Asistenčním centrem pro uprchlíky na brněnském výstavišti už prošly tisíce...

Asistenčním centrem pro uprchlíky na brněnském výstavišti už prošly tisíce Ukrajinců. | foto: ČTK

Mezi uprchlíky jsou i dospělí muži, kteří až na výjimky z Ukrajiny nesmějí

  • 723
Na záběrech z asistenčních center pro uprchlíky z Ukrajiny to nelze přehlédnout. Mezi žadateli o takzvané vízum strpění jsou i dospělí muži. Na Ukrajině přitom platí kvůli agresi Ruska všeobecná mobilizace pro muže ve věku 18 až 60 let. Češi to ale při rozhodování o vízech neřeší a Ukrajina je o to ani nežádá. Z všeobecné mobilizace pro Ukrajince platí výjimky.

„České úřady toto žádným způsobem nemohou zohledňovat. Čísla jsou ale jednoznačná - 80 procent příchozích v dospělé populaci jsou ženy, z celkového počtu příchozích je 55 procent dětí. Mezi muži jasně dominují pánové nad 60,“ sdělil iDNES.cz ministr vnitra Vít Rakušan.

„Nám, jako Čechům, ani nepřísluší hodnotit individuální případy neuvěřitelně statečně bojujících Ukrajinců. Sám znám muže, který uprchl z Ukrajiny proto, že mu hrozila fyzická likvidace. My jako Češi musíme hlavně pomáhat,“ uvedl Rakušan.

Všeobecnou mobilizaci kvůli ruské invazi na Ukrajinu už 24. února nařídil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj . Po dobu válečného stavu nesmějí Ukrajinu opustit muži ve věku od 18 do 60 let. Mobilizace se týká Ukrajinců, kteří podléhají branné povinnosti, a záložníků. Vztahuje se na území celé Ukrajiny s výjimkou Luhanské a Doněcké oblasti, které zčásti ovládají separatisté.

Přesto se, tak jako při každé válce v minulosti najdou muži, kteří se branné povinnosti snaží vyhnout. A na sociálních sítích lze najít i různé uštěpačné vzkazy takovým mužům. 8. března, u příležitosti Mezinárodního dne žen, se je ukrajinští pohraničníci pokusili zahanbit květinami určenými ženám. 

Jste baby, naznačili pohraničníci prchajícím Ukrajincům květinou k MDŽ

„Velvyslanectví Ukrajiny v této věci nejednalo s Ministerstvem vnitra České republiky. Zároveň si Vás dovolujeme informovat, že z vojenské povinnosti a zákazu vycestovat do zahraničí pro muže existují také určité výjimky, třeba pokud se jedná o otce rodiny s 3 a více dětmi, o otce rodiny, která se stará o dítě s postižením nebo o adoptované dítě, o otce-samoživitele nebo třeba pokud službu v armádě neumožňuje zdravotní stav člověka,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí ukrajinské ambasády v Praze Tetiana Konopna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video