Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studentské slevy: můžete mít levnější pizzu, kino i bus

  13:18
Začali jste studovat, najednou se musíte starat sami o sebe a nedokážete vyjít s penězi? Studentská karta vám pomůže ušetřit. Asi nejrozšířenějším způsobem, jak šetřit finance, jsou studentské slevové karty, které se dají používat v širokém okruhu obchodů a služeb.
Pořiďte si ISIC kartu a ušetřete

Pořiďte si ISIC kartu a ušetřete | foto: Profimedia.cz

Rada MF DNES:
Slevy hledejte na internetu

Kompletní seznam slev najdete na webových stránkách www.alive.cz  (pro ČR), www.isic.org (pro zahraničí), www.iyhf.org a www.euro26.org


Počínaje knihovnami, kiny a divadly přes stravování v restauracích nebo sítích rychlého občerstvení, obchody s oblečením, sportovním vybavením i výpočetní technikou, autoškoly a jazykové školy, vstupy do zábavních a sportovních areálů po slevy na dopravu, a to včetně letecké.

Nejznámější a českými středoškoláky i vysokoškoláky určitě nejpoužívanější je ISIC karta, se kterou ušetříte ve 110 zemích světa. Karta ISIC je většinou českých vysokých škol vydávána jako oficiální studentský průkaz, a tedy otevírá cestu k dalším slevám a výhodám. Neuspějete s ní však úplně všude. Chystáte-li se do Španělska, pořiďte si raději kartu Euro26, která je tam mnohem víc rozšířená.

Pokud končíte studium a nepřesáhnete 26 let, mohla by se vám hodit karta Alive. Pro cestovatele bude určitě užitečná karta IYHF opravňující k ubytování v síti mládežnických ubytoven a hostelů IYHF (International Youth Hostel Federation). Karta IYHF vám zpřístupní více než 4 200 ubytoven po celém světě.

Dvě pizzy za cenu jedné
Po předložení studentské karty ISIC poskytují slevy lyžařské areály, vodácké půjčovny a školy, fitness centra, prodejny specializované na snowboardy, kola i outdoor. Menší vstupné zaplatíte na letních hudebních festivalech, do multiplexů Village Cinemas, Palace Cinemas nebo CineStar. V síti občerstvení McDonald’s zaplatíte za některé menu dokonce poloviční cenu. Levněji se najíte i v KFC a řetězci s obloženými bagetami, saláty a zákusky Paneria.

V pražské pizzerii Einstein dostanete dvě pizzy za cenu jedné. Na své si přijdou i knihomolové, pro které mají slevy připravena třeba knihkupectví Beta Dobrovský, Neoluxor, Barvič a Novotný. Levněji nakoupíte i oblečení, výpočetní techniku, ubytujete se v hotelech i kempech.

Vlak za půlku
Na získání slevy pro městskou hromadnou dopravu ve všech krajských městech vám bude stačit předložení studentské karty. Potvrzení školy na speciální formulář zatím vyžadují České dráhy u žákovského jízdného. Vlak vás pak přijde zhruba na polovinu. Pohodlně a levně i během letních prázdnin můžete cestovat žlutými autobusy Student Agency. Stejná firma vám nabídne i zajímavé ceny letenek nebo jazykových pobytů v zahraničí.

Při cestování opět uplatníte ISIC kartu. Můžete využívat zvýhodněné letenky, autobusové jízdenky, cestovní pojištění, zimní lyžařské pobyty, jazykové kurzy u GTS v ČR, ale i dalších studentsky specializovaných cestovek, jako jsou STA Travel (V. Británie, USA a další), OUT Voyage (Francie), CKM Travel (Slovensko). ISIC slevy poznáte i na transferech z města na letiště, vstupů do památek, či nákupů dárků z cest.

Šetřete se studentským tarifem
S vylepšením rozpočtu pomáhá i založení studentského konta. Ta na našem trhu nabízí devět bank a většina ke zvýhodněným podmínkám pro studenty přidává ještě další služby.

"Držitel naší studentské platební karty má slevy u smluvních partnerů, které vybíráme podle zaměření mladých lidí. Jedná se mimo jiné o prodejny Kanzelsberger, Humanic, Focus Optik nebo Ticketpro. Při placení kartou zde studenti zaplatí o 5–10 procent méně," vypočítává Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Vydání můžete omezit také speciálními výhodami u mobilních operátorů. "Pro děti a mládež ve věku od 6 do 26 let nabízíme měsíční paušál BAV SE za 226 korun, ve kterém je 50 volných minut a 100 SMS do všech sítí každý měsíc," nabízí Martina Kemrová, tisková mluvčí T-Mobile. U O2 získáte 40 minut a 100 SMS za 178 korun, a když si od Vodafonu necháte na mobil posílat reklamu, máte 500 volných textovek měsíčně k jakémukoliv tarifu.

          Rozhovor: Kde získáte ISIC

Karta ISIC je mezinárodní identifikační průkaz studenta. Denně ji ve školách i mimo ně využívá většina českých středoškoláků i vysokoškoláků, říká Pavel Bielik ze společnosti GTS ALIVE, která ISIC karty pro ČR vydává.

* Kde mohou studenti kartu ISIC získat?
V České republice na 120 výdejních místech. Stačí fotka, vyplněná žádost, platná občanka a poplatek. Největším vydavatelem jsou veřejné vysoké školy, které od roku 1998 postupně uznávají průkaz ISIC jako univerzitní průkaz. Postupně se přidávají i školy střední. Zpravidla se jedná o čipový průkaz, který studentům umožňuje identifikaci v prostorách školy, stravování v jídelně nebo menze, přihlášení se k síti, kopírování a další služby.

* Kolik karta stojí?
Cena průkazu je 250 korun na rok, ale v případě kombinovaných průkazů ISIC (školní/univerzitní čipové průkazy, dopravní karty, městské karty) je cena ročního poplatku snížena na 120–160 korun dle podmínek školy.

* Existuje věkové omezení?
Podmínkou je prezenční forma studia, takže se setkáváme i se 40letými doktorandy s kartou ISIC. Spodní věková hranice je 15 let s výjimkou víceletých gymnázií, kde mohou mít žáci kartu už od 11 let.

* Jaké slevy jsou nejoblíbenější?
Nejvíce jsou ceněny slevy v oblasti občerstvení a restaurací, obchodů s outdoorovým a lezeckým vybavením a výhodné vstupné na letní hudební festivaly.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...