Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinoku. (3. září...

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinoku. (3. září 2020) | foto: Profimedia.cz

STALO SE DNES: Aplikace na kontrolu očkování. Vražda Kuciaka se vrací k soudu

  • 5
Od úterý si lidé mohou stáhnout novou aplikaci čTečka kontrolující certifikáty o očkování proti covidu-19. Lékaře musel nečekaně vyhledat premiér Andrej Babiš. Slovenský Nejvyšší soud zrušil verdikt nižšího soudu, který osvobodil podnikatele Mariana Kočnera v případu vraždy novináře Jána Kuciaka. Portál iDNES přináší přehled nejdůležitějších úterních událostí.

V úterý začala fungovat nová aplikace čTečka, která slouží ke kontrole certifikátů o očkování proti covidu-19. „Aplikace zobrazí zelený nebo červený pruh podle toho, zda je certifikát platný a vyhovuje aktuálně platným pravidlům,“ vysvětlil v rozhovoru pro iDNES.cz mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Stát spustil čTečku. Zkontroluje platné očkování nebo test

Premiér Andrej Babiš měl zdravotní komplikace, které mu znemožnily zúčastnit se bezpečnostní konference pořádané v Bratislavě. Úřad vlády sdělil pro iDNES.cz, že Babiš podstoupil preventivní lékařské vyšetření a je v pořádku. Na konferenci ho nahradil vicepremiér Karel Havlíček.

Babiš měl zdravotní komplikace. Neodjel na konferenci do Bratislavy

Do Česka se poprvé dostal lék, který léčí i samotnou příčinu cystické fibrózy, nikoliv jen symptomy nemoci. Od úterý o něj mohou pacienti žádat skrze paragraf šestnáct. Díky odbornému stanovisku navíc nebude proplácení jen individuální, dosáhnou na něj prakticky všichni starší dvanácti let.

Roky života navíc. Nová léčba cystické fibrózy dává naději stovkám pacientů

Slovenský nejvyšší soud v úterý zrušil verdikt nižšího soudu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, který původně osvobodil obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou. Specializovaný trestní soud se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti Kočnerovi, který si měl Kuciakovu vraždu objednat, a Zsuzsové, která ji měla zprostředkovat.

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka

Bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který měl ve volbách vést pražskou kandidátku ČSSD, zřejmě jako volební lídryně nahradí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Dvojkou pražské kandidátky má být bývalý šéf Zelených Matěj Stropnický, který nyní radí Maláčové, na pátém místě se má objevit exministr zdravotnictví a ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Nikoho z nich ale žádná