První z hvězdných hostů filmového festivalu, herec Russell Crowe, přicestoval...

První z hvězdných hostů filmového festivalu, herec Russell Crowe, přicestoval do Karlových Varů. (28. června 2023) | foto: ČTK

STALO SE DNES: Poslanci kývli na změny na silnicích, ve Varech je hvězdný Crowe

  • 0
Podle nejvyšších činitelů Ukrajiny vzpoura wagnerovců Putina zničí. Poslanci schválili změnu bodového systému. Před mešitou ve Stockholmu muž roztrhal a spálil výtisk koránu, povolila to policie. Podle průzkumů každý třetí rodič bije svoje dítě. V Karlových Varech už je oscarový herec Russell Crowe, zúčastní se festivalu. Přinášíme přehled středečních událostí.

Podle nejvyšších činitelů Ukrajiny nemůže ruský prezident Vladimir Putin přežít tak katastrofální ztrátu autority, která následovala po víkendovém vzbouření wagnerovců. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov, šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak a poradce prezidenta Mychajlo Podoljak se shodli, že „začalo odpočítávání Putinova konce“.

Začal odpočet Putinova konce, myslí si nejvyšší ukrajinští představitelé

Poslanci schválili změnu bodového systému. Nově bude možné řídit auto pod dohledem mentora od 17 let a na vybraných úsecích modernizovaných dálnic má platit nejvyšší povolená rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Změny zákona mají platit od ledna příštího roku, teď je posoudí Senát. „Sází na zjednodušení a větší srozumitelnost,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Řídit bude možné už od 17 let, někde až 150 km/hodinu, mění se bodový systém

Před největší mešitou ve Stockholmu ve středu muž roztrhal a spálil jeden výtisk koránu. Uspořádání akce povolila švédská policie. Setkání bylo svolané na první den muslimského svátku íd al-adhá. Policie na místě zatkla jednoho muže, který se pokoušel házet kameny.

Muž ve Stockholmu roztrhal korán a spálil ho se slaninou, policie to povolila

Násilí do vztahů nepatří, fyzické tresty u dětí však běžně používá každý třetí rodič. Takovou paradoxní situaci ukázala data nového výzkumu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Celkem 57,5 procenta rodičů přiznává, že své děti někdy trestali. Často se přitom jedná o rodiče, kteří v dětství sami zažívali totéž.

Každý třetí rodič bije svoje děti, ukázal výzkum. Nejvíce trestají mladší rodiče

Australský herec a hudebník Russell Crowe ve středu odpoledne přiletěl do Karlových Varů. V pátek převezme na zahájení 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Na karlovarském letišti přistál okolo 15:40. Pak se odjel ubytovat do hotelu Pupp.

Můj Bože, Vary jsou nádherné! Russell Crowe dorazil na festival s předstihem


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video