Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaplať, napíšu tvé jméno na tabuli. Živá vysílání tahají z dětí peníze

  14:59
Soutěž mezi dvěma influencery nebo třeba příslib několikavteřinové slávy v podobě jména napsaného na tabuli. To jsou jen některé ze způsobů, kterými livestreamy, tedy živé přenosy na sociálních sítích, lákají peníze ze svých diváků prostřednictvím takzvaných mikrotransakcí. Cílí většinou na děti, těm k platbě stačí jen několik málo kliknutí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Odhadem asi dvacetiletý influencer sedí u sebe doma. Skrz stream na sociální síti TikTok ho ale sledují stovky lidí, převážně dětí. Své publikum baví různými způsoby: vypráví příběh ze svého života nebo komentuje aktuální dění na sociálních sítích. Projev prokládá poděkováními konkrétním uživatelům. „Jsi nejlepší,“ říká třeba jednomu z diváků. Proč? Právě mu za tuto zábavu poslal dobrovolný finanční příspěvek.

O problematických jevech tohoto typu víme, jsou součástí širšího problému, kdy vývojáři her cílí přímo na děti. Legislativu k tomu v tuto chvíli nechystáme.

Ivan Bartošmístopředseda vlády pro digitalizaci

O chvíli později se ke streamu přidá ještě další účet, další influencer. Oba muži mají novou zábavu - budou soutěžit. A to v tom, který ze streamů se umístí výš na českém žebříčku. Jak toho dosáhnou? Opět skrz příspěvky diváků. Kdo víc nasbírá, ten se umístí výše.

Facebook mění svou strategii. Stále víc se podobá TikToku, říkají uživatelé

Na TikToku, který je známý spíše krátkými videi, které pro každého diváka vybírá na míru algoritmus, může streamovat každý plnoletý tvůrce, který má více než tisíc sledujících.

„Jedná se o živá vysílání, ve kterých můžete například sami mluvit, bavit diváky, ukazovat, co hrajete, nebo si můžete přizvat jiné tvůrce a soutěžit spolu,“ popsal David Duc, influencer a spoluzakladatel firmy Tiktokuj.cz.

Klíčové je ale právě to, že celá funkce je monetizovatelná. Influenceři nemusí streamovat jen pro zábavu, může jít i o zdroj výdělku. „Diváci mají možnost si dobít takzvané ‚coiny‘ a poslat je svým oblíbeným tvůrcům v podobě dárků, takzvaných ‚donates‘. Tvůrci si poté můžou tyto dary přeměnit na peníze a nechat si je poslat na svůj účet,“ vysvětlil Duc.

Peníze z karty rodičů

Samo o sobě by nešlo o problém. Jde o běžnou službu, za kterou navíc lidé platí jen dobrovolně. A v zahraničí skutečně ani o větší problém nejde. V Česku ale celou věc komplikuje to, jaké uživatele zde sociální síť má. Jde totiž stále z naprosté většiny o děti.

„V Česku, dle mého osobního názoru, to může být v tuto chvíli u některých streamerů problematické. Hlavně u těch, kteří záměrně s dětmi manipulují. V této oblasti vidím velký prostor k osvětě a zlepšení,“ souhlasí Duc.

Vyhoníš mi za tisícovku? Ukrajinské děti se v Česku staly terčem predátorů

Placení za streamy totiž funguje na principu takzvaných mikrotransakcí. Stačí tak, aby rodič v minulosti propojil svou platební kartu s mobilem, a mladý divák může peníze odeslat za pomoci jen několika kliknutí.

Motivován k tomu přitom může být řadou taktik. Někteří influenceři třeba píší jména svých přispěvatelů na papír či tabuli. Dítě se tak dočká několikavteřinové „slávy“, kdy si jeho jméno přečtou všichni diváci streamu včetně jejich přátel.

„Děti samozřejmě chtějí podporovat své známé influencery či streamery. Dělají to formou mikroplateb nebo k tomu používají platformy typu Twitch,“ popsal Martin Kožíšek, odborník na sociální sítě ze Safer Internet Centrum ČR.

Výhoda ve hře nebo virtuální oblečení

Ten současně upozorňuje, že nejde jen o TikTok. Na podobném principu funguje také celá řada mobilních her, kdy si v rámci mikrotransakcí mohou děti pořídit třeba nové oblečení pro své virtuální postavičky či výhody před ostatními hráči. Měsíčně za takovou zábavu mohou dát i tisíce.

Některé hry mohou dokonce obsahovat platby, které se blíží gamblingu, a to prostřednictvím takzvaných lootboxů. Tedy virtuálních objektů, za které dítě zaplatí, aniž by předem znalo obsah. Na základě náhodného losu pak může dostat herní mince, virtuální oblečení, ale také třeba vůbec nic.

KOMENTÁŘ: Dobrý, nebo špatný? Jak by vypadal svět bez sociálních sítí

„V obecné rovině je nezbytné zdůraznit, že vzhledem k množství a odlišnostem variant her není možné hodnotit veškeré hry obsahující lootboxy, které jsou kupovány v rámci mikrotransakcí, obecně a je třeba zkoumat každý koncept jednotlivě, což vyžaduje individuální posouzení dozorových orgánů – Celní správy,“ uvedl mluvčí ministerstva financí, pod které problematika spadá, Filip Běhal.

Pokud každopádně podle daných orgánů lootboxy definici hazardní hry naplňují, vztahuje se na ně stávající právní úprava. A lidem mladším osmnácti let by tak provozovatel dané hry neměl tuto službu vůbec poskytnout.

Že si je problému vědom, říká i místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „O problematických jevech tohoto typu víme, jsou součástí širšího problému, kdy vývojáři her cílí přímo na děti,“ uvedl. Legislativu k tomu vláda však nechystá.

Je podle něj ale možné šířit osvětu mezi dospělými. „Nástroje ke kontrole chování dětí a dospívajících na sítích existují, ale je o nich bohužel malé povědomí. V rámci obnovené strategie Lepší internet pro děti, kterou nedávno přijala Evropská komise, budeme aktivně podporovat vzdělávání a akce spojené se zvýšením digitální gramotnosti,“ dodal.

Žebrání přes TikTok jako byznys

Na streamech na TikToku nevydělávají jen influenceři. V poslední době se na sociální síti rozmohlo i žebrání. Třeba z uprchlických táborů v Sýrii. Především tamní děti tráví na livestreamech i několik hodin denně žadoněním o peněžní příspěvky.

Vydělat si mohou až tisíc dolarů, asi 25 tisíc korun, za hodinu. Jak ale nedávno uvedla britská BBC, z darů směřujícím k těmto uživatelům si sociální síť vezme až sedmdesátiprocentní provizi. To však společnost popřela, současně uvedla, že žebrání na platformu nepatří. Tento obsah se na ní přesto stále objevuje.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...