Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinci jdou pořád na dračku

  11:02
P r a h a - Okolo šedesátky gastarbeiterů z východní Evropy postává před holešovickým Výstavištěm. Předávají si zprávy z domova, ale mnohem častěji si domlouvají ilegální práci. Takový obrázek bylo možné na burze černé práce pod širým nebem spatřit i včera dopoledne. A to i přesto, že za poslední čtyři roky policisté z cizineckého oddělení tam provedli desítky zátahů. Naposledy cizince obklíčili minulou neděli. Ze sedmdesátky převážně Ukrajinců doklady či povolení k pobytu chyběly sedmnácti z nich. Jedenáct musí do konce února opustit republiku.
Tabulku s počtem cizinců pracujících v Praze najdete uvnitř.
Přečtěte si sloupek Těžký život Ukrajinců.
Ukrajinská burza práce

Ukrajinská burza práce - Ukrajinci si před pražským výstavištěm předávají zprávy z domova, ale mnohem častěji si domlouvají ilegální práci. (25. února 2001) | foto: Jan SchejbalMF DNES

"Není naším cílem je odtud úplně vyhnat. Mají právo se scházet. Jde nám o to, aby měli všechny náležitosti k pobytu," říká Luděk Bredler z pražské cizinecké policie. Zatímco dříve se v Holešovicích scházelo několik stovek Ukrajinců, v posledních týdnech tam přichází jenom několik desítek.

Pracovní povolení pro cizince, kteří pracovali v hlavním městě legálně k 30. červnu 2000

Ukrajina        4341
USA

1131

Velká Británie

956

Polsko

785

Německo

647

Bulharsko

395

Francie

390

Makedonie

304

Rusko

304

"Cizinců ubývá, protože v červenci minulého roku začala platit vízová povinnost s Ukrajinou. Přijet do Česka je pro ně stále těžší," konstatuje Bredler. A dodává: "Navíc stavební boom, který nastal v roce 1995 či 1996, je pryč."

V minulém roce v metropoli ukončili pobyt 2287 cizincům a vyhostili více než devět set lidí. Kolik je ve městě celkem nelegálních cizinců, policisté ovšem nevědí. A odhadovat raději vůbec nechtějí.

Před Výstavištěm lze na konci týdne potkat mezi cizinci i české podnikatele. "Z okolí Prahy tam dojíždí řada majitelů menších stavebních firem, kteří jim nabízejí práci na jeden dva dny či týden," potvrzuje policista Bredler. "Směřují tam i lidé, kteří mají rozestavěný barák či potřebují vykopat u domu příkop," doplňuje.

Mnohem častěji však Ukrajincům zprostředkovávají práci jejich krajané, kteří si za doporučení vybírají tučnou provizi.

Těžký život Ukrajinců

"Na Ukrajincích se přiživuje každý, ať už jsou to úředníci v bance, policie, stavební firmy, revizoři v metru či mafie," tvrdí majitel firmy, která se již několik let zabývá poskytováním služeb cizincům.
Jak se nejčastěji Ukrajinec dostane do Prahy a co ho tady čeká? Toto jsou postřehy muže, který si nepřál zveřejnit své jméno a jenž přiznává, že i on má z cizinců zisk:
JAK PŘES HRANICE
Vízum zařídí zprostředkovatelská kancelář. Ta si účtuje v průměru dvě stě dolarů, zároveň dá Ukrajinci kontaktní číslo na takzvaného klienta. Ten se o pracovníka postará po příjezdu.
CO MÁ UKRAJINEC S SEBOU
Musí mít z domova potvrzení o beztrestnosti a zdravotní pojištění, vše zařídí kancelář. V případě vyhoštění si může změnit jméno, což na Ukrajině trvá asi čtvrt roku, a vrací se.
CO POTŘEBUJE K PRÁCI
Dlouhodobý pobyt mu z víza, které má platnost jeden měsíc, zařídí klient. Ten mu obstará ubytování, zpravidla v ubytovně, a práci - muži nejčastěji na stavbě, ženy jako uklízečky. Ukrajinec pouze pracuje, vše ostatní zařizuje klient. Zdravotní pojištění dělník neplatí, v případě úrazu z nemocnice prchá.
JAKÝ MÁ PLAT
Průměrný plat činí na stavbách asi osmdesát korun na hodinu. Platba jde na firmu klienta, většinou s r. o., v níž Ukrajinec figuruje jako společník. Z platu si klient bere asi polovinu. Peníze dostane pracovník až při odjezdu domů, většinou po roce práce, nikdy to není více než tři sta dolarů na měsíc.
KDO JE KLIENT
Klient, zpravidla Ukrajinec, má dlouhodobý nebo trvalý pobyt. Zakládá společnosti s r. o. s českým jednatelem, většinou bezdomovcem, do nichž zapisuje Ukrajince. Stará se o veškeré úřední výkony, často pomocí úplatků, zařizuje práci, fakturuje ji, řeší komplikace.
CO MAFIE?
Největší nebezpečí hrozí Ukrajincům na ulici či v metru. Skupinky mafiánů, také Ukrajinců, krajany vyhledávají a obírají je o peníze, mobilní telefony, hodinky či cokoliv cenného. Ubytovny jsou bezpečné, klient platí mafiím, které mají město rozděleno, za ochranu.

A proč se Ukrajinci scházejí před Výstavištěm? Podle majitele zprostředkovatelské firmy jsou to lidé, kteří vyrazili do Čech na vlastní pěst a nemají klienta. Těch je však prý minimum.                                          (lib)

"Jsou to organizované skupiny, které pro své klienty - stavební firmy - hledají pracovníky. Když se staviteli dělník nelíbí nebo onemocní, okamžitě dosadí druhého," popisuje praxi Jindřich Kuda, zástupce ředitele pražského úřadu práce. Zpravidla za gastarbeitry nikdo neplatí zdravotní a sociální pojištění a jejich mzdu nedaní.

Proto kontroloři pracovního úřadu společně s příslušníky cizinecké policie obcházejí i velké stavby, kde Ukrajinci většinou pracují. Pokut za černé zaměstnávání ovšem příliš nepadá.

"Je to boj s větrnými mlýny. Často se stává, že nejsme schopni určit, pro koho cizinec na stavbě nelegálně pracuje. Je tam totiž spoustu poddodavatelských firem. Není tedy komu udělit pokutu a vše padá pod stůl," poznamenává Kuda s tím, že řešením by bylo jedině stanovení absolutní odpovědnosti hlavní stavitelské firmy za všechny dělníky na staveništi.

Že by gastarbeitři z holešovické burzy ubírali příležitost nezaměstnaným Pražanům, odborníci zpochybňují.

"Práci, již dělají oni, by za ty peníze Češi nedělali. Je možné předpokládat, že budou profese, které obsadí jenom gastarbeitři," prohlási zástupce ředitele pražského úřadu práce Kuda.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...