke ztrátě, jejíž výši odhadujeme na přinejmenším 45 milionů korun. Předpokládali jsme, že tahle ohromná ztráta naroste do konce roku ještě o 20 až 30 milionů korun, avšak nynější další vynucené uzavření povede k tomu, že bude bezpochyby ještě vyšší,“ sdělil na webu zoo.

Zahrada podle Bobka tratí kromě vstupného i na výnosech z pronájmů stánků a restaurací, prodeje suvenýrů či parkovného. „Naproti tomu výdaje příliš snižovat nemůžeme. Nadále platíme krmivo, energie i mzdy,“ doplnil.

Požádal proto veřejnost, aby pražskou zoo i další zahrady v Česku podpořila třeba adopcí zvířat nebo nákupem v e-shopech zahrad.

O pomoc své příznivce poprosil i Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. „V tuto chvíli předpokládáme, že zavřeno bude do 25. října, jde však o dobu minimální, která může být prodloužena,“ oznámila zoo na svých stránkách.

„Děkujeme vám za pochopení a za přízeň a budeme se těšit na vaši návštěvu později. Budeme vám rovněž vděční, pokud nás v této komplikované době podpoříte. Můžete si například adoptovat zvíře nebo ho pozvat na oběd. Můžete přispět na konto Wildlife na podporu našich projektů v Africe anebo DMSkou podpořit nosorožce,“ sdělil park.

Uzavření připraví park o miliony korun. Zahrada chystala na závěr října hojně navštěvovanou tradiční akci Týden duchů. Další ztráty zoo zřejmě poplynou z nízké obsazenosti ubytovacích zařízení.

Negativní dopad bude mít uzavření i na záchranářské aktivity zoo v Africe, řekl ve čtvrtek mluvčí Safari Parku Michal Šťastný.

Ředitel liberecké zoo David Nejedlo už ve čtvrtek řekl, že ho náhlé úplné uzavření zahrad překvapilo. „Nečekali jsme to. Čekali jsme třeba, že dojde k zavření pavilonů, ale nezbývá nám než to respektovat,“ uvedl.

Na tržbách podle odhadu ředitele ztratí zahrada řádově statisíce korun. „Kalkulace budeme teprve dělat. Pokud to ale bude 14 dnů, tak bychom to měli nějak zvládnout. Pokud se to bude protahovat, tak to bude složitější,“ dodal.

Uzavření oznámila také Zoologická zahrada Olomouc. „Vydaná nařízení samozřejmě plně ctíme. Návštěvníkům děkujeme za sezonu, která nás posílila do těchto oslabených dnů. Jsem si však vědom současného stavu, který příznivý není a zcela jistě pro nás zůstávají tím nejzásadnějším zdraví a život všech obyvatel, bez ohledu na to, zda jsou našimi návštěvníky, či nikoliv. Všechno ostatní je druhořadé,“ sdělil na webu zoo její ředitel Radomír Habáň.

Pracovníci svatokopecké zoo ještě ve čtvrtek večer informaci o dnešním uzavření zoo pracně ověřovali a v noci se ji snažili co nejvíce rozšířit, aby dnes ráno u brány nestály zástupy zklamaných návštěvníků.

„Olomoucká zoo po čtvrtečním vyjádření vlády žila v domnění, a nejen ona, že se zavírá až od pondělí. Nicméně z vládního usnesení v písemné formě jsme se dozvěděli opak, protože je tam jasně stanoveno, že zoo po celé republice budou zavřené už ode dneška,“ řekla mluvčí zoo na Svatém Kopečku Iveta Gronská.

Informaci z vládního usnesení zoo ve čtvrtek ověřovala s vedením krizového štábu olomoucké radnice, která je jejím zřizovatelem. „Ještě večer jsme telefonicky kontaktovali primátora Miroslava Žbánka, který tuto informaci přes krizový štáb zjišťoval a poté potvrdil,“ uvedla Gronská.

S děním v zahradě i po uzavření bude podle něj zoo lidi průběžně seznamovat na svých stránkách a sociálních sítích.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...