Martin Jahn

Martin Jahn - Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn odpovídal čtenářům iDNES v on-line rozhovoru. (2. září 2004) | foto: David Votruba, iDNES.cz

Topolánek se v Praze utká s Jahnem

  • 941
Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn má být volebním lídrem ČSSD v Praze, a vyzvat tak pravděpodobně k souboji šéfa ODS Mirka Topolánka a lidoveckého ministra zahraničí Cyrila Svobodu. Na nominaci Jahna se dohodlo předsednictvo pražské ČSSD.

"Respektujeme názor premiéra Paroubka, že to má být právě pan Jahn," řekl MF DNES po jednání předseda pražské ČSSD Petr Hulínský.

Doporučení vedení pražské organizace má v sobotu schválit celý krajský výkonný výbor a až pak má být Jahn jako lídr představen.

Na vicepremiéra padla volba poté, kdy se po ohlášeném odchodu ministryně školství Petry Buzkové z politiky po příštích volbách odmítli o pozici lídra ucházet poslanec Stanislav Křeček a právě Hulínský.

Diskutovalo se i o tom, zda má být podmínkou vstup Jahna do strany. Nakonec na tom ČSSD netrvá.

"Je to pro mě čerstvá informace. Budu o tom ještě hovořit s panem předsedou Grossem a také s premiérem Paroubkem," reagoval pro MF DNES vicepremiér Jahn.

Velmi kriticky na Jahnovu nominaci reagoval Topolánek. "Já jsem zatím ani neoznámil kandidaturu v Praze. Nicméně pan Jahn není ani ekonom, ani úředník, ani politik, tak nevím, čím by se chtěl v Praze profilovat," řekl Topolánek.

Na Jahnovu adresu pak dodal, že ve vládě se mu toho zatím mnoho nepodařilo splnit a že když se rozpadal Grossův kabinet, nerozpakoval se dál setrvávat ve vládě, která jednu chvíli existovala jen kvůli tomu, že jí nevyslovili nedůvěru komunisté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video