Ruský prezident Vladimir Putin (23. prosince 2021)

Ruský prezident Vladimir Putin (23. prosince 2021) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Rusové použili vakuovou bombu. Zelenskyj chce rychlé přijetí do EU

  • 14
U strategických raket a také na velení strategických bombardérů drží nyní ruští vojáci bojovou pohotovost. Při ruském raketovém útoku na Charkov zahynuly desítky lidí. Ruská a ukrajinská delegace se v pondělí na ukrajinsko-běloruských hranicích sešly k rozhovorům. Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie. Bojovat v jiné zemi je v tuto chvíli z pohledu českých zákonů nepřípustné. Přečtěte si přehled pondělních zpráv.

U strategických raket, v Severní a Tichomořské flotile a také na velení strategických bombardérů drží nyní ruští vojáci bojovou pohotovost s posílenými obsluhami. V pondělí to oznámilo ruské ministerstvo obrany, jež tak učinilo na základě rozkazu prezidenta Vladimira Putina. Ten v pondělí na poradě o dopadech západních sankcí označil Západ za „impérium lží“.

Západ je impérium lží, řekl Putin. Jaderné síly jsou v posílené pohotovosti

Při ruském raketovém útoku na Charkov zahynuly podle ukrajinského ministerstva vnitra desítky lidí, stovky byly zraněny. Druhé největší město Ukrajiny ležící zhruba třicet kilometrů od hranice s Ruskem je jedním z hlavních cílů invazních sil. V Ochtyrce v Sumské oblasti pak podle tamního starosty Rusové odpálili vakuovou bombu.

Rusové údajně použili vakuovou bombu. Charkov masivně ostřelovali raketami

Ruská a ukrajinská delegace se v pondělí na ukrajinsko-běloruských hranicích sešly k rozhovorům. Jde o první schůzku vyjednávačů bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu. První kolo rozhovorů skončilo po šesti hodinách, oznámil prezidentův poradce Mychajlo Podoliak. Strany se dohodly na dalším jednání.

První kolo rozhovorů Ukrajinců s Rusy skončilo. Průlom nepřineslo

Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury, uvedl v pondělním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Prezident je přesvědčen, že Ukrajina by si to zasloužila a že je to možné,“ napsala agentura Unian. Zelenskyj už podepsal žádost.

Přijměte nás okamžitě do EU, zasloužíme si to, žádá Zelenskyj

Bojovat v jiné zemi je v tuto chvíli z pohledu českých zákonů nepřípustné, řekl premiér Petr Fiala po jednání s opozičními stranami. „Jen prezident republiky může individuálně povolení udělit,“ řekl Fiala k možnosti, že by někteří občané České republiky šli bojovat za Ukrajinu proti ruské agresi.

Jen prezident může povolit individuálně boj na Ukrajině, řekl premiér Fiala


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video