Cyril Svoboda, KDU-ČSL

Cyril Svoboda, KDU-ČSL | foto: MF DNES

Svoboda chce zpřísnit kontrolu turistů z USA

  • 231
Ministr zahraničí Svoboda hodlá zpřísnit kontrolu cizinců z USA, Kanady a Austrálie. Tyto země odmítají zrušit vízovou povinnost pro české turisty. "Měli by dostávat razítko do pasu, aby se vědělo, kdy přijeli a odjeli. Máme podezření, že se ta pravidla masově porušují," řekl ministr v ČT.

Američané, Australané a Kanaďané nemusí mít pro turistické návštěvy Česka víza. "To ale znamená, že tu nesmí pracovat, že tu mohou být pouze devadesát dní, musí mít dostatek prostředků na pobyt a zdravotní pojištění," uvedl ministr v pořadu Otázky Václava Moravce.

Tvrdší postoj vůči těmto cizincům by podle něj také upozornil na nerovné vízové vztahy. O svém návrhu chce hovořit s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

Svobodův postoj podpořil komunistický poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf. Poukázal na dlouhodobou asymetrii ve vízových vztazích a na to, že podle jeho informací jen v Praze žije na 40 tisíc anglicky mluvících cizinců. Pochybuje ale o tom, že Svoboda najde pro svůj návrh širší podporu ve vládě.

Svoboda zopakoval, že chce k tlaku na USA, Kanadu a Austrálii kvůli zrušení vízové povinnosti pro Čechy využít paktu solidarity Evropské unie. Pokud to nepůjde po dobrém, chce, aby se Česko domáhalo této solidarity i u evropského soudu.

"Na tomto testu se ukáže, jakou kvalitu má členství České republiky v Evropské unii," podotkl Ransdorf. Česko by mělo podle Ransdorfa využít klíčových hráčů Unie, kteří jsou schopni se domluvit se Spojenými státy.

"Měli bychom využít i nadstandardní vztahy, které existují s Británií. Británie nám otevřela pracovní trh. Británie funguje jako jakýsi tlumočník se Spojenými státy. Tam by byla určitá šance," dodal v diskusním pořadu České televize.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video