Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. Setkání s premiérem Petrem Fialou....

Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. Setkání s premiérem Petrem Fialou. (28. ledna 2023) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

STALO SE DNES: Pavel úřaduje v Hrzánském paláci. Rusko zaútočí na Luhansk

  • 1
Zvolený prezident Pavel úřaduje v Hrzánském paláci, premiér mu vyhověl. Rusko zaútočí v Luhanské oblasti, čekají analytici. Porušil svá slova, odsoudila Čína Pavla. Babiše a jeho výzvu k sázce prověří ministerstvo. Korejci začali nahrazovat stávkující pneumatikáře, plánují schůzku s odbory. Přinášíme přehled úterních událostí.

Zvolený prezident Petr Pavel až do inaugurace úřaduje v Hrzánském paláci nedaleko Pražského hradu. Tým zvoleného prezidenta o to předsedu vlády Petra Fialu v neděli požádal. Fiala Pavlovi vyhověl. Petr Pavel má složit slib prezidenta 9. března. Hrzánský palác využívá vláda občas k jednání a k přijetí zahraničních návštěv.

Zvolený prezident Pavel úřaduje v Hrzánském paláci, přijal ministra Rakušana

Rusko se na Ukrajině skutečně připravuje na novou ofenzivu, uvádí s odkazem na západní, ukrajinské i ruské zdroje americký Institut pro studium války (ISW). Podle něj útočnou operaci jednotky Moskvy zahájí v následujících měsících, pravděpodobně ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Podle tajemníka NATO Jense Stoltenberga Rusko nehodlá vyjednávat o míru a může mobilizovat až 200 000 dalších vojáků.

Rusko zaútočí v Luhanské oblasti, čekají analytici. Povolá až 200 tisíc lidí

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala v úterý agentura Reuters. Čína také zpochybnila Pavlovu důvěryhodnost. Premiér Petr Fiala na telefonát reagoval slovy, že Česko jako suverénní stát si samo rozhoduje, s kým si zavolá a bude se potkávat.

Porušil svá slova, odsoudila Čína Pavla. Mluvíme, s kým chceme, řekl Fiala

Andrej Babiš svou výzvou na Twitteru, kde lidi vyzýval, aby využili během voleb příznivého kurzu a vsadili na jeho vítězství, mohl porušit zákon o regulaci reklamy. Ministerstvo financí uvedlo, že případ prověří. Policie k příspěvku na sociální síti obdržela řadu podnětů k prošetření.

Babiše a jeho výzvu k sázce prověří ministerstvo. Mohl porušit regulaci reklamy

Stávku v továrně Nexen u Žatce na Lounsku podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča narušil zaměstnavatel. Uvedl, že stávkující nechce pustit do továrny a jejich místa obsazuje jinými zaměstnanci. Odbory se hodlají obrátit na policii, zaměstnavatel však obrátil a naplánoval schůzku. Jednání má začít v 16:30. Protestujících se zastal odborový předák Josef Středula.

S Korejci jsme nic nevyjednali, stávka pneumatikářů pokračuje, řekl šéf odborů


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video