Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Uhlí, uran, zlato, wolfram. Zákon má určit strategické suroviny Česka

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce v roce 2014 novelou horního zákona určit strategické suroviny, kvůli kterým bude moci stát vyvlastňovat. Zároveň se zvýší poplatky od těžařských firem za nerosty 2,5násobně na více než 1,6 miliardy korun. Věcný záměr návrhu podle ministra Martina Kuby projedná vláda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

SDRUŽENÍ ČECHY NAD ZLATO!!!

Pochodem veřejnosti bude pokračovat boj proti těžbě zlata (8. 3. 2013)

Otevřený dopis Petru Nečasovi k těžbě zlata (6. 3. 2013)

Obyvatelé jihozápadní části Příbramska se bouří proti těžbě zlata (28. 2. 2013)

Marie Dubanová: Říkáme NE! těžbě zlata (20. 2. 2013)

Řihák: Zlato po 20 letech opět na scéně (14. 2. 2013) V Rožmitále se jednalo o zlatě (14. 2. 2013) Sdružení se snaží vybojovat zákaz průzkumu a těžby zlata v Česku (7. 2. 2013) Sdružení Čechy nad zlato vyráží znovu do boje (6. 2. 2013) Zlatá horečka znovu vypukla, prospektoři

0 0
možnosti

A pokud bude schválen - HORNÍ ZÁKON, KDE SE HOVOŘÍ O TĚŽBĚ ZLATA  A O VYVLASTŇOVÁNÍ - tak co čeká ČR kde je těžbou zlata, pomocí kyanidového loužení ohroženo nejen příbramsko, ale kromě severních Čech je ohrožena celá ČR - zdroj : Atlas nerostných surovin  a ložiska zlata v ČR  :  

 Jílové u Prahy, Libčice, Čelina, Líšnice, Bytíz, Klínec - Všenory, - Kasejovice, Hartmanicem Voltýřov, Písek, Dobrá voda(část Č.Budějovic), Roudný, Humpolec, Zlaténka, Předín, Zlatý Chlum, Zlaté Hory - západ, Suchá Rudná, Stupná a Svoboda nad Úpou... Pokud novela horního zákona umožní louhování kyanidem, pak co by zůstalo z naší země..a těžaři se sejdou K ROKOVÁNÍ O TĚŽBĚ ZLATA - 27 - 29 března 2013 v Mikulově!!

0 0
možnosti

ministr Kuba připravuje zlaté doly

v ČR o tom nepíší žádné noviny, zlato se má těžit kyanidovým loužením, protože jeden gram zlata, který je obsažen v jedné tuně kamene, se z toho kamene jednoduše jinak nedostane, nežli pomocí kyaniového loužení a pan ministr Kuba se tváří, že se tady to zlato a to tímto hrůzným způsobem těžit bude a hotovo. Stejným způsobem se těžilozlato v Rumunsku v Baia Mare, kde jim praskly vany s kyanidem a cca 100 000 tun kyanidu vyteklo do Tisy z Tisy do dunaje, poškodilo to nejen Rumunsko, ale i Maďarsko a Srbsko. K disizici a přečtení - na Google.cz..Ale noviny se ani nezmíní??, proč, je to stejné jako před 18 lety, kdy se o totéž pokoušel ministr hospodářství legendární pan Dyba, ale lidi se tehdy ubránili, na obranu ČR a lidí - bylo založeno SDRUŽENÍ ČECHY NAD ZLATO!!

0 0
možnosti

ČR neohrožují kyanidem těžaři, ale její vlastní ministr a sice ministr KUBA :

MPO, dokončilo práci na věcném záměru "velké novely horního zákona"!

Současná právní úprava pochází z roku 1988 (s drobnými novelami) a nebyla zásadně reformována před privatizací těžebního sektoru. V řadě oblastí proto není vyvážená.

Navrhovanou právní úpravou vznikne nově institut strategických vyhrazených nerostů \\\(uran, černé uhlí, hnědé uhlí, zlato a wolfram)///, pro které budou \\\stanoveny zvláštní podmínky jejich ochrany související s \\\posílením vlivu státu při jejich průzkumu,/// těžbě a nakládání s nimi.

"Stát nesmí rezignovat na přístup k nerostným surovinám a musí být \\\schopen využít nástroj vyvlastnění///. Avšak musí to být vyvlastnění ve prospěch státu a ne soukromé společnosti. ///Stát musí rozhodovat o tom, kam bude směřovat jeho strategické nerostné bohatství///," uvedl k připravované novele ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Z přečteného je zcela evidentní jaké záměry má s ČR pan ministr KUBA, A SICE ŽE ZLATO ROZHODNĚ MÍNÍ TĚŽIT, A PROTOŽE TO MALÉ MNOŽSTVÍ JINAK NEŽLI KYANIDEM NEJDE, - NO TAK SE BUDE TĚŽIT KYANIDEM . A pokud budou lidi bránit SVÉ POZEMKY, NO TAK SE HOTOVÍ PAN MINISTR kuba jednoduše SOUKROMÉ POZEMKY VYVLASTŇOVAT!!!

