Bojovníci Tálibánu vstoupili do Kábulu. (16. srpna 2021)

Bojovníci Tálibánu vstoupili do Kábulu. (16. srpna 2021) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Do Prahy míří třetí evakuační let, exposlanec Škárka má podmínku

  • 10
Bojovníci Tálibánu pár dní po nástupu k moci začali prosazovat svoji představu o společenském pořádku. Z Kábulu odletěl už třetí český evakuační let. Bývalý šéf Věcí veřejných a poslanec Jaroslav Škárka za svůj výrok, že předčasně narozené děti jsou zrůdy, dostal u soudu dvouletou podmínku. Přečtěte si souhrn nejdůležitějších středečních zpráv.

Bojovníci Tálibánu pár dní po nástupu k moci začali prosazovat svoji představu o společenském pořádku. Ve městě Šeberghán zapálili lunapark, v Dželálábádu stříleli do demonstrace proti své vládě. Naopak v Herátu ukazují vlídnější tvář, do školních lavic zde opět usedly dívky zahalené v tradičním závoji hidžábu. Uprchlý prezident Ašraf Ghání je i s rodinou ve Spojených arabských emirátech.

Masakr demonstrantů, hořící lunapark, odpálená socha. Tálibán úřaduje

Z Kábulu odletěl už třetí evakuační let. Na palubě je 62 pasažérů. Jedná se o afghánské tlumočníky s dětmi i držitele trvalého pobytu v České republice. Na palubě jsou i 4 Afghánci, o jejichž přepravu požádalo Slovensko. Při předchozích dvou cestách evakuační speciál dopravil do Česka 133 lidí.

Třetí evakuační let odstartoval z Kábulu, na palubě je 62 pasažérů

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka za svůj výrok, že předčasně narozené děti jsou zrůdy, dostal u soudu dvouletou podmínku. Pokud ji poruší půjde na rok do vězení. Proti rozsudku se odvolal. U soudu se mimo jiné hájil i tím, že při psaní výroku byl pod vlivem alkoholu. Policie se případem zabývala od listopadu, trestní oznámení na Škárku podala nezisková organizace Nedoklubko.

Měl jsem víc vína, než bylo záhodno. Za výrok o zrůdách má Škárka podmínku

Ofenzíva Tálibánu k ovládnutí země byla velmi dobře připravená. Logisticky, politicky, zpravodajsky a evidentně i finančně z hlediska kupování si přízně některých regionálních vůdců, říká někdejší český velvyslanec v Afghánistánu Petr Štěpánek. Podle něj je velmi pravděpodobné, že v zemi opět nastane válka. Čína a Rusko vzniklou situaci vítají, vidí ji jako svou příležitost.

Hrozí další válka. Příležitost vidí Rusko a Čína, říká bývalý velvyslanec v Kábulu

Západní státy měly podle bývalého premiéra a později i eurokomisaře Vladimíra Špidly z Afghánistánu odejít, když se Američanům podařilo dopadnout a zabít Usámu bin Ládina. Špidla také v rozhovoru pro iDNES.cz říká, co mu vadí na Miloši Zemanovi na Hradě. Nechtěl, aby hlavou státu byl člověk se sklonem k nadměrnému využívání ozbrojených sil.

Špidla o Zemanovi: Nechtěl jsem na Hradě postavu s militaristickými rysy


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video