Studenti jsou vůči Evropské unii skeptičtí

  • 7
Kolín - "Kdo je pro vstup do Evropské unie?" Pár desítek rukou se váhavě zvedá nad hlavu. "A kdo je proti?" Hlásí se asi stejný počet. "V Kolíně je to tedy s Evropskou unií dost špatné," žertuje moderátor Zdeněk Mertlík. Tímto improvizovaným referendem včera ve městě na Labi začala veřejná diskuse Co nám přinese a co odnese Evropská unie, kterou pořádá ministerstvo zahraničních věcí.

Na pódiu usedá naproti 450 studentům kolínských středních škol například zpěvačka Yvonne Přenosilová, novinářka Lída Rakušanová nebo komentátor MF DNES Martin Komárek. Zřejmě netuší, že převážnou část dvouhodinové debaty budou muset Evropskou unii hájit před notně pochybovačnými studenty. "Byl jsem skoro ve všech zemí unie a viděl jsem tam spokojenější lidi, lepší auta, bohatší obchody. Když nám bohatý spolek nabízí členství, bylo by šílené to odmítat," míní Martin Komárek na úvod.

Pak přichází řada na studenty, kteří hlasovali proti vstupu. Chvíli se ošívají, ale nakonec se hlásí sebevědomá blondýnka z gymnázia. Na členství země v unii prý doplatí zemědělci, bojí se také rostoucí nezaměstnanosti. Komárek se jí snaží oponovat s tím, že zemědělce unie až příliš hýčká dotacemi. "A měl byste stejný názor, kdybyste sám byl zemědělec," reaguje naštvaně dívka na druhé straně sálu.

Následují otázky na otevření hranic, možnost práce v zahraničí, příliv uprchlíků od východu, uznání našich maturit v Evropě. Za všemi otázkami je ale cítit nedůvěra vůči Evropské unii. "Proč ta skepse?" diví se Přenosilová. "Protože nám výhody a nevýhody unie neumějí politici vysvětlit," ozývá se z pléna.

Přenosilová se snaží mladým lidem vysvětlit, jak to chodí při cestování, kdy jsou na evropských letištích dva vchody - jeden pro lidi z členských zemí, druhý s důkladnější kontrolou pro ty ostatní. "Je to potupné," říká. Dívka s brýlemi v předposlední řadě souhlasně kývá hlavou.

Po otázkách na Temelín a euro přichází konec a s ním další hlasování. Přesvědčili hosté studenty? Asi ne. Pro vstup se jejich hlásí přibližně stejně, většina se znovu nedokáže rozhodnout.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video