Uprchlíci z Ukrajiny jsou přijímáni v Kongresovém centru v Praze. (4. března...

Uprchlíci z Ukrajiny jsou přijímáni v Kongresovém centru v Praze. (4. března 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Kongresové centrum opět přijímá uprchlíky, v pondělí kvůli přehlcení zavřelo

  • 8
Pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny v úterý ráno opět otevřelo. O den dřív totiž kvůli extrémnímu vytížení muselo vyhlásit stop stav. Podle primátora Zdeňka Hřiba centrum od svého otevření 4. března odbavilo téměř 15 tisíc lidí.

Hasiči část žadatelů převezli do asistenčních center v jiných českých městech.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana od začátku ruské invaze přijelo z Ukrajiny do Česka zhruba 100 tisíc uprchlíků. Zhruba čtvrtina z nich zamířila do hlavního města.

Uprchlická kalamita ochromila Prahu, hasiči rozvezou Ukrajince do krajů

Poté co se pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v pondělí kvůli přílišnému počtu žádajících uzavřelo, oznámil Rakušan, že vlaky s uprchlíky budou vypravovány tak, aby Praha nebyla přehlcená. Spoje mají směřovat do krajských měst, vyřizování dokladů mají zajistit tamní asistenční centra.

Krajská centra zvládají odbavit 8 tisíc až 10 tisíc lidí denně. O tom kolik uprchlíků jsou jednotlivé kraje schopny přijmout bude dnes Rakušan jednat s hejtmany.

Pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že bude žádat o prodloužení lhůty na registraci uprchlíků z nynějších tří dnů na delší dobu. Dodal, že na otevření dalšího centra v metropoli nejsou pracovníci, i když se město snaží proškolit další lidi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video