Musíme lidem vysvětlit, že náš program jim přinese konkrétní pozitivní změny, objasňuje Topolánek změnu taktiky.

Musíme lidem vysvětlit, že náš program jim přinese konkrétní pozitivní změny, objasňuje Topolánek změnu taktiky. | foto: MF DNES

Topolánek zakázal v ODS slovo reforma

  • 1345
O víkendu se zrodí "nová" politická strana: bude milá, nebude kritizovat vládu, nebude lidi strašit slovem reforma a chce vyhrát červnové volby. Jmenuje se ODS.

Hlavní opoziční strana na víkendovém kongresu v Brně odstartuje předvolební kampaň s úplně novou tváří. Pravice, která si dlouho v opozici chystala rozsáhlé reformy ekonomiky, zdravotnictví či školství, už o reformách mluvit nebude.

"V žertu říkám, že slovo reforma jsem zakázal. Ale vážně, to slovo budí pocit něčeho, co už tady mnohokrát bylo a vždy selhalo," říká šéf ODS Mirek Topolánek.

Rovná daň a rovný důchod? Soukromé účty ve zdravotnictví nebo jedna sociální dávka? Nic takového už od občanských demokratů neuslyšíte. Slovo "reforma" odteď nahradí slovo "změna".

"Rovná daň lidi nezajímá, ale zajímá je, že jim z platu zůstane více peněz v peněžence. Musíme tedy vysvětlovat, že náš program přinese lidem konkrétní pozitivní změny," objasňuje Topolánek změnu taktiky kampaně půl roku před volbami.

Přívětivější novou tváří jeho strana reaguje na nepříznivý vývoj volebních preferencí, kdy ČSSD pod premiérem Jiřím Paroubkem dotáhla velký náskok ODS. Ta teď pochopila, že v situaci, kdy se hospodářství daří, není příliš taktické mluvit o nepopulárních reformách.

"Určitě není poptávka po radikální reformách, jež znamenají nejistotu. Ale existuje silná touha po změně stylu vládnutí, tedy bez arogance, korupce a klientelismu," radí Ladislav Mrklas z institutu Cevro, který je mozkovým zázemím ODS.

Tomu odpovídají i nová témata, s nimiž jde pravice do kampaně - korupce či byrokracie.

Chceme ukázat, že nejsme stranou negativní. Vůči socialistům se už budeme vymezovat jen programově," říká šéf kampaně Jiří Šneberger a slibuje, že kritika vlády skončila vydáním Černé knihy hříchů ČSSD.

Po změně stylu kampaně volali někteří straníci z regionů. "Nová témata musí být jednoduchá, věrohodná a snadno pochopitelná," žádá třeba starosta Chrudimi Ladislav Libý.

Občanští demokraté se scházejí v Brně v těžké situaci: po loňské euforii z trojího triumfálního vítězství (evropské, krajské a senátní volby) jim najednou vážně hrozí, že potřetí za sebou prohrají parlamentní volby a zůstanou další čtyři roky v opozici. Podle nynějších průzkumů jsou totiž ČSSD a komunisté schopni dát dohromady pohodlnou většinu.

Z regionů se tak občas ozývá kritika vedení, že zaspalo. Například podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského kvůli tomu "panuje v ODS nervozita", podle šéfa pražské buňky Jana Bürgermeistra zase "chybí tah na bránu".

Jedním z cílů kongresu je proto demonstrovat, že kraje stojí neochvějně za vedením. "Z kongresu musí vyjít poselství o jednotě," tvrdí Topolánek a populární hejtmany chce také vtáhnout do kampaně.

S radou, jak potřetí v řadě neprohrát volby, přijede  do Brna šéf spřízněných britských konzervativců Michael Howard. Jeho konzervativci byli ve stejné situaci jako ODS, ale letos na jaře se jim návrat do vlády po osmi letech nepovedl a znovu prohráli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video