Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křeček práci nezvládne, trestá mě za jiné názory, brání se Šimůnková

  18:30
Ombudsman Stanislav Křeček zbavil svou zástupkyni Moniku Šimůnkovou veškeré agendy. „Uplatňuje vůči mě mocenské, autoritativní nástroje. Jedná se mnou jak s malou holkou,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Šimůnková. Podle ní není v Křečkově moci zvládnout veškerý objem práce a jeho kroky poškodí hlavně lidi, kteří se na kancelář obrací.
Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kdy jste se o tom, že vám Stanislav Křeček odebere veškerou agendu, dozvěděla?
Dnes (v úterý) v 9.30 jsem byla povolána na schůzku do kanceláře ombudsmana, což nebývá obvyklé. Už jsem trošku očekávala, že to nebude nic dobrého. Pan ombudsman mi bez dalšího řekl, že mi bere veškerou moji agendu.

Jak to zdůvodnil?
Že si dlouhodobě nerozumíme, nemáme podobné, stejné názory a že instituce Veřejného ochránce práv by měla mluvit jedním hlasem. A že je to monokratický orgán. Což je naprostý nesmysl. Ombudsman i jeho zástupce jsou volení Poslaneckou sněmovnou, mají stejná práva i povinnosti. Jediné, na čem je zástupce závislý, je to, že ombudsman mu svěřuje část agendy. A takto to bylo 22 let, co ombudsmanství existuje. Vždycky měl polovinu agendy ombudsman, polovinu jeho zástupce. A ač měli často rozdílné názory, a to se stávalo, tak nikdy nedošlo k takto bezprecedentnímu kroku, aby byla zástupci odebrána celá agenda. To jest vyprázdněna veškerá jeho (zástupcova) pracovní činnost. Myslím si, že je to proti zákonu o veřejném ochránci práv.

Proč?
Zákon počítá s tím, že zástupce bude mít část svěřené agendy, bude se jí věnovat. A bude zastupovat ombudsmana v okamžiku, kdy ten není přítomen.

V tomto podle vyjádření Stanislava Křečka ke změně nedojde, stále budete jeho zástupkyní a budete jej ze zákona zastupovat v době jeho nepřítomnosti.
To se ale ani teď neděje. I když přítomný není, tak mě tím zastupováním vůbec nepověřuje.

Čím si vysvětlujete, že odebrání agendy přišlo právě dnes? O tom, že nemáte na řadu otázek a agend stejný názor, se ví dlouhodobě.
Bohužel to nelze nevidět v souvislosti s tím, že v pátek (24. června) Senát přijal usnesení, v němž je pan Křeček kritizován. Usnesení označilo některé jeho výroky za xenofobní, rasistické a vyzvalo ho k tomu, aby s nimi přestal. A mimo jiné jej i vyzvalo, aby se choval s respektem ke své zástupkyni, tedy ke mně. A dva dny na to se událo toto. Pan Křeček mi „opravdu s respektem“ oznámil, že mi bere veškerou agendu. Nelze se vyvarovat myšlenek, že je tento krok v návaznosti na zmíněné usnesení.

Dlouhodobá šikana

Považujete jeho rozhodnutí za osobní mstu?
Možná. Nevím. Rozhodně tato myšlenka napadla nejen mě, ale mnoho dalších.

Uvedla jste, že jednání pana Křečka vůči vám hraničilo se šikanou. Přiblížíte to?
Jde třeba o chování pana ombudsmana na poradách vůči mě, kdy mě často nazýval „aktivistkou bez životních zkušeností“. Dehonestoval mě na svém facebookovém účtu – i když je to již před delší dobou. Zveřejnil tam dopis od člověka, který mě urážel a navrhoval mé odvolání. Pan Křeček k tomu napsal, že mu lidé rozumí a tři tečky. Měl to tam dva dny, než mu někdo řekl, že to má stáhnout, protože už je to přes čáru.

