ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Úřední maturita není ani pro sestřičky, zkouška je důležitá, míní školy

  • 119
Školské asociace odsuzují návrh premiéra Andreje Babiše na udělení takzvané úřední maturity. Získat by ji neměli ani studenti, kteří se aktivně zapojují v nemocnicích v pomoci při boji proti koronaviru. I ti by podle předsedy Asociace zdravotnických škol ČR Karla Štixe měli absolvovat praktickou zkoušku.

Premiér Babiš ve středu v rozhovoru pro MF DNES sdělil, že chce navrhnout udělení úřední maturitní zkoušky všem studentům ze všech typů středních škol. Známky by se měly průměrovat. „To znamená, že z maturitních předmětů by se výsledná známka udělila na základě průměru za všechny roky studia,“ dodal Babiš.

Babiš v rozhovoru přiznal, že se zatím na uznání tzv. úřednické maturity neshodli s ministrem školství Plagou. „Já jsem ale rozhodnut, že toto navrhnu, protože celý letošní rok byl pro studenty extrémně náročný a myslím si, že jiná by měla být i maturita,“ vysvětlil svůj plán Babiš. Jako příklad uvedl zejména studenty středních zdravotnických škol.

S tím nesouhlasí některé školské asociace. A to ani zdravotnická asociace, která si uvědomuje nasazení svých studentů v boji proti koronaviru. „My určitě souzníme se všemi asociacemi, že by měla být maturita zachována s omezeními ve státní části. Chceme, aby studenti, kteří budou pomáhat v nemocnicích, odmaturovali v klasické maturitě. Podporujeme, aby to proběhlo v klasické podobě,“ řekl pro iDNES.cz předseda Asociace zdravotnických škol ČR Karel Štix.

Pro maturanty navrhnu přidělení maturity úředně, řekl Babiš

Žáci, kteří jsou nasazení v nemocnicích, by podle něj nemuseli absolvovat některé ze státních částí maturity. Praktickou část ale považuje za nutnou. „Nasazení v nemocnicích by nemuseli absolvovat například didaktické testy. Z hlediska profese ale chceme, aby proběhla zkouška i z praxe,“ dodal Štix.

Proti návrhu se postavila již dříve například také předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. „My s tím jako asociace nesouhlasíme, protože už jsou odpuštěné písemné práce,“ řekla pro iDNES.cz Schejbalová.

Dvojí maturita

Pokud by studenti s udělením úřední maturitní zkoušky nesouhlasili, mohli by si podle premiéra udělat klasickou maturitu v takové podobě, v jaké ji pro letošní školní rok připravilo MŠMT.

Podle předsedy Unie školských asociací ČR - CZESHA Jiřího Zajíčka to je však nesystémový krok, který by zakládal nerovnosti mezi studenty a vyvářel maturanty dvou kategorií. 

Podle ministerstva školství se každopádně letos zruší slohové práce z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video