Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

11:14
Prezident
"Samozřejmě po volbách jmenuji předsedou vlády představitele vítězné strany, a to nezávisle na tom, jaká strana to bude, a budu se samozřejmě těšit na spolupráci s politickou vládou, která jako jediná bude mít mandát provádět nezbytné reformy," zavázal se prezident pro situaci po volbách do Sněmovny.
11:09
Prezident
Zeman se opřel do svého rivala z prezidentské volby Karla Schwarzenberga, šéfa TOP 09. Ten se podle něj zavázal podpořit předčasné volby, "ale během tří dnů otočil". Který Schwarzenbergův výrok ale prezident myslel? Předseda TOP 09 koncem června řekl: "Předpokládám ale přece jenom, že se Sněmovna usnese o rozpuštění a vyhlásí nové volby."
11:03
Prezident
Prezident Zeman řekl, že se mu nelíbilo, jak ministr kultury Balvín "odvolal" ředitele Národního divadla. Ale to podle něj neznamená, že by celkové saldo vlády bylo záporné. Zmínil také zvýšení minimální mzdy, které už vláda odsouhlasila.
10:59
Prezident
"Ve stínové vládě má podle teletextu a monitoringu tisku být ministryní vnitra paní Karolína Peake. A českému tisku musíme všichni věřit, zejména Mladé frontě DNES," pronesl prezident. Děkujeme za reklamu. Právě MF DNES totiž informovala o tom, že Peake dostala příslib řízení ministerstva vnitra, pokud bude Němcová sestavovat vládu. Ale také podle Práva, které už prezident nejmenoval. Předchozí ministerské angažmá Karolíny Peake - vedení resortu obrany - trvalo osm dní, než ji premiér Nečas odvolal.
10:57
Prezident
Prezident na začátek rekapituluje, jak politická krize vznikla. "Nejméně správné by bylo ponechat vládu Petra Nečase v demisi, protože ústava nestanoví žádnou lhůtu," řekl na začátek. Zdůraznil, že se vláda vzdala moci ze svého rozhodnutí. Že by náznak, že ponechá Jiřího Rusnoka ve funkci poté, co jeho vláda nezíská důvěru? Dalšími Zemanovými argumenty jsou hrozící trestní stíhání členů Nečasovy vlády a nízká důvěra vlády mezi občany. Rusnokovi ministři mají větší důvěru, nikdo je nestíhá a nezískání důvěry je něco jiného než dobrovolná demise...
10:50
Prezident

Prezident je tu.

  • Prezident Zeman při projevu ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě (7....

    Prezident Zeman při projevu ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě (7. srpna 2013) / Autor: ČTK

10:48
Prezident
Je 10:50, mluvit by měl prezident Miloš Zeman, který nemůže ve Sněmovně být dlouho - v 11:30 má na Hradě jmenovat nové ústavní soudce.
10:47
Bez omluveného poslance Petráně se provládní tábor zmenšil na 91 hlasů, nejvyšší možná účast klesla na 196 poslanců (bez Ratha, Pekárka, Petráně a Fialy). Rusnokovi by za těchto podmínek stačilo 99 hlasů, což je ale pořád moc.
10:42
Je pravda, že Věcem veřejným chybí ze zdravotních důvodů omluvený Miroslav Petráň, to je jeden hlas pro vládu. Zaorálek teď vyvrátil Skokanův argument o pětidenní lhůtě tím, že se jednání o důvěře vládě řídí jiným paragrafem a v něm lhůta není. Skokan nesouhlasí. A ještě si to s řídícím schůze vyjasňuje.
10:39
VV
Petr Skokan z Věcí veřejných požádal v rámci schvalování programu, které teď běží, o odročení schůze. Stěžuje si, že někteří poslanci nedostali pozvánku pět dní předem. A Lubomír Zaorálek teď omylem vypnul Skokanovi mikrofon. "Ověřoval jsem, že to je poslední nástroj techniky, který mi zůstal," poznamenal s odkazem na nefungující hlasovací zařízení Zaorálek. "Já myslel, že to byl šotek - a on to pan místopředseda," řekl Skokan.
10:56
  • Vláda Jiřího Rusnoka v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě  (7....

    Vláda Jiřího Rusnoka v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě (7. srpna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

10:35
Prezident
Prezident Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny. S předsedkyní Miroslavou Němcovou po své pravici kráčí k jednacímu sálu.
10:32
Pro 190, proti 0. Ověřovateli schůze jsou Marek Benda a Jiří Dolejš. Benda teď právě navrhl, aby po jednání o důvěře byl zařazen další bod - informace o většině pro sestavení vlády. To je ona mediálně známá "stojednička" deklarovaných podpisů.
10:31
Přítomno je 191 poslanců, informační tabule ukazuje číslo 149. Technika očividně není ve své kůži. Miroslava Němcová teď předává řízení schůze Lubomíru Zaorálkovi a probírají spolu proceduru hlasování s pomocí skrutátorek.
10:26
"Pořád zjišťujeme, nakolik se můžeme spolehnout na elektroniku. Domluvené je hlasování pomocí skrutátorů," řekla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Takže žádná technika, ale staré dobré lidské oči.
  • Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou klubu Jeronýmem Tejcem a...

    Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou klubu Jeronýmem Tejcem a místopředsedou strany Michalem Haškem ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě (7. srpna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

10:26
Tak, druhý pokus o zahájení schůze.
10:09
Politolog Josef Mlejnek ml. pro iDNES.cz: "Pokud se premiéru Rusnokovi nepodařilo přesvědčit poslance LIDEM, znamená to, že je patrně po zápase. Zbývá jenom odehrát rituál. Pouze kdyby se několik lidí z bývalé vládní koalice nedostavilo nebo před hlasováním odešlo, mohla by vláda důvěru získat. Což se ale patrně nedá předpokládat."
10:07
"Nefunguje nám technika, nemůžeme hlasovat ani o ověřovatelích schůze. Vyhlašuji patnáctiminutovou přestávku," oznámila Němcová.
10:06
Projev prezidenta Miloše Zemana, který bude lobbovat za důvěru Rusnokově vládě, je aktuálně naplánovaný na 10:50.