Tatra na expedici kolem světa

Tatra na expedici kolem světa | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Českou expedici v tatrovce několik hodin zadržovala íránská policie

  • 123
Členy expedice Tatra kolem světa 2 zastavila a vyšetřovala íránská policie. S odkazem na vedoucího expedice Marka Havlíčka o tom informoval server iRozhlas.cz. Tým pořizoval záběry dronem na místě, kde to íránské úřady zakazují, případem se zabývá česká diplomacie. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka už policie zadržené propustila.

„Probudili jsme se u Araratu na íránské hranici. Udělali jsme krátký záběr z dronu a nevěděli jsme, že jsme blízko nějaké přehrady, kde se v těchto oblastech nesmí létat,“ řekl Českému rozhlasu Havlíček. Policisté výpravu vzali na zhruba 25 kilometrů vzdálenou policejní stanici.

České ministerstvo zahraničních věcí o případu informovali, sdělil ministr Petříček s tím, že dva cestovatelé už byli v kontaktu se zastupitelským úřadem ČR v Teheránu.

„Důvodem pro zadržení bylo nepovolené použití dronu. Už v minulosti s tím v Íránu měli turisté z jiných států problémy. Případ určitě budeme řešit s íránskými úřady,“ uvedl. Později dodal, že ministerstvo disponuje informací, že cestovatelé byli propuštěni.

Situaci podle vedoucího expedice komplikovala domluva s policisty. „Snažíme se komunikovat, ale nikdo z nich neumí rusky, anglicky ani německy. Přes mobily a překladače se snažíme vysvětlit, proč jsme tam natáčeli, že jenom projíždíme a že v tom rozhodně nebyla žádná špionáž,“ uvedl Havlíček.

Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Tehdy vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí opadl. I členové první výpravy byli zadrženi. V Guatemale je přepadli vojáci a několik dní pak strávili ve vězení.

Jedním z hlavních cílů nynější expedice je opět šíření dobrého jména Česka ve světě. Vyrazila z Prahy 22. února, cestovatelé plánovali za tři roky ujet asi 270 000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Koncem března však kvůli koronavirovým opatřením uvázli v Turecku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video