Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

10:06
Miroslava Němcová varovala oficiálně poslance před problémem s hlasovacím zařízením. Podle ní by mělo být nyní funkční, ale úplně jisté to není. V případě problémů by poslanci schůzi přerušili.
10:03
Schůze Sněmovny začíná, řídí ji předsedkyně Němcová. Hned na úvod zachytil mikrofon šéfky Sněmovny zajímavost - jeden z techniků Němcovou varoval, že zřejmě kvůli noční bouřce a úderu blesku možná hlasovací zařízení nebude pracovat správně.
  • Premiér Rusnok a jeho ministři před hlasováním o důvěře (7. srpna 2013)

    Premiér Rusnok a jeho ministři před hlasováním o důvěře (7. srpna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

09:53
LEV 21
Jiří Paroubek, předseda Národních socialistů, označil program vlády za nezralý a nedostatečný. Další důvody, proč nedá vládě svou důvěru, jsou podle něj personální. Zmínil i pokus ministra kultury Balvína o odvolání ředitele Národního divadla Buriana. Stejně jako Paroubek se zachová i jeho kolega ze strany NS-Levice 21. století Petr Benda.
09:36
Radim Fiala (dříve ODS) nebude hlasovat ani pro vládu, ani proti ní. Tím počet hlasujících poklesl na nejvýše 197, kvórum je 99. Rusnokovi chybí sedm hlasů.
09:16
LIDEM
Premiér Jiří Rusnok po setkání s trojicí poslanců LIDEM (Karolína Peake, Viktor Paggio, Lenka Andrýsová) oznámil, že budou hlasovat proti jeho vládě. Přesvědčit se mu je nepodařilo. Rusnok podle reportéra iDNES.cz po jednání působil buď unaveně, nebo sklesle. "Naděje umírá poslední," řekl na otázku, jaký bude další postup, pokud jeho vláda důvěru nezíská.
09:15
Rusnoka dnes ráno nepřijali ani poslanci TOP 09 a Starostů. "Vše podstatné již bylo řečeno, klub nechce ani nepřímo legitimizovat nepřijatelné ustavení této vlády," odtušil Petr Gazdík, šéf poslaneckého klubu této frakce.
09:12
LIDEM
Dodejme, že Jana Suchá už není členkou strany LIDEM. Podle všeho záměrně nezaplatila členské příspěvky, čímž její členství zaniklo. Nyní se ale podobně jako Vysloužil chystá hlasovat v souladu s LIDEM proti Rusnokově vládě.
09:06
LIDEM
Premiér Jiří Rusnok ještě na poslední chvíli zkusil přijít za poslanci strany LIDEM a přesvědčit je. Čtveřice Dagmar Navrátilová, Jana Suchá, premiérův jmenovec Jiří Rusnok a Radim Vysloužil ho ale odmítla poslouchat, poslanci odešli. "Názor na vládu mám už měsíc a nevím, proč by se to za deset minut mělo měnit," řekl iDNES.cz Vysloužil.
08:58
Objevily se i vzpomínky na rok 1998, kdy se nynější prezident Miloš Zeman dokázal dohodnout se svým hlavním rivalem Václavem Klausem na do té doby nemyslitelném - tedy opoziční smlouvě. Vedlo to ke spekulacím, zda Zemanovi lidé opět nechystají něco podobného, či zda například Václav Klaus nevyzve své věrné poslance v ODS, aby se hlasování nezúčastnili a tím snížili kvórum. Nic tomu ale zatím nenasvědčuje. Schůze Sněmovny začíná za hodinu.
08:53
Bude samozřejmě záležet na tom, kolik poslanců do Sněmovny skutečně dorazí. Určitě nepřijdou Roman Pekárek, toho času ve výkonu trestu za korupci, a David Rath, jemuž se věnujeme v samostatné on-line reportáži ze soudu s ním. Při 198 přítomných poslancích by Rusnokova vláda potřebovala rovnou stovku hlasů, o osm více, než má slíbených.
08:52
Jiří Rusnok má naopak slíbených 92 hlasů (54 od ČSSD, 11 od VV, 26 od KSČM plus hlas nezařazeného poslance Josefa Dobeše). To nestačí, i když podle ústavy stačí k vyslovení důvěry prostá většina přítomných poslanců.
08:49
Jak si stojí oba tábory ráno před střetnutím? Strany bývalé vládní koalice spolu s nezařazeným poslancem Michalem Doktorem (dříve ODS) mají 101 hlasů, proti vládě chtějí hlasovat i národní socialisté Jiří Paroubek a Petr Benda. Tedy 103 hlasů proti vládě.
Středa 08:44
Milé čtenářky, milí čtenáři, dnešní "den D" pro vládu Jiřího Rusnoka, který jde do Sněmovny se žádostí o vyslovení důvěry, budeme opět sledovat minutu po minutě. Vítáme vás u naší on-line reportáže.
Úterý 19:11
Vážení čtenáři, on-line reportáž z jednání o podpoře pro Rusnokovu vládu pro dnešek končí. Další dění budeme sledovat v běžném zpravodajství. Přejeme hezký večer.
19:00
TOP 09
Rusnok se ve svém vystoupení na klubu ČSSD dnes už podruhé omluvil za svá slova o "hvězdné pěchotě", jak v rozhovoru pro MF DNES označil možnou příští vládu ČSSD. Poprvé se Rusnok omlouval už v poledne po jednání s poslanci VV, když se ho na to ptal jeden z novinářů.
18:50
Premiér Rusnok navštívil poslanecký klub ČSSD. Nemusí ho již přesvědčovat. Strana se rozhodla, že mu své hlasy dá. Rusnokovi se během dne podařilo získat podporu od 91 poslanců ČSSD, KSČM a Věcí veřejných. Hlas mu chce dát i nezařazený exministr školství Josef Dobeš. Váhají Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Proti Rusnokově vládě budou ODS, TOP 09 i nezařazení Michal Doktor, Jiří Paroubek a Petr Benda. "Aktivně podpořit" vládu nemají ani poslanci LIDEM. Ve středu ráno s nimi ještě bude Rusnok jednat.
18:24
"Ustoupil jsem ze svého vyhraněného stanoviska," přiznal poprvé až po oficiální tiskové konferenci ČSSD Bohuslav Sobotka. Jako protihodnotu vidí to, že prosadil, aby ČSSD usilovala o změnu prezidentských pravomocí. Pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, bude chtít Sobotka o dalším postupu jednat s prezidentem Milošem Zemanem.
18:20
TOP 09
Sociální demokracie bude chtít od Rusnoka omluvu za jeho vyjádření o tom, že případná vláda ČSSD by byla "hvězdnou pěchotou", uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek.
18:07
TOP 09
"Je to kompromis, který sjednotil sociální demokracii," hájí změnu svého postoje k vládě předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že nejde jen o postoj k Rusnokově vládě, ale i o snahu sociální demokracie změnit ústavu a upravit pravomoci ústavních institucí.