Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fiala nechce jednat pod tlakem. Je z jiné galaxie, vládu neřídí, řekl Babiš

  9:11aktualizováno  16:46
Vláda nemůže pod tlakem odborů ustoupit od ozdravení veřejných financí a důchodové reformy, řekl premiér Petr Fiala a odmítl důvody, jimiž odbory zdůvodnily protest. „Jsem připraven jednat, ale ne pod tlakem,“ kritizoval Fiala protesty. Podle expremiéra Andreje Babiše se potvrdilo, že Fiala je „z jiné galaxie“ a nemá ve funkci předsedy vlády co dělat.

Nyní a za této atmosféry podle Fialy jednání nemá smysl. „Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ řekl Fiala.

Odmítl také tvrzení, že vláda nejedná s odborovými organizacemi. Jednání s nimi probíhá podle premiéra prakticky stále. „Ten dialog by mohl fungovat dobře, ale musel by být zájem se dohodnout z obou stran,“ prohlásil Fiala.

„Musíme zastavit zadlužování státu,“ hájil znovu vládní úsporný balíček. Poukázal na to, že již byl schválen na všech úrovních. Nevidí důvod nyní něco na balíčku měnit, protože by se vláda odchýlila od toho, co slíbily vládní strany svým voličům.

Slabý premiér, nemá tam co dělat, řekl Babiš

Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš označil protesty odborů za výsledek toho, jak si Fialova pětikoaliční vláda počíná. „Tato vláda vyhnala inflaci do nejvyšších čísel v Evropě, dopustila nejvyšší ceny energií v Evropě,“ tvrdí bývalý předseda vlády.

Prohlásil, že současný premiér nejedná s odbory a jen to deleguje na své ministry. Vládu podle Babiše nikdo neřítí a Fiala tomu vůbec nerozumí. „Je to slabý premiér a nemá tam co dělat, ať se vrátí, dělá politologa a píše knížky. Na to má, možná.“ řekl doslova Babiš. Jediné řešení podle něj je, aby vláda Petra Fialy okamžitě skončila.

„My jsme neměli v úmyslu dnes vystupovat, ale potom, co jsem viděl projev pana premiéra, tak se nám bohužel potvrdilo, že pan premiér není z jiné planety, ale je z jiné galaxie, protože každý normální člověk, každý politik by čekal, že pan premiér vystoupí a bude se snažit nějak tu situaci smířlivě řešit. Ne, naopak, jeho vystoupení bylo stejné jako celá jeho vláda. Arogantní, výsměšné, urážlivé a jenom přilil olej do ohně. Dehonestoval protesty,“ řekl Babiš.

Fiala v pondělí znovu odmítl, že se odchýlil od slibu nezvyšovat daně. Argumentuje, že úsporný balíček, který má podle vlády snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 97,7 miliardy korun a v roce 2025 o dalších 53 miliardy korun, nebude znamenat zvýšení celkové daňové zátěže.

„Celková míra zdanění zůstává pro občany stejná, jako když jsme nastoupili do vlády, a opatření žádnou sociální nebo profesní skupinu neohrozí. Začali jsme šetřit především na straně státu,“ tvrdí premiér.

„Žádný ozdravný balíček to není,“ odmítl jeho slova Babiš. „Naše veřejné finance jsou v dobrém stavu, akorát tato vláda nechápe, že je třeba řešit příjmy,“ prohlásil Babiš.

Důchodovou reformu provedeme, odpůrce nezajímají příští generace, říká premiér

„Důchodovou reformu provedeme, protože je to nutné,“ trvá na svém předseda vlády. Vládní koalice chystá změnu, která bude znamenat pozvolný růst věku do důchodu.

Když říkají odbory ne důchodové reformě, nezajímají je podle předsedy vlády budoucí generace.

„Nikomu neberu právo protestovat, třeba chtějí něčeho dosáhnout. Jsem připraven jednat, ale ne pod tlakem,“ prohlásil předseda vlády.

Odbory hřměly u Sněmovny. Jednejte s námi, nebo nepřestaneme, vyzvaly Fialu

Zopakoval, že za stávkou ve školství a dalšími protesty vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se. „Jako rukojmí drží celou zemi a její zdravou budoucnost,“ tvrdí Fiala.

Kolem stávky ve školství podle něj kolují nepravdivé informace. Nebudou se masivně rušit nepedagogická místa ani rozdělené třídy, argumentuje premiér.

„Bez důchodové reformy a úsporného balíčku nespravíme veřejné finance a nepomůžeme ukončit rychlé zdražování. Žádná bezbolestná řešení v podobě plošného přilévání desítek miliard do školství, zdravotnictví či důchodového systému bez zajištění jejich efektivního fungování neexistují,“ komentoval protest odborářů ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.

