Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Šluknově protestovali starostové proti vládě, přišli se podívat i Romové

  16:00aktualizováno  17:54
Zhruba 270 lidí se zúčastnilo demonstrace, kterou svolali starostové ze Šluknovského výběžku proti údajné nečinnosti vlády při řešení sociálních problémů v oblasti. Politici se s lidmi sešli v zámeckém parku ve městě Šluknov, akce trvala asi hodinu a tři čtvrtě a obešla se bez problémů.
Demonstrace starostů se zúčastnilo asi 270 lidí.

Demonstrace starostů se zúčastnilo asi 270 lidí. | foto: Karel Pešek, MAFRA

"Sešlo se tu patnáct starostů, mají k dispozici velké pódium," hlásila z místa reportérka MF DNES. Většinu davu tvořili starší lidé a matky s kočárky. "Je tady absolutní klid," popsala reportérka. Starostové řečnili z pódia a poté sešli mezi lidi, aby si je vyslechli a probrali s nimi jejich problémy

Současně u romského sídliště proběhl protest proti kriminalitě a rasismu politiků sdružení Konexe v čele s Miroslavem Brožem. "Jejich demonstrace je ohlášená proti kriminalitě. Pro spoustu lidí tady se to rovná protiromská. Bohužel je to i předvolební populismus. A ten protiromský vynáší na výsluní," prohlásil o akci starostů Brož.

Brož si nakonec přišel i s několika Romy podívat do zámeckého parku. Byl s nimi i romský aktivista Štefan Gorol. "Měli transparenty s nápisy Chceme žít, chceme práci, pomozte nám," řekla reportérka MF DNES. Akci provázela bezpečnostní opatření, u vjezdu do města stály policejní hlídky a namátkou kontrolovaly řidiče. Městem procházelo i několik hlídek strážníků, zasahovat ale policie nemusela.  

Demonstraci proti liknavosti vlády při řešení bezpečnostních a sociálních problémů Šluknovska svolali sami starostové kvůli tomu, že za rok od loňských nepokojů se toho podle nich pro zlepšení napjaté sociální situace mnoho neudělalo. Nespokojení lidé mohou opět vyrazit do ulic.

Sociálně slabí se stěhují do Varnsdorfu

Rozbuškou se může tentokrát stát varnsdorfská lokalita u Kovářské ulice. Právě sem majitelé bytů už půl roku sestěhovávají sociálně slabé obyvatele. Situace zde začíná být neúnosná. Nejen v panelácích, kde ještě bydlí několik starousedlíků, ale trpělivost dochází i lidem v rodinných domcích u sídliště, které budí hluk a obtěžuje drobná kriminalita.

Fotogalerie

"Tyto třecí plochy nesnášenlivosti ovlivňují život v celém městě, což je nepříjemné," popsal varnsdorfský starosta Martin Louka. Z pódia vysvětloval lidem, co pro zlepšení situace dělá. Město zde již před časem zastavilo prodej bytů, ve volných prostorách bude již brzy sídlit terénní pracovník, radnice spolupracuje s policií.

Starostové současně chtěli lidem složit účty z toho, co se za rok od sociálních na Šluknovsku změnilo. Omezil se počet heren, ubytovny prošli hygienici, mají zde nové ubytovací řády, přijali řadu vyhlášek, přibylo asistentů prevence kriminality, v ulicích je více policistů a vznikla zde i pořádková jednotka.

"Chtěli jsme lidem osobně říci, co se za ten rok podařilo, co ne a proč," řekla šluknovská starostka Eva Džumanová. "Na rozdíl od vlády jsme se my probudili a začali jednat. Vždy lze naši práci zlepšovat, ale už moc nemáme volné pole působnosti a narážíme na strop," prohlásil před přítomnými obyvatelům předseda sdružení Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser.

Premiér se proti demonstraci ohradil

Radnice by potřebovaly hlavně zákon o odpadech (měl by zavést sankce za rozkrádání veřejného majetku pro sběrače i sběrny), zvýšení počtu veřejně prospěšných míst (je třeba dostat k práci dlouhodobě nezaměstnané, hlavně Romy). "Bohužel, většina těchto věcí se řeší zdlouhavě, ale měly by se řešit zrychleně v rámci legislativní nouze," míní Zoser.

Starostům chybí například i registr přestupků. "Bude až v druhém pololetí roku 2013. Úpravy nájemného, které vyplácí úřad práce na sociální ubytování, se změní v dubnu 2013. To přece není možné... Pro nás je to strašně dlouho," vysvětloval přítomným lidem Zoser.

Od loňských nepokojů se v regionu díky speciální pořádkové jednotce zvýšila bezpečnost obyvatel. Jenže drobná kriminalita je téměř na stejné úrovni a místní chtějí lék na své problémy.

Na demonstraci zareagoval i premiér Petr Nečas, který se starosty nesouhlasí. "Situace v tomto regionu není vládě v žádném případě lhostejná. Naopak kabinet činí řadu kroků na pomoc Šluknovsku, které před rokem sužovaly sociální nepokoje, a to nejen prostřednictvím zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Agentury pro sociální začleňování, ale i opatřeními, která přijímají jednotlivé resorty," sdělil Nečas.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...