Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sucho letos přišlo o měsíc dříve, spásu může přinést víkendový déšť

  12:12aktualizováno  16:28
Mezi zemědělci vládne nervozita. I když situace s vlhkostí půdy nebyla dobrá už od začátku dubna, v minulém týdnu se mapy projektu Intersucho nad Českou republikou zbarvily do ruda. Sucho zasáhlo 99 procent území. Pomoci by mohla studená fronta, která by se bude směřovat přes Českou republiku k východu.

V posledním týdnu ovlivnilo stav vody v půdě především suché a teplé počasí. Důležitý jarní déšť na území ČR nedorazil v podstatě nikde. „Tam, kde byly srážky naměřeny, tak šlo o úhrny pouze do 3 milimetrů za týden,“ píší odborníci z projektu Intersucho. Pro proschlou půdu, která potřebuje vláhu pro jarní rostliny, je to jen velmi slabá pomoc.

Setba na Českobudějovicku

Povrchové sucho do hloubky čtyřiceti centimetrů se zhoršovalo pět týdnů po sobě. „Většina území České republiky přešla do červeno-rudých barev, značících výjimečné až extrémní sucho,“ informují badatelé. Situace není lepší ani v hlubších vrstvách půdy. V hloubce jednoho metru pod zemí převládá na většině území stav, které odborníci popisují jako „výrazné až extrémní sucho.“ 

Nedostatek deště letos zasáhl krajinu už o měsíc dříve než minulý rok. „Zatímco vloni vláha chyběla až od května, letos se zemědělci potýkají s nedostatkem srážek již od dubna,“ uvedl pro iDNES.cz tajemník Agrární komory České republiky Jan Doležal. 

To může mít katastrofální důsledky na několik zemědělských plodin. Ohrožená je produkce jarní pšenice, sladovnického ječmene, ale také cukrové řepy nebo brambor. Pokud se situace nezlepší, problémy budou také s kukuřicí a mákem. Práci zemědělců komplikuje i vítr, který půdu ještě dále vysouší.

Nebude krmivo pro zvířata

Sucho navíc může mít nepříznivý dopad také na chovatele. Ti se sice během lepších let dokážou předzásobit senem i na horší období, situace pro ně ale minulý rok nebyla příznivá, zásoby letos jenom těžko doplní. „Chovatelé už téměř vyčerpali zásoby z loňska, kdy došlo až k třetinovému propadu produkce a na řadě míst už začíná krmivo docházet,“ popsal situaci Doležal.

I v Německu a Polsku hrozí kvůli suchu požáry

Nebezpečí požárů roste kvůli suchu a větru i v Německu a Polsku. Na mnoha místech Německa, například v celé východoněmecké spolkové zemi Braniborsko, platí nejvyšší pátý stupeň nebezpečí. Němečtí meteorologové varují před dalším suchým létem a hasiči žádají více hasicích vrtulníků, informovala dnes agentura DPA. V úterý hořelo mimo jiné 13 hektarů lesa u přehrady Bleiloch v Durynsku. (čtk)

Na většině území platí výstraha před nebezpečím požárů. Český hydrometeorologický ústav vydal varování v Praze a osmi krajích, které trvá do soboty. Pak by měla přijít změna počasí, na kterou zemědělci netrpělivě čekají.

Naděje se teď upínají k pátku a víkendu, kdy by konečně mohlo začít pršet. Už v pátek by mohly spadnout první kapky. Studená fronta se blíží ze západu a je otázkou jestli se zastaví nad našim územím, nebo až nad Slovenskem.  „Pokud bude ležet hlavně nad Slovenskem, tak srážek nebude příliš, ale jestliže dojde k jejímu posunu více na západ, tak by pak došlo k výraznějšímu doplnění vláhového deficitu,“ uvádí vědci z Intersucha ve své pravidelné zprávě. Meteorologové s deštěm počítají.

„Očekáváme, že se v Čechách během dne a večera na většině území vyskytne déšť, přeháňky a místy i bouřky,“ uvedla pro iDNES.cz meteoroložka z ČHMÚ Jana Hujslová. V pátek by mělo spadnout do 10 milimetrů srážek, v Čechách by se úhrny mohly vyšplhat až ke dvaceti milimetrům. V sobotu by mohlo napršet dalších deset milimetrů.

„V tuto chvíli je potřeba, aby byl déšť vytrvalý a mírný,“ doplnil Doležal. Půda, která je vyčerpaná suchem, totiž špatně zadržuje vodu. Kdyby přišly rychlé silné deště, voda po polích odteče pryč a situaci by mohla ještě zhoršit. Proschlá půda nemá takovou schopnost zadržet intenzivní déšť, který by mohl zemědělcům nyní spíše uškodit.

Déšť možná zachrání pálení čarodějnic

Populární pálení čarodějnic, které připadá na 30. duben, minulý rok sucho pokazilo. Kvůli varováním před vznikem požáru se nesměly rozdělávat ohně, které k oslavě neoddělitelně patří. Studená fronta by ale letos mohla tradici zachránit. „Pokud víkend proprší, nebude potřeba zavádět zvláštní bezpečnostní opatření,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Případné zákazy vydají jednotlivé kraje. Po víkendu tedy bude jasné, jak úterní oslavy proběhnou.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...