Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínský TikTok vadí, čínské datové sítě jsou ale bezpečné, věří experti

  19:02
Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal varování před používáním aplikace TikTok. Ta ale není jedinou hrozbou, která může z uživatelů získat citlivá data. Podle expertů i přes to, že nemalá část datových sítí v Česku je postavena na technologiích z Číny, jsou spíše rizikem aplikace, smartphony, ale především pak důvěřivý a neopatrný uživatel.

Antény sítí 5G | foto: Profimedia.cz

České mobilní sítě 4G/LTE či 5G používají v nemalé míře technologie Huawei a ZTE z Číny. To ale podle odborníků nenese rizika i přes to, že v některých zemích jsou tito výrobci zakázáni pro dodávky telefonní a datové infrastruktury. Čínské firmy mají totiž povinnost spolupracovat s tamními tajnými službami.

Rizikem mohou být přímo smartphony, ale i aplikace, kterým uživatelé dají rozsáhlá povolení k přístupovým informacím či datům o poloze. Jako obvykle je tak největším rizikem chování samotných uživatelů, kteří často podceňují bezpečnostní hrozby.

NÚKIB varuje před čínským TikTokem, aplikaci označil za bezpečnostní hrozbu

Čeští mobilní operátoři v zabezpečení svých sítí mají jasno. „Naše mobilní síť má ve své nejdůležitější řídící části technologie jiných než čínských dodavatelů. Zásadně se tím posiluje bezpečnost sítě a služeb, které poskytujeme. V rádiové přístupové síti, což jsou pro zjednodušení třeba antény, přes které se telefonuje, používáme prověřené a technologicky vyspělé technologie společnosti Huawei,“ říká Ondřej Luštinec z Vodafonu.

„Ze základnových stanic určitě únik dat nehrozí, protože tam data nezpracováváme. IT systémy určené ke zpracování dat podléhají kontrolám, řízení přístupů pro omezený okruh zaměstnanců a používáme na ně nástroje kyberbezpečnostní ochrany. Naše IT systémy jsou od řady významných dodavatelů ze zemí OECD včetně Spojených států amerických,“ dodává.

ilustrační snímek

V podobném duchu hovoří i Veronika Zachariášová ze společnosti O2. „Veškeré prvky, které vstupují do sítě O2, vybíráme a instalujeme s ohledem na nejvyšší možnou ochranu sítě a zákazníků. Veškerá zařízení předem prověřujeme, průběžně kontrolujeme a přijímáme taková opatření, aby k žádnému ohrožení dat ani sítě samotné nedošlo,“ ubezpečuje.

„V březnu 2021 jsme navíc s naším technologickým partnerem, společností CETIN, zahájili vůbec největší a nejrozsáhlejší obměnu radiové technologie a modernizaci mobilní sítě. Dodavatelem technologií je společnost Ericsson,“ doplňuje k zabezpečení operátora.

Používáte zařízení či aplikace čínského původu?

celkem hlasů: 226
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 31. března 2023. Anketa je uzavřena.

Přechod na Ericsson a nečínské technologie

Jeden z největších poskytovatelů telekomunikační infrastruktury v Česku, CETIN, přechází také na jiné než čínské technologie. „Pro aktivní prvky 5G sítě jsme si vybrali jako dodavatele firmu Ericsson, nicméně je vhodné dodat, že i předchozí generace sítě byla budovaná na kombinaci Nokia a Huawei v poměru cca 3:1. A při výstavbě páté generace dochází k technologické obměně i pro 2G, 3G a 4G. I tady budeme postupně přecházet na Ericsson,“ řekl mluvčí firmy Adam Zbiejczuk.

Tiktok tvrdě šmíruje. V Evropské komisi ho zakázali používat. Varuje i NÚKIB

„Co se obecně technologií týče, nejde nutně jen o konkrétního výrobce, ale o komplexní řízení bezpečnostních rizik, v čemž samozřejmě velmi úzce spolupracujeme s NUKIBem, armádou, ministerstvem vnitra a dalšími partnery,“ dodal.

To potvrzují i resort obrany a armáda, kde je například používání mobilních telefonů Huawei zakázáno již několik let a přes rok platí zákaz aplikace TikTok na služebních telefonech.

Armáda a obrana zakázala používání Huawei

„Velitelství kybernetických sil a informačních operací vydává nařízení k zákazu používání různých aplikací na služebních zařízeních ministerstva obrany. TikTok nebyl zdaleka první aplikací, jako příklad z historicky nedávné doby lze uvést zákaz používání aplikace Club House na mobilních zařízeních v majetku ministerstva obrany. Čínské telefony Huawei se v české armádě jako služební zařízení používat nesmí,“ říká plukovník Ivo Zelinka, mluvčí Generálního štábu AČR.

Počet kybernetických útoků se od invaze na Ukrajinu zdvojnásobil, uvedl O2

Expert Ondřej Ryšavý z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně poukazuje na šifrování komunikace, které může nahradit případné nedostatečné zabezpečení sítě.

„Většina dnešních aplikací využívá šifrování mezi koncovými uzly. To znamená, že i když síťová infrastruktura není zcela bezpečná, má přístup pouze k omezenému množství informací a nikoliv k samotnému obsahu komunikace,“ vysvětlil.

Větší riziko podle něj spočívá v použití potenciálně nebezpečných technologiích při samotné stavbě sítě. „Vzhledem k složitosti mobilních sítí a nutnosti integrovat různá zařízení s různými stupni zabezpečení mohou tyto sítě představovat bezpečnostní hrozbu,“ upozornil Ryšavý.

Huawei na MWC 2023

Německý Deutsche Telekom, který vlastní český T-Mobile, v jádru mobilní sítě technologie od Huawei právě nahrazuje. Místo čínského dodavatele nasadí zařízení od americké společnosti Mavenir. To se ale prozatím týká pouze Německa. Český zástupce společnosti se do doby vydání článku ke stavu sítě v Česku a případné náhradě čínských technologií nevyjádřil.

Cyber security expert společnosti Trask Jan Zmítko vysvětluje, proč jsou technologie z Číny rizikové. „Doporučení ohledně technologií čínských výrobců ostatně vydal NÚKIB, ze kterého je jasně zřejmé riziko sběru a zpracování uživatelských dat ze strany Čínské lidové republiky. Tamním společnost je zákonem nařízeno zpřístupnit data vládním složkám,“ říká.

Nejčastěji chybuje uživatel, ne technologie

Největší rizika pak Zmítko spatřuje v chování samotných uživatelů v ochraně dat a sdílení a povolení využití obsahu svého telefonu třetím stranám, typicky pak po stažení nových aplikací.

O úspěchu hackerů nerozhoduje genialita útočníka, ale lidská chyba, říká expert

„Z pohledu uživatele doporučuji přemýšlet nad použitím každé aplikace. Vždy si musíte být jistí, k jakým informacím má aplikace přístup, kde jsou vaše data uložena, co a komu sdílíte. Příkladem je třeba použití fitness aplikací. Například aplikace Strava umožňuje zneviditelnit počátek a konec trasy vaší zaznamenané aktivity. Tato funkcionalita byla vytvořena právě jako reakce na zneužití těchto informací,“ dává příklad Zmítko.

Čínské aplikace nemusí být jediným rizikem

Podle experta ale nemusí být rizikem pouze aplikace a zařízení z Číny. „Z praxe mohu potvrdit, že nebezpečné nemusí být jen čínské aplikace. Nedávno jsem u uživatele zachytil poštovního klienta pro systém iOS. Výrobcem byla německá společnost, která data uživatelů ukládala na server ve Spojených státech, kde byly uloženy i přihlašovací údaje k e-mailové schránce uživatele. Zároveň docházelo ke čtení schránky uživatele bez jeho vědomí právě ze serverů v USA,“ jmenoval špatnou zkušenost s nečínskou aplikací.

Po tomto zjištění ve společnosti aplikaci zakázali a uživatelé si museli změnit hesla.

Neprodleně odinstalujte. České úřady i firmy masivně zakročily proti TikToku

Expert radí hlavně obezřetnost. „Pokud již zařízení čínského výrobce používám a nechci nebo nemohu ho vyměnit, doporučuji maximálně omezit zpracování dat ze strany výrobce v rámci nastavení zařízení. Bohužel ale nejste schopni toto udělat se všemi informacemi,“ připouští.

„Ohledně dílů z Číny není třeba být paranoidní, pokud se výrobek nepřipojuje k internetu či se jedná o zařízení, které není schopno odesílat data, není důvod jej nepoužívat. Jako příklad poslouží USB nabíječka na telefon. Ta nemá možnost připojení k internetu a jejího použití se obávat nemusíte. Naopak, nevěřil bych inteligentní spotřební elektronice čínských výrobců. K bezpečnosti sítí telekomunikačních operátorů bych nebyl skeptický, jelikož případné zranitelnosti jsou často mitigovány více úrovněmi zabezpečení,“ dodal na závěr Zmítko.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...