Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

17:53
LEV 21
Republiková rada LIDEM doporučila poslancům strany, aby ve středu ve Sněmovně "aktivně nepodpořili" úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka.
17:33
TOP 09
Předsednictvo ČSSD jednomyslně schválilo odpolední návrh grémia, aby poslanci podpořili Rusnokovu vládu.
17:02
KSČM
Pokud vláda ve středu nezíská důvěru, má prý KSČM připravený scénář směřující k tomu, aby byla zásadní jednání vedena průhledněji. "A požádali bychom pana prezidenta, aby svolal poradu všech předsedů poslaneckých klubů, všech politických stran; a v tomto formátu buď nominovaný, nebo pověřený premiér a prezident republiky a těch 11 lidí by mělo koordinovat ten postup," popsal šéf KSČM Vojtěch Filip.
16:47
Podle šéfa neparlamentní strany ANO Andreje Babiše je jedno, jestli Rusnokova vláda získá důvěru."Jeho vláda je jen prodlužováním staré politiky. Ta nadřazuje partajní zájmy nad zájmy občanů a neřeší problémy země. Proč se máme koukat na šachovou partii, kolem schopného, možná všehoschopného, odborníka Jiřího Rusnoka? Je přeci jasné, že to zásadní je ruka hradního pána, která všemi těmito figurkami hýbe," uvedl Babiš. To, co podle něj Česká republika skutečně potřebuje, je dlouhodobá oprava politiky a fungování státu. "Je třeba přivést nové nezkorumpované lidi, nastavit nové nároky na politickou kulturu a odbornost rozhodování," uvedl Babiš.
16:40
ČSSD
Podle současného šéfa ODS Martina Kuby je koalice schopna velmi rychle vládu sestavit a převzít vládní odpovědnost. postavenou na parlamentní většině. Zatím však občanští demokraté s TOP 09 a LIDEM o složení kabinetu v čele s Miroslavou Němcovou nejednali. "Nepovažujeme v této chvíli za nutné rozvádět jakékoli mediální spekulace," prohlásil Kuba po jednání výkonné rady.
16:32
ČSSD
"Výkonná rada ODS konstatuje, že všichni poslanci Občanské demokratické strany vládě Jiřího Rusnoka důvěru nevysloví," citoval Jaroslav Kubera usnesení po jednání výkonné rady ODS. Zároveň dodal, že doufá, že Miloš Zeman v případě, že úřednický kabinet důvěru nezíská, bude respektovat ústavní zvyklosti a jmenuje předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou.
16:21
"Podpora ČSSD mě nepřekvapuje. Vybrali nejlepší alternativu," prohlásil premiér Rusnok. S nezařazenými poslanci jednat nehodlá.
16:15
KSČM
"Nebylo to žádné bouřlivé jednání, potřebovali jsme si jen vysvětlit několik zálěžitostí. Ptali jsme se třeba na chování ministra Balvína," řekl po jednání s Rusnokem šéf komunistů Vojtěch Filip.
15:55
KSČM
Komunisté si dál myslí, že "nejčistším řešením pro Českou republiku jsou předčasné volby", přesto se rozhodli podpořit vládu premiéra Jiřího Rusnoka. "Měla by dovést Českou republiku k předčasným volbám v co možná nejkratším termínu," píše se ve stanovisku strany.
15:32
KSČM
Komunisté podle předběžných informací ČTK podpoří Rusnokovu vládu. Hlasovat se bude po odchodu premiéra, který se nyní představuje poslancům.
15:30
Prezident Miloš Zeman se dnes vrací z dovolené, kterou strávil ve svém venkovském sídle v Novém Veselí na Vysočině. Od středy začne opět úřadovat. Jeho proslov ve Sněmovně bude krátký, zabere asi 15 minut. Zeman se na konci července podrobil operaci zubů. Na jejich bolesti si podle médií stále stěžuje.
15.11
TOP 09
Usnesení stranického grémia je porážkou předsedy Sobotky, který podporu vlády nechtěl. Jeho porážku ve straně má zmírnit "bolestné" - to, že se mají sociální demokraté pokusit změnit prezidentovy pravomoci. Ale je to v podstatě "holub na střeše", zatímco o vládě se hlasuje už ve středu. Rusnokovi hlasy od ČSSD, VV a případně od komunistů stačit nebudou, většina nezařazených bude totiž proti vládě. V sociální demokracii výrazně oslabil Sobotka, ČSSD ovládli Zemanovci a je zřejmě jen otázkou času, kdy se pokusí Sobotku vyměnit.
14:36
TOP 09
Lídři ČSSD se dohodli na tom, že poslanecký klub strany by měl podpořit vládu Jiřího Rusnoka.
  • Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka během jednání o podpoře vlády Jiřího Rusnoka. (6....

    Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka během jednání o podpoře vlády Jiřího Rusnoka. (6. srpna 2013) / Autor: Dan MaternaMAFRA

14:15
Jiří Rusnok se omluvil za výrok o "hvězdné pěchotě", který použil v rozhovoru pro MF DNES, když mluvil o tom, že on sestavil vládu za deset dnů, a že je zvědav, jak rychle sestaví vládu Bohuslav Sobotka a kdo bude tvořit onu hvězdnou pěchotu. Výrok se dotkl stínového ministra dopravy Milana Chovance z ČSSD. "Jéžiš, tak jestli se někdo cítí dotčen, tak já se mu omlouvám," řekl Rusnok. Zdůraznil ale, že nikoho osobně nejmenoval.
14:06
K situaci se samozřejmě vyjádřil i senátor Tomio Okamura, který na svém blogu zveřejnil text nazvaný "Vážení poslanci, prosím, hoďte už Kalouska přes palubu".
13:58
ODS
Premiér strávil u Věcí veřejných zhruba hodinu a půl. "Bylo tam strašně teplo," řekl Rusnok, když vyšel z místnosti, kde jednal s VV. Shodl se s bývalou vládní stranou, že kabinet nerozhodne o dostavbě Temelína, podpoří zrušení sKaret a bude postupovat proti hazardu. Na dotaz iDNES.cz, jak chce ještě zvrátit pro něj negativní vývoj v počtu hlasů, Rusnok odvětil: "Stále stejně. Prací a argumenty. Ty nejsilnější budou stabilita této země nebo další politikaření země a chaosu."
13:35
ODS
Vedení poslaneckého klubu VV doporučilo svým členům, aby hlasovali pro Rusnokovu vládu.
13:34
ODS
Chtěli jsme od premiéra Rusnoka záruku, že nebude chtít rozhodovat o Temelínu, prohlásila po jednání poslanců VV jejích šéfka Kateřina Klasnová. "Chtěli jsme také záruku, že budou zrušeny s-Karty," uvedla s tím, že s premiérem probírali celkem 21 bodů.
13:37
TOP 09
ČSSD bude chtít po premiéru Rusnokovi vysvětlit priority vlády, personální otázky spojené s ministry Fischerem a Balvínem a výroky na adresu strany, řekl ČTK šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.