Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

16:00
VV
Podle předsedy Věcí veřejných Víta Bárty, který také vystoupil s přednostním právem, nyní posloucháme "velmi nebezpečná slovíčka o tom, že pan prezident porušuje ústavu".
16:09
  • Šéfka LIDEM Karolína Peake odpovídá ve Sněmovně na otázky novinářů během schůze...

    Šéfka LIDEM Karolína Peake odpovídá ve Sněmovně na otázky novinářů během schůze o důvěře vládě (7. srpna 2013) / Autor: ČTK

15:58
ČSSD
"Trávíme tu čas hodiny, víme, jak to dopadne a prostě se nehneme. V tomhle létě, v tomhle horku... To mě mrzí. Tady je parlament, který by měl pro tuto zemi něco vykonat," zakončil Zaorálek.
15:57
Do rozpravy se přihlásili Michal Doktor, Miroslav Kalousek a Karolína Peake.
15:52
ČSSD
"Vy budete bojovat za ústavu a demokracii, teď jste si to vybrali jako dobré téma a pojedete s tím do voleb. Ale tato země na tom prodělá," řekl Zaorálek, přičemž se obracel na lavice pravicových poslanců.
15:47
Po Filipově projevu se ještě strhla menší přestřelka o vládní (ne)legimitě mezi Josefem Coganem (TOP 09 + Starostové) a Pavlem Kováčikem (KSČM). A teď už s přednostním právem Lubomír Zaorálek z ČSSD.
15:40
KSČM
"Klub KSČM dá důvěru vládě Jiřího Rusnoka a bude doufat, že platí slib předsedy TOP 09, že pokud vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru, bude TOP 09 hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny," uvedl Filip.
15:35
Z webového výpisu přihlášených do rozpravy (na stránkách Sněmovny) vypadl Jiří Paroubek, naopak se tam objevil Michal Babák. Informační tabule ve Sněmovně pro jistotu ukazuje obě jména...
  • Expremiér Petr Nečas ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě  (7. srpna 2013)

    Expremiér Petr Nečas ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě (7. srpna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

15:26
KSČM
Po Sobotkovi s přednostním právem vystupuje šéf komunistů Vojtěch Filip. I on hovoří o "aroganci bývalé vládní koalice" a vymezuje se proti pravicovým stranám. O Rusnokově vládě nehovoří. Ale to, že ji komunisté podpoří, už víme - stejně jako to, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo stačit. A od prezidentova projevu víme také to, že Rusnok bude vládnout i bez důvěry.
15:26
Do rozpravy jsou zatím přihlášeni Jiří Paroubek, Miroslav Grebeníček, Viktor Paggio, Jiří Dolejš a Zbyněk Stanjura.
15:24
ČSSD
Bohuslav Sobotka mluví už přes 20 minut. "My se na této vládě nepodílíme, ale budeme podporovat všechny kroky, kterou budou užitečné pro občany ČR a budou v souladu s programem sociální demokracie."
15:11
ČSSD
Sobotka se vymezuje proti žádostem TOP 09 a ODS, aby politické strany "bránily parlamentní demokracii". Sám Sobotka přitom do včerejška žádal totéž. Jenže uvnitř vedení ČSSD zůstal osamocen, přiznal porážku a sám dal návrh na to, aby ČSSD Zemanovu vládu vedenou Jiřím Rusnokem aktivně podpořila.
15:03
ČSSD
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pojal své přednostní právo k vystoupení jako čistou příležitost k politické agitaci. Vyčítá hříchy vládě Petra Nečase. Jeho dosavadní projev by snesl označení "předvolební".
14:54
TOP 09
Schwarzenberg označil premiéra Rusnoka za "prázdným titulem načinčaného mluvčího pana prezidenta". "Musíme si očividně zvykat na úplně nové mravy v naší republice," zalitoval. A o něco později zvýšil hlas: "Je mi velice líto, že máme prezidenta, který ničí Masarykův odkaz!"
14:52
TOP 09
Za TOP 09 vystoupí předseda Karel Schwarzenberg. "Není to vláda odborníků. Je to vláda pana prezidenta," řekl.
14:47
VV
"Jsme přesvědčeni, že pod staronovou vládou Miroslavy Němcové by státní zástupci čelili velkým tlakům a Ištvan by byl velmi rychle vyštván," řekla politička v bílé halence s vyšitou květinou.
14:45
VV
"Ačkoliv máme výhrady k některým ministrům, shodli jsme se na většině programových priorit," řekla šéfka klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. VV své hlasy vládě dají.
14:43
ODS
"Vláda není ani vládou odborníků, ani úředníků. Krizových manažerů možná, pokud se to bere tak, že sem tam umí vyvolat nějakou krizi," řekl Benda. Na závěr pochopitelně dodal, že ODS bude hlasovat proti důvěře.
14:39
ODS
Benda dále zkritizoval Zemana za prohlášení, že po volbách jmenuje premiérem "představitele vítězné strany". Bendovi vadí, že se Zeman nezavázal jmenovat předsedu. Je to zajímavé, šéf poslanců ODS vlastně svým způsobem lobbuje za Bohuslava Sobotku. Právě ten má po Zemanově prohlášení dobrý důvod k přesvědčení, že volby sice vyhrát může, ale Zeman tak jako tak jmenuje premiérem svého oblíbence Michala Haška.