Dokumenty s citlivými daty údajně našel bezdomovec. Ilustrační foto.

Dokumenty s citlivými daty údajně našel bezdomovec. Ilustrační foto. | foto: Michal Šula, MF DNES

Údaje o pojištěncích VZP se válely v odpadcích

  • 151
Všeobecná zdravotní pojišťovna má problém. Někdo z jejích zaměstnanců vynesl ven balík s citlivými údaji o klientech. Dokumenty určené ke skartaci údajně našel bezdomovec a předal je MF DNES. Je to důkaz o nepořádku, který teď ve VZP vládne.

V úterý večer přinesl do redakce MF DNES bezdomovec balík mimořádně citlivých dokumentů určených ke skartaci.

Jde o seznamy a předvyplněné lékařské zprávy dětí a dospělých, kteří letos v září vyjeli na ozdravný pobyt organizovaný VZP do Černé Hory.

V dokumentech jsou rodná čísla, jména, adresy a čísla pasů 353 klientů pojišťovny. Dočíst se však v nich lze ještě víc: "Zdravotní stav klienta při přijetí: klidný, bez dušnosti, srdeční akce pravidelná, břicho nebolí...," píše se v předtištěných lékařských zprávách.

"Ať to uniklo odkudkoli, je to vážná věc. Nemůžeme popřít, že to jsou dokumenty, se kterými pracují zaměstnanci či spolupracovníci naší pojišťovny. Je to dokumentace pro letošní šestý turnus Mořského koníka," reagoval mluvčí VZP Jiří Suttner, když mu MF DNES doklady ukázala.

Ihned poté podala VZP trestní oznámení na neznámého pachatele, který dokumenty z pojišťovny vynesl. Policie už zahájila trestní řízení.

"To je vrchol. Pojišťovna se pořád tváří, že má všechno v pořádku, ale teď vidím, že to tak není," zlobí se Dalibor Čempel, otec jedenadvacetileté Nikoly, jejíž údaje se v balíku také objevily.

"U VZP jsme přihlášení všichni z rodiny, ale tohle je už poslední kapka. Když tam mají takový nepořádek, s pojišťovnou asi skončíme," dodal Čempel.

Otřesena je i ředitelka dětského domova v Hranicích Dagmar Staňková. V nalezených dokumentech jsou předvyplněné lékařské zprávy hned osmi jejích svěřenců. "Je to vážné. Jen mě to utvrdilo v tom, že příští rok už naše děti na Mořského koníka nepojedou," říká Staňková.

Vedle policie si na případ posvítí i Úřad na ochranu osobních údajů. "Pojišťovna bude muset dokázat, že udělala pro ochranu údajů vše, co jí zákon ukládá. A že to je osobní selhání některého zaměstnance. Jinak jí hrozí až desetimilionová pokuta," podotýká Ivan Procházka z Úřadu na ochranu osobních údajů.

Bělovlasý muž v tmavé bundě, který dokumenty do MF DNES přinesl, vypadal jako bezdomovec. Představit se odmítl a jen řekl, že balík našel v odpadkovém koši na pražské Ořechovce.

Podivný způsob předání naznačuje, že by mohlo jít i o provokaci některé ze znesvářených stran, které nyní proti sobě ve vedení pojišťovny bojují o moc. Na jedné straně jsou lidé kolem odstupující ředitelky Jiřiny Musílkové a na druhé nucená správa dosazená ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.

"Pro mě je to spíše další důkaz toho, jak špatně pracovaly kontrolní orgány pojišťovny," míní Vladimír Dryml z týmu nuceného správce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video