0 0
možnosti
Foto

Zlato se na celé planetě intenzívně těží spousty let,obrovské množství,jež přesahuje naše představy.A kdo ho vlastní a jak s ním bylo naloženo? Ví to vůbec někdo? Kde skončilo a pro koho? Kdo má vlastnická práva na přírodu,území,stát, je tu přítomný Tvůrce,vyrobil snad nějaký stát nebo hrstka mocných,co si hrají na ,,Boha" suroviny, půdu,lesy, včetně zlata ap.? Komu asi tak vláda odevzdá to ,,naše zlato" po všech těch našich trpkých zkušenostech, kdy máme tak leda...?A to bylo ještě nedávno řečí, že malý řemeslník je základ, rodina že je základ státu atd. viděli jsme to tak leda na bilbordech. A to chtějí klidně,v tomto pokračovat dál jakoby nic,my muzikanti,korunovaní papežové,jediní zástupci Boha na Zemi,jež právě znovu sestoupil do Říma, ke svému Jozkovi-LOYLOVI...

1 1
možnosti

Ministr Kuba by rád vytěžil zlato v ČR, a je mu zcela lhostejné, že zlato, pro své malé množství, obsažené ve velkém množství kamene, by se muselo těžit pomocí kyanidového loužení a že by zlikvidoval skoro celou ČR, podívejte se na

přehled území v ČR - ohrožených těžbou zlata, ke které se chystá ministr Kuba, aby nás ochránil před finanční krizí, ale při tom přehlédl, že by těžbou zlata zlikvidoval skoro celou ČR , čtěte a posuďte sami, co by tady zůstalo: : 

Mokrsko západ,Mokrsko východ,Čelina,Jílové,Roudný,Krásná Hora, Voltýřov, Kašperské Hory, Petráškova hora,Zlatý chlum,Suchá Rudná, Zlaté hory, Modlešovice,Louňovice, Seoekov, Prosenická lhota, Příčovy,Kasejovice,Borotice,Měčín,Nepomuk,Rožmitálsko,Višňová,Černíkov, Písek, Bojov, Zlaténka-Humpolec,Opatov,Bělčice,Hartmanice, Smolotely,Protivínsko,Příbraz, Podmoky,Hodějovice,Petrovice,Přáslavice, Předín, Zlaté Hory západ, Zlaté hory východ, atd.

0 0
možnosti
Foto

M80a39r27t77i23n 58L49ö76w

14. 12. 2012 17:35

Podniky a pozemky jsou rozprodane, zbyvaji nerostne suroviny? Kdo po pr... potrebuje tezit zlato a wolfram? A proc? Co je to za "strategicky zajem" vydrancovat nasi zem do posledni mrte i na dosud soukromych pozemcich??? Ja si snad fakt dojdu pro vidle tohle uz prekracuje vsechny meze!!!

1 1
možnosti
Foto

M33a85r61t61i28n 60L51ö74w

14. 12. 2012 17:44

Podilet se na pruzumu lozisek konreci techto kovu na oceanskem dne, zajistit prava na nejakou cast dna a investovat do vyvoje technologii k tezbe. TOHLe je strategicky zajem. Zdokonalit zpetne vyuziti surovin z odpadu. TOHLE je strategicky zajem. Vydrancovat kyanidem posledni loziska u nas a jeste kvuli tomu vyvlastnovat? Proc? Kdo to zlato potrebuje? Na co? Abychom mohli vyhodit Iphone 5 a koupit Iphone 6?? Nebo jenom proto aby skupinka idiotu mela na ucte 50mld misto 20mld??? Tohle je nejaky duvod???

0 1
možnosti

Neuvěřitelná neinformovanost novinářů i pana ministra. Ustanovení, že vyhrazené nerosty jsou majetkem státu (dříve panovníka) a pro potřeby těžby může těžař (i soukromý) získávat pozemky, nepochází z roku 1988, tedy z doby komunistického režimu, ale bylo to poprvé zakotveno již v jihlavském horním právu v roce 1249.

Všichni odpůrci těžby by si měli uvědomit, že bez těžby nerostů bychom těžko postavili domy a silnice, těžko bychom si zatopili a rozsvítili, nemohli bychom vyrobit auta, letadla ani jiné stroje, ani kombajny pro sklízení obilí, takže bychom se ani nenajedli.

1 1
možnosti

V roce 1249, pokud nelžete, v jihlavském horním právu šlo jen těžko o stavění silnic, výrobu aut, letadel a jiných strojů, aniž kombajnů.

Pokud vlastním kopec plný zlata, manganu či jiného nablblého materiálu a chci se tam věnovat pouze relaxu bez lidí, sebrat mi jej může jenom komouš!

1 4
možnosti

Pokud jde o těžbu surovin, které jsou ve vlastnictví státu, tak by každá firma, která chce těžit, měla přenechat státu nejméně 51% podílu na zisku a 51% v rozhodování o těžbě, aby stát mohl respektovat a rozhodovat i s ohledem na požadavky občanů.;-€

0 0
možnosti

"Zvýšit poplatky za vytěžené nerosty 2,5 krát na 1.6 miliard".To znamená,že dosud soukromé firmy platí státu za plundrování nerostů 640 milionů ročně.To se mi nezdá jako ohromující suma.

4 1
možnosti

J96a83n 88K61r38á86l

13. 12. 2012 18:50

Vytěžit nerosty za 50 miliard a zaplatit 640 milionů, klasika v Česku. Takto to jede už mnoho mnoho let a žádná vláda s tím nikdy nic neudělala, až teď se trošku snaží...

2 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!