ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Mám nárok na pár dní odpočinku, řekl o svém pobytu v nemocnici Zeman

  • 311
Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov promluvil o svém zdravotním stavu a čtyřdenním pobytu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kam nastoupil ve čtvrtek odpoledne. Dále zavzpomínal na zpěváka Karla Gotta a zhodnotil dvoudenní loučení s ním. Krátce se vyjádřil i k dopisu, který poslal čínskému prezidentovi.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne nastoupil do vojenské nemocnice v Praze, kde podle Hradu zůstane pět dní kvůli rekondičnímu pobytu. V pořadu Týden s prezidentem řekl, že by rád vzkázal, že se na televizi Barrandov s diváky setká i následující týden a jde opravdu jen o několikadenní odpočinek.

„Mám nárok na pár dní času. Můj ošetřující lékař Miroslav Zavoral mi nabídl, že si k nim mám na tři dny lehnout, zlepšit mou dehydrataci,“ okomentoval Zeman.

„Je to spíše záminka pro odpočinek, čtení knih a upuštění od každodenních prezidentských povinností. Opravdu nejde o nic vážného“, doplnil prezident.

Ke spekulacím spojeným s jeho pobytem v nemocnici Zeman novinářům vzkázal, že až budou stejně staří jako on, budou také rádi, když si na tři dny budou moct někde odpočinout.

Tunel Blanka

Prezident Zeman v pořadu rovněž komentoval nedávnou kolaudaci tunelu Blanka. Ten se jí dočkal po více než čtyřech letech zkušebního provozu. První auta komplexem projela v září 2015, původní podmínkou pro razítko byla dostavba okruhu.

„Kolem tunelu Blanka už byly mnohé problémy,“ okomentoval Zeman to, že tunel Blanka byl dvakrát předražený a ještě navíc se kolaudace dočkal až po čtyřech letech jeho provozu.

Loučení s Karlem Gottem

„Neloučil jsem se s celebritou, ale s přítelem,“ komentoval v pořadu televize Barrandov Miloš Zeman nedávný odchod nejslavnějšího zpěváka českého popu. Gotta mu připomínají jeho písně, které nesou poselství, a dokud si je lidé budou zpívat, on bude žít.

Dále se rozhovor stočil k nedávnému skandálu, kdy ministr dopravy Vladimír Kremlík předběhl celou frontu čekajících lidí, kteří se chtěli rozloučit se zpěvákem na Žofíně. K tomu, aby nemusel čekat ve frontě, využil služební vůz. Později se ministr omluvil. 

„Pokud byl pozván na sobotní zádušní mši, nemusel v pátek na Žofín a nemusel tak nikoho předbíhat,“ okomentoval stručně Zeman.

Církevní restituce

Ústavní soud v úterý rozhodl o zrušení daně uvalené na finanční náhrady v církevních restitucích. Spornou část zákona zrušil. Zdanění původně prosadila vláda ANO s ČSSD s podporou KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu. Prezident Miloš Zeman zákon podepsal v květnu.

„Rozhodnutí Ústavního soudu musíme respektovat, překvapila mě ale velmi rychlost, kterou byla tato záležitost vyřešena,“ řekl ke zdanění náhrad v církevních restitucích v pořadu.

Výroční zprávy České televize

Ve čtvrtek vyvolalo spor mezi poslanci projednávání starších výročních zpráv České televize. Někteří poukazovali na to, že výroční zprávy nedávají dostatečný podklad k posouzení toho, zda televize nakládá s penězi podle zákonů. Debatu rozvířil Pavel Juříček (ANO), který si nechal zpracovat prověrku hospodaření veřejnoprávní televize.

Zeman v pořadu řekl, že nechápe, proč by veřejnost neměla znát platy vedoucích pracovníků České televize, jelikož jsou placeni ze státních peněz.

Turecko a dopis do Číny

Dále Zeman hovořil o smrti kurdské političky Hevrin Chalafové, která se stala symbolem krutosti současné turecké invaze vůči Kurdům. Tureckem podporovaní povstalci mladou ženu znásilnili a ukamenovali.

Podle Zemana se Turecko dopustilo válečných zločinů a minimálně by nemělo být členem Evropské unie.

Prezident se nakonec vyjádřil i k dopisu, který byl ve čtvrtek zveřejněn a který Miloš Zeman poslal čínskému prezidentovi jako reakci na to, že pražští radní v minulém týdnu vypověděli sesterskou smlouvu s Pekingem.

„Čínský prezident a já jsme vynaložili velké úsilí, aby se česko-čínské vztahy rozvíjely a já myslím, že to jeden český primátor nemůže zkazit,“ řekl na závěr pořadu prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video