Křeček kvůli neshodám odstavil zástupkyni. Šimůnková hovoří o šikaně

Proč jste se neozvala dříve?
Asi jsem měla, asi jsem o tom měla více mluvit a více svůj nesouhlas zdůvodňovat. Tiše jsem to trpěla, snažila jsem se zachraňovat dobré jméno instituce. A nijak jsem to nikdy víc neventilovala, nechtěla jsem, abychom měli konflikty navenek. I když to bylo velmi složité. Ačkoli jsem si často říkala, že jsme v absurdní situaci, tak holt vztahy mezi spolupracovníky nemusí být vždy úplně ideální.

Přesto jste jej v médiích kritizovala.
Výroky pana Křečka na Facebooku, které šly velmi často proti Romům, proti menšinám, proti právům i dětí a žen, tak s těmi jsem samozřejmě nesouhlasila. A vyjádřila jsem se v tom smyslu, že nejsou v pořádku. Naposledy to bylo k výroku pana Křečka ohledně prezidenta Zelenského. Ozvala jsem se i v době covidu, kdy mi sebral agendu šetření otců u porodu. Já jsem přitom byla povinna šetřit stížnosti, které k nám přijdou. A pan křeček se rozhodl, že otcové nemají být u porodu během pandemie. A že se nic šetřit nebude. Úplně protizákonně mi tu agendu vzal. To byl první velký konflikt mezi námi. Mediálně jsem řešila před rokem a půl i to, když mě odvolal ze tří poradních orgánů vlády, a to na základě mého interního nesouhlasu s věcmi, které se týkaly strategie romské integrace.

Jinak jsem se snažila udržovat spolupráci v mezích a dělat práci pro lidi, kteří se na nás obracejí. A snažit se vyřizovat v maximální možné míře jejich stížnosti.

Špatně nastavený zákon

Jak chcete situaci řešit?
Systémově je určitě potřeba změna zákona. Jednoznačně apeluji na Sněmovnu a na to, aby změnila zákon o veřejném ochránci práv. Měla by se jinak nastavit pozice ombudsmana a jeho zástupce. Buď tak, že na sobě budou více nezávislí, každý bude mít přímo přidělenou agendu. To může pomoci, pokud jsou oba dva voleni Sněmovnou a jsou názorově rozdílní. A to není jenom náš aktuální případ, dělo se to i v minulosti. Anebo proces volby uskutečnit tak, aby byli voleni dva lidé, kteří spolu názorově souzní. To znamená, klidně ať má ombudsman možnost vyjadřovat se ke kandidátům. A Sněmovna by k tomu mohla přihlížet. Stav, jaký je teď, je naprosto neudržitelný. A u nás dvou to došlo do naprosto extrémní situace, která ukazuje, jak je změna nutná.

A co budete dělat přímo vy sama?
Dva dny, kdy mám ještě agendu pod sebou, dodělám všechny spisy. Ale já jsem v takovém šoku, že si musím nechat projít hlavou, co budu dělat dál. Chci se obrátit na Sněmovnu, protože té se zodpovídáme a měla by o věci vědět.

Zástupkyně ombudsmana: Při zákroku proti Romovi v Teplicích policie chybila

Zvažujete žalobu, jak uvedla některá média?
Musím to promyslet. Nejdříve si z médií zjistit, jaké má vlastně pan Křeček důvody pro to, aby mi odebral agendu. Co jsem zatím zaslechla, jsou naprosto lživé. Jde o křivá, pomlouvačná obvinění, která mě poškozují. Zvážím, co udělám dál. Naopak si myslím, že on manažersky selhává.

Hrozí paralýza Kanceláře veřejného ochránce práv?
(Přemýšlí) Úplně paralyzovat ne, my pojedeme v práci dál, právníci tady zůstávají, zaměstnanci asi odcházet nebudou, sami mají odpovědnost vůči lidem, i když mi vyjádřili podporu. Nemyslím si, že je v moci jednoho člověka zvládnout veškerou agendu. Když to bude celé pod panem ombudsmanem, tak to nebude ve prospěch nikoho. Vůbec si nedokážu představit, jak to zvládne. Sice máme úžasný tým právníků, ale sama vím, kolik času a práce jsem do přidělených agend investovala, a to včetně jednání a prosazování. Nikdy v historii ombudsmanství to všechno neměl na starost jeden člověk. Navíc takový, který tomu nevěnuje tolik času, kolik by měl.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...