Chceme diskutovat nad skutečnou důchodovou reformou, vyzvalo vládu ANO

  • 33
Za nehorázné označila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová plány ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky s důchody a důchodovou reformou. Předčasný důchod bude nově možný pouze tři roky před běžnou hranicí. Podmínkou bude 40 let sociálního pojištění. Schillerová vybídla premiéra Petra Fialu, aby osobně moderoval debatu o penzích s opozicí.

„Bylo nám slíbeno, že po Velikonocích dostaneme důchodovou reformu v mašličkách, v tuto chvíli nemám ani mašličky, ani vejce,“ řekl stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka. „Chceme diskutovat nad skutečnou důchodovou reformou a chceme seriozní debatu,“ uvedl Juchelka.

Koalice chce nahradit mimořádné valorizace penzí příspěvky. Polovinu příspěvku bude tvořit fixní částka a druhá bude zvýšení odvíjené od procentní výměry důchodů. Důchody budou růst automaticky, není třeba o nic žádat.

Mimořádné příspěvky se spustí v okamžiku, kdy růst cen překročí pět procent. Jejím cílem má být stabilizace situace u seniorů tak, aby ti s nízkými důchody nebyli ve složité situaci. Jurečka upozornil, že současná úprava zvýhodňuje důchodce s vyššími důchody.

Vysoké ceny energií komentoval po jednání stínové vlády ANO její předseda Karel Havlíček. „Energetický pád Česka se zastavil, jsme nejhorší a už není kam klesat,“ prohlásil Havlíček. S inflací 16,5 procenta jsme podle šéfky poslanců ANO Schillerové třetí nejhorší v Evropě. Vyzvala vládu, aby upustila od úvah o zvyšování DPH.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video