Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek | foto: Petr Topič, MAFRA

Na pracovištích bude moci být chladněji než doposud, změnu schválila vláda

  • 424
Minimální povolené teploty v pracovním prostředí budou moci být nižší než doposud. Vláda kvůli energetické krizi schválila příslušné nařízení připravené ministerstvem zdravotnictví. Podle něj má například pro řidiče, pracovníky montážních linek nebo pokladní nejnižší povolená teplota klesnout ze současných 18 na 16 stupňů Celsia.

V šatnách bude moct spadnout z 20 na 18 stupňů, v umývárnách z 22 na 19 stupňů, ve sprchách z 25 na 19 stupňů a na záchodech z 18 na 15 stupňů.

„Hlavním důvodem návrhu je revidovat právní rámec ve vztahu k požadavkům na minimální teplotu na pracovišti s ohledem na současnou situaci, kdy v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině dochází k omezování a přerušování dodávek zemního plynu, kdy se předpokládá další nárůst a přetrvávání energetické krize,“ uvedlo v důvodové zprávě k nařízení ministerstvo.

Rozhodnutí vlády navazuje na její dřívější rozhodnutí o zastropování maximální ceny elektřiny i plynu. „Zastropujeme cenu silové elektřiny včetně daně z přidané hodnoty, na 6 korunách a cenu plynu na 3 korunách včetně DPH za kWh,“ řekl premiér Petr Fiala. Pro domácnosti i malé podnikatele ze stanovené maximální ceny silové elektřiny vyplývá konečná cena 7 až 9 korun za kWh. Potvrdil to už parlament i prezident Miloš Zeman. Nařízení o zastropování má vláda schválit příští týden 5. října.

Válek teploty konzultoval s hygieniky

Současné stanovené teploty pocházejí z roku 2007. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 jeho úřad návrh konzultoval s hygieniky a srovnával s jinými zeměmi. Změna má vstoupit v platnost dnem vyhlášení nového nařízení vlády.

Pro různé třídy práce nařízení stanoví jak minimální, tak maximální teplotu. Změnu ministerstvo navrhuje u práce kategorie 1, tedy vsedě s minimální celotělovou aktivitou, a kategorie 2a vsedě s lehkou manuální prací rukou. U kategorie 1, kam spadá kancelářská, administrativní nebo laboratorní práce, navrhuje pokles z dosud minimální teploty 22 na 18 stupňů.

U kategorie 2a, kam spadají například řidiči, pokladní nebo montáž lehkých dílů, může teplota klesnout z 18 na 16 stupňů. Záleží ještě na způsobu ventilace a tepelném odporu oděvu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli energetické krizi už v srpnu navrhlo také zvláštní vyhlášku, podle které by se v případě výpadku dodávek plynu snížila teplota vytápění veřejných prostor. Například v centrálně vytápěných obývacích pokojích nebo kancelářích se má teplota snížit na 18 stupňů, ve školních učebnách na 19 stupňů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video