Jurečku mrzí, že odbory nepřijaly jeho nabídku jednat. Musíme najít kompromis, uvedl

Ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chtěl slyšet přímo od lidí na Malostranském náměstí, proč přišli stávkovat. Uvedl v reakci na protest, že mu záleží na tom, aby se zlepšila situaci třeba kuchařek a kuchařů ze školních jídelen nebo lidí z kulturní sféry, kteří nejsou dobře zaplaceni.

„Stejně tak musíme zlepšit nedostatky v komunikaci vlády. Těmto důvodům nespokojenosti rozumím. Chtěl jsem ale všechny ujistit, že kdo pomoc opravdu potřebuje, tomu pomůžeme. Cílená pomoc existuje a je jednodušší o ni požádat než dříve,“ argumentuje Jurečka. Mrzí ho, že odbory nepřijaly jeho nabídku, aby s ním jejich zástupci zasedli k jednomu stolu.

„Stejně jako rozumím lidem, kteří mají hlouběji do kapsy, tak musí i odbory a další chápat, že tato země nemůže neustále žít na dluh. Jednoduše spolu musíme najít rozumný kompromis a já věřím, že ho ve prospěch celé naší země najdeme,“ uvedl Jurečka.

Exprezident Zeman podpořil protest odborů

Podporu protestujícím odborům vyjádřil exprezident Miloš Zeman.„Plně sympatizuji se stávkujícími a podporuji jejich protestní akci. Připomínám, že stávka v listopadu 1989 významně přispěla ke změně politických poměrů,“ uvedl Zeman v rozhovoru, který s ním pro pro portál ŽivotvČesku.cz pořídil jeho mluvčí z Hradu Jiří Ovčáček.

Stávka a protest odborů byly vyhlášené úmyslně symbolicky v den, na který připadá výročí generální stávky proti tehdejšímu komunistickému režimu v roce 1989.

Vláda podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalé ministryně financí i současné stínové Aleny Schillerové podrazila miliony lidí.

„Pracovníky ve školství, kteří uvěřili, že vzdělávání je budoucnost. Státní zaměstnance, kteří přijdou o 10 % platu. Byznys, kterému naloží desítky miliard za energie. A to vše proto, že selhala v hospodářské politice, výběru daní a boji s byrokracií,“ napsala Schillerová na sociální síti X (dříve Twitter).

Rakušan organizátorům protestů vyčítá propojování s generální stávkou v roce 1989

To, na co poukázal exprezident Zeman, tedy odkaz na protest proti bývalému komunistickému režimu v roce 1989, vadí ministrovi vnitra a předsedovi STAN Vítu Rakušanovi.

„Co organizátorům stávky trochu vyčítám, je symbolické propojování se stávkou z roku 89. Tehdy šlo přeci jen o trochu jiné hodnoty, než jsou zaměstnanecké benefity nebo výše platů,“ napsal na sociální síti X Rakušan.

„Žádná vláda samozřejmě není ráda, když proti ní lidé protestují. O správnosti opatření, proti kterým se stávkující vymezují, jsem ale přesvědčený. Naší chybou tedy zřejmě je, že se nám o nutnosti penzijní reformy a konsolidace veřejných financí nepodařilo přesvědčit významnou část společnosti. Alespoň tu část, která není k argumentům apriori hluchá,“ uvedl ministr vnitra a předseda STAN.

Kalousek vzpomínal, jak mu demonstrující odboráři dávali své placky Stop vládě

Exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se nyní přihlásil ve své straně k tomu, že by chtěl být na kandidátce pro eurovolby, zavzpomínal na to, jak to bylo, když proti němu a proti tehdejší vládě Petra Nečase v roce 2012 na Václavském náměstí protestovaly desetitisíce nabroušených odborářů (podle Kalouska 120 tisíc nabroušených demonstrantů).

Po demonstraci šel na pivo s tehdejším předákem odborů Jaroslavem Zavadilem. „Natočila nás při tom televize a měl z toho, chudák, strašný průšvih. Josef Středula za to žádal jeho odstoupení. Přitom my u toho piva vedli poctivý „sociální dialog“, po kterém odbory tolik volají,“ vtipkoval v pondělí na sociální síti X Kalousek.

Vláda neumí mluvit s veřejností. Může se to vymstít, říká hejtman Martin Kuba

Do té hospody tehdy přišli na pivo i demonstranti z Ostravy. „Jeden za mnou přišel, zda se s ním vyfotím. „Vyfotím, říkám, ale dáte mi za to tu placku STOP VLÁDĚ. Přicházeli jeden po druhém, dávali mi placky a dělali si selfíčka. Přemýšlel jsem o mentalitě člověka, který v jednu chvíli hystericky řve – smrt Kalouskovi, aby se s ním v druhou chvíli přátelsky vyfotil. Domů jsem si odnášel cca 20 placek Stop vládě a nikoliv nepříjemné zážitky z hospodského pokecu,“ napsal Kalousek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...