Praha kapacity pro uprchlíky má, ale ne za 180 korun za noc, tepe vládu Hřib

  • 374
Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo od začátku ruské invaze přes 25 tisíc lidí. Ve čtvrtek evidovalo 2 872 žadatelů, z nich 375 požádalo o ubytování. Situace v metropoli je podle primátora Zdeňka Hřiba vážná. „Ubytovací kapacity v Praze jsou, ale ne za 180 korun či stokorunu za dítě. To je zásadní věc, bez které na otázku, jaká je maximální ubytovací kapacita v Praze, odpovědět nelze,“ uvedl Hřib.

Vedení pražského magistrátu hledá další soukromé ubytování pro ukrajinské uprchlíky. „Pokud někdo může nabídnout ubytování dle sazby vlády, tedy za 180 korun za noc za dospělého a 100 korun za dítě do 10 let, tak ať tak učiní,“ vyzval primátor. Šéf pražských hasičů Luděk Prudil dodal, že o ubytování aktuálně žádá 300 až 500 lidí denně.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ve středu řekl, že kabinet se domluvil u příspěvku na dítě do deseti let na výši 90 korun. Definitivně ale ministři zatím o této podpoře nerozhodli.

Hlavní město Praha podle primátora Hřiba nyní pracuje s vládou určenými úhradami. „Nám to přijde také za Prahu nereálné, v tuto chvíli se snažíme zajistit cokoliv bude možné za tuto cenu,“ řekl. 

Dodal, že město bude s kabinetem jednat o zvýšení částky. „Nepochybuji o tom, že tohle se stane tématem dalšího jednání hejtmanů s ministry,“ řekl primátor. Jednání by se podle něj mělo uskutečnit příští týden a podobný problém jako Praha řeší i Jihomoravský kraj.

Ředitel hasičů Prudil řekl, že ubytování může být i mimo Prahu. „Je možné, že kontrakty na ubytování v nižších cenách najdeme mimo území Prahy,“ upřesnil.

V pátek večer se také podle primátora ubytují první uprchlíci v jedné z tělocvičen, které připravují po výzvě magistrátu městské části. O tom, kde přesně to bude, bude město informovat během dne.

Ubytujte u sebe prchající Ukrajince, apeluje na Čechy ministr Jurečka

Teoretická kapacita by měla být 100 lidí, ale kolik jich tam opravdu bude, to bude záležet na té aktuální situaci a operativním řízení v Kongresovém centru,“ sdělil. Město zadalo 22 očíslovaným městským částem, aby každá z nich připravila tělocvičny právě s kapacitou 100 lidí. Zbylé menší městské části, kterých je 35, se podle primátora rovněž hlásí.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek uvedl, že členové asociace mohou dát v Praze k dispozici ještě 1 700 lůžek, přičemž už by to nemohlo být zdarma, ale předběžně byla stanovena částka 500 korun za noc. Zatím podle něj asociaci nikdo nekontaktoval, že by o to měl zájem.

Asociace dala už dříve Správě uprchlických zařízení seznam se 4 000 lůžky k dispozici po celé ČR, ta byla zdarma, podle vyjádření členů jsou stále některá volná. 

Stárek dodal, že asociace nemá detailní informace. Hotely mohou podle něj kapacity poskytnout na měsíc, tedy zhruba do začátku dubna. Upozornil, že ubytování uprchlíků v hotelech může být pomoc v době největší krize, ale není to dlouhodobé řešení.

Pražské centrum eviduje 25 tisíc uprchlíků

Celkem 188 uprchlíků odvezly autobusy a vlaky během uplynulého dne do jiných center. Pracovníci asistenčního střediska, které se před týdnem přesunulo z Městské knihovny do Kongresového centra, zatím nejvíc žadatelů odbavilo v úterý, konkrétně 3 667. I v jiné dny vyřídí průměrně kolem tří tisíc lidí, kapacita byla původně plánovaná na zhruba dva tisíce žadatelů.

Pracoviště funguje nonstop a je společné pro hlavní město a Středočeský kraj. V pondělí po poledni muselo kvůli obrovskému náporu pozastavit příjem nových žádostí, znovu se otevřelo v úterý brzo ráno. Hasiči část žadatelů už od víkendu převážejí do méně vytížených center v jiných krajích.

Od vypuknutí bojů na Ukrajině před dvěma týdny přišlo do Česka podle odhadů na 200 tisíc uprchlíků a další tisíce denně přicházejí, převažují mezi nimi děti a ženy. Velká část z nich míří do Prahy a okolí.

Ministerstva vnitra a pro místní rozvoj příští týden předloží vládě materiál, ve kterém vyčíslí náklady na budování humanitárního ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny po ruské invazi. 

Úřady podle ministra vnitra Víta Rakušana vybírají lokality, kam by mohly umístit uprchlíky poté, co se vyčerpají kapacity nabízené státem, samosprávami a soukromníky. Nechtějí budovat stanová městečka, ale uvažují o montovaných buňkách. Česko nyní zvládne umístit 250 tisíc ukrajinských uprchlíků do ubytování nehumanitárního charakteru, uvedl ve čtvrtek Rakušan.

V pátek Sněmovna schválila zákon o příspěvcích na uprchlíky, díky němuž by lidé, kteří ve své domácnosti uprchlíky ubytují, mohli získat od úřadu práce finanční podporu. Její výši a další podmínky by stanovila vláda svým nařízením. 

Na cizinecké policii nebo v asistenčních centrech se již v Česku zaregistrovalo 73 144 uprchlíků z Ukrajiny. Ve čtvrtek jich bylo 4 817, jejich počet od minulého týdne mírně klesá. Speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí vydalo ministerstvo vnitra 121 511, ve čtvrtek je dostalo 13 397 lidí. 

O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak na Ukrajinu vrátit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video