Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stopa komunismu v justici je generační. Fremr se k ní nepostavil čelem, říká sociolog

  19:39
Problém kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra není v jeho minulosti, ale v tom, že se k ní veřejně nepřiznal, míní sociolog a bývalý politik Ivan Gabal. „Stopa komunistické minulosti je v české historii hluboká a silná, proto je patrná i dnes,“ říká. Justice si podle něj ponese následky do doby, než nastoupí nová generace právníků.
Robert Fremr se obhajuje na schůzi Senátu. (2. srpna 2023)

Robert Fremr se obhajuje na schůzi Senátu. (2. srpna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

„Nechci předjímat rozhodnutí, ale těší mne, že se věci dělají pořádně, byť to může leckoho bolet,“ podotýká Gabal. Vývoj kauzy kolem Fremra považuje za důkaz správného fungování, schopnosti korekce a dobrou zpětnou vazbu pro všechny zúčastněné.

Fremrovu minulost nyní zkoumá Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Podle něj ze seznamu rehabilitačních spisů Obvodního soudu pro Prahu 4 vyplynulo, že Fremr mezi lety 1983 až 1985 odsoudil za emigraci ve 124 případech 172 lidí.

Historici zkoumají Fremrův rozsudek kauzy Olšanské hřbitovy. Důkazy manipulovala StB

„Pět osob bylo odsouzeno v přítomnosti k nepodmíněným trestům, třem z nich byl později odvolacím soudem změněn trest na podmíněný. O výsledky bádání požádala ÚSTR i Kancelář prezidenta republiky Petra Pavla,“ uvedl ÚSTR ve čtvrtek.

Kauza Olšanské hřbitovy

Fremr v roce 1988 odsoudil trojici mladíků za poškození hrobu sovětských vojáků. Obžaloba je také vinila z více než stovky trestných činů, včetně záškodnictví.

Za vůdce označili tehdy devatenáctiletého Alexandra Ereta, který byl Fremrem odsouzen na 6,5 roku vězení. Podle Ereta na hřbitově vůbec nebyl a přiznání bylo vynucené.

Fremr před Senátem řekl, že o zapojení StB do kauzy nevěděl. Uznal ale, že řada důkazu byla pořízena protiprávně a soudci je správně neměli v líčení použít.

Podle Gabala je v celé kauze problém v tom, že se Fremr ke svému souzení za totality nepřiznal při debatě před Senátem. Při ní hovořil především o kauze Olšanské hřbitovy. To podle Gabala způsobilo, že někteří senátoři nabyli pocitu, že ve svých odpovědích při schvalování v senátu svou minulost spíše skrýval a nevysvětlil.

„Jádro problému není ve Fremrově minulém, ale v současném konání. To je samozřejmě velice vážná aktuální námitka proti jeho způsobilosti ústavního soudce. Soudce Fremr má nepochybně odborný kredit za své působení po roce 1990, ale patrně nedokázal otevřeně a pravdivě přiznat a posoudit své působení v 80. letech, jako tehdejší kandidát a člen KSČ, reflektovat je a otevřeně a odpovědně se k nim přihlásit v roce 2023,“ podotkl Gabal.

Na dotaz, proč je u Fremra členství v KSČ takový problém, zatímco Petr Pavel se i přes to, že byl součástí strany od roku 1985, stal prezidentem, Gabal poznamenal, že se hlava státu ke svému členství otevřeně přihlásila a vysvětlila rozsah i motivy.

„Proto dostal mandát občanů a voličů. Soudce Fremr diskutované rozsudky, pokud vím, veřejně neoznámil, ani nedal do písemných podkladů. Jeho působení zjišťovali novináři. Byl to tedy výsledek nezávislého bádání, nikoli vlastní reflexe Fremra. V tom je podstatný rozdíl,“ přiblížil Gabal.

Česká společnost si dopady totality nese

Podle Gabala se ale česká společnost s komunismem vyrovnává úspěšně. Hlavně proto, že Česko je součástí Evropské unie, Severoatlantické aliance a vymanila se z napojení na Rusko a Čínu a dohání i technologickou či vzdělávací zaostalost.

Gabal podotkl, že s problémem soudců, kteří za totality soudili případy s politickým pozadím, se potýkaly všechny země, které přecházely na demokracii, jako třeba Španělsko či Portugalsko, a zachovaly právní kontinuitu. Tedy i přestože z Československa se staly dva samostatné demokratické státy, v České republice stále platil stejný právní řád a zákony.

Fremr zvažuje, že se vzdá kandidatury na ústavního soudce. Brání se obviněním

Nahradit nejzkušenější soudce, kteří rozhodovali v minulých režimech, v současné době není možné. „Je to dilema mezi profesní a právní zkušeností na jedné straně a morálním zatížením v důsledku působení v totalitních právních poměrech, které vykonávaly zákony potlačující lidská a občanská práva občanů své země. Ale jednalo se o trestně právní akty podle nedemokratických zákonů, nikoli o svévolné politické akty,“ podotkl sociolog.

Česká společnost si podle něj dopady komunismu ponese do té doby, než se nevyprofilují nové generace právníků, kteří si získají respekt v justici.

Dodal také, že členství v KSČ bylo velmi rozšířené a přítomnost bývalých komunistů v politické sféře je stále patrná. Mimo Pavla zmínil třeba předsedu ANO Andreje Babiše, který do strany vstoupil v roce 1980, či odcházejícího předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Ten byl členem KSČ v letech 1966 až 1969.

Sociolog ale zároveň poukázal na to, že následovník KSČ, tedy Komunistická strana Česka a Moravy, se od převratu nikdy k moci nevrátila a při loňských volbách vypadla i z Parlamentu.

„Současné volební preference nedávají KSČM jakoukoli šanci na návrat. Konec komunistické strany je definitivní. Stopa komunistické minulosti je v české historii hluboká a silná, proto je patrná i dnes. Komunismus jako institucionalizovaný systém však je nenávratně za námi a překonaný,“ poznamenal Gabal.

7. srpna 2023

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...