Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukáznění pionýři, žádní bezdomovci. Žáci se dozví o socialistických bludech

  15:31
Za husákovského režimu sice nebyla úplná svoboda, ale jinak se žilo líp než teď. Proti tomuto ne zrovna ojedinělému názoru bojuje knížka Mýty o socialistických časech, která zamířila na stovky českých škol. Publikace vyvrací řadu mýtů o nízké kriminalitě, kvalitním školství či zdravotnictví na špičkové úrovni.

Mýty o socialistických časech. | foto: Koláž - iDNES.cz

Kniha, kterou vydala společnost Člověk v tísni, se zaměřuje na každodenní život v socialistickém Československu za normalizace, tedy v 70. a 80. letech.

"Domníváme se, že se na období husákovského socialismu nahlíží s nepatřičnou laskavostí a chtěli jsme touto knížkou přispět k otevření debaty o tomto období našich dějin. Kniha je určena mladým lidem i těm, kteří tu dobu zažili a kteří možná méně pozitivní věci vytěsnili z paměti," řekl iDNES.cz Karel Strachota, ředitel projektu Příběhy bezpráví, v rámci něhož publikace na školy míří.

Autoři knihy, publicisté Adam Drda a Stanislav Škoda a politolog Josef Mlejnek ml., se ve dvanácti kapitolách snaží popsat, často s pomocí vlastních zkušeností, jak se za husákovského režimu skutečně žilo. Věnují se učitelům, nezaměstnanosti, bydlení či vojně.

oslava 165. narozenin

Jako příklad toho, čeho všeho bylo socialistické zdravotnictví schopné, se pro ilustraci uvádí v knize zpráva ze Zdravotnických novin: "Nejstarším občanem SSSR je zřejmě Širali Muslimov, který letos oslavil již své 165. narozeniny. Žije a dosud pracuje ve vysokohorské obci Barzavu v Ázerbájdžánu. Je stále tělesně a duševně velmi čilý, sám si vyplnil dotazník pro sčítání lidu v letošním roce. Je poslancem místního sovětu."

V kapitole o "Špičkové a každému dostupné zdravotní péči" například připomínají, že si člověk nemohl v ČSSR vybrat doktora, nýbrž musel chodit k tomu, který mu byl přidělen. A pokud byl lékař špatný, měli jste smůlu.

V kapitole o bydlení zase připomínají termín "nadměrné metry", kdy komunisté spočítali, kolik metrů obytné plochy náleží jednomu člověku. Pokud rodiny obývaly větší byt, než jim po přepočítání příslušelo, hrozilo, že budou přestěhováni do menšího, nebo že jim přidělí spolunájemníka.

"Já jsem knihu uvítal, protože takových materiálů zvláště k tomuto období (70. a 80 léta), je zoufale málo. Narozdíl třeba od 50. let v éře politických procesů," řekl iDNES.cz učitel dějepisu Marek Výborný z pardubického gymnázia, které se do projektu Příběhy bezpráví pravidelně zapojuje.

Retroseriály navozují dojem, že se žilo vlastně dobře

Podle Výborného je publikace dobrým protipólem seriálů a pořadů, které se vrací k tématice 70. a 80. let. "Nejsou to historické dokumenty, je to sonda do života, ale diváci a speciálně mladá generace narozená po roce 1989 to nezná, nikdy nebyli konfrontováni s realitou každodennosti. Může z toho vyplynout pocit, že za socialismu bylo všechno v pořádku, všichni se měli dobře, neexistovali nezaměstnaní, byla práce,... což není pravda," upozorňuje Výborný.

Podobný názor má i jeho kolegyně z pražského Gymnázia Arabská. "Knížku určitě využiji, dlouho jsem na ní čekala, doplňuje totiž sadu DVD Člověka v tísni s názvem Vzpomínáme (jedenáct krátkých dokumentů, které přibližují každodenní život za socialismu, pozn.red)," uvedla učitelka společenských věd Ilona Horáčková s tím, že jediným minusem filmů bylo, že žáci je mohli vnímat jako nostalgii, jak se kdysi stály fronty na banány a jak se daly sehnat jen mrkváče.

ŽILO SE PŘED ROKEM 89 LÍP?

V úvodu Mýtů o socialistických časech autoři odkazují na průzkum agentury STEM, která pravidelně zjišťuje, jak Češi hodnotí život společnosti pod vládou KSČ. V roce 2008 zjistil, že 57 % lidí považuje současný režim za lepší než před rokem 1989, 24 % má opačný názor a zbytek si myslí, že to vyjde nastejno. Tehdy STEM také konstatoval, že toto názorové rozložení se zhruba od roku 2001 zásadně nezměnilo.

Knihu naopak kritizuje historik Petr Zídek. "Přístup Člověka v tísni k problémům 70. a 80. let je unikátní. Na zpracování brožury si najal dva publicisty a jednoho politologa, kteří se nikdy nepodíleli na žádném výzkumu daného období ani na toto téma nepublikovali žádný vědecký text. Výsledek podle toho vypadá. Z dvanácti ‘mýtů’ minimálně polovina žádné mýty nejsou, tedy alespoň pokud za mýtus považujeme široce rozšířenou představu," napsal Zídek v Lidových novinách.

Strachota se ovšem brání, že ambicí Člověka v tísni nebylo napsat učebnici dějepisu. "Je to také jen jedna z řady publikací, které školy dostanou. S historiky spolupracujeme, v případě Mýtů jsme ale zvolili publicisty, o nichž navíc víme, že mají k této době vyhraněný názor, čímž jsme chtěli vyvážit laskavý retropřístup různých knih, seriálů a filmů," uvedl Strachota.

Kritičtější je i Stanislav Švejcar ze ZŠ Zámecká v Litomyšli. "Knížka bezesporu zaplňuje určité prázdné místo v oblasti poznávání komunistické diktatury. Jsou tam však také teze, s nimiž jako učitel dějepisu nemohu úplně souhlasit. Některé názory jsou hodně subjektivní, až zavádějící, vadí mi třeba označení ‘kolaborant’ pro někoho, kdo svůj život ‘pouze’ přizpůsobil komunistickému systému," míní učitel.

Sám při hodině využil kapitolu "Všechno bylo levnější", v níž se mimo jiné dočteme, že v roce 1988 vyšla Škoda Favorit na necelých třicet výplat. Dnes dáme za Fabii ani ne deset platů.

Mýty o socialistických časech se během listopadu dostanou do více než sedmi set základních a středních škol zapojených do projektu Příběhy bezpráví, v jehož rámci se žáci seznamují s dějinami totalitních režimů prostřednictvím filmu a následných debat s pamětníky (viz Místo hokeje uranové doly. Ve školách promítnou, jak režim ničil i sportovce). Knihu budou dostávat i učitelé na seminářích Člověka v tísni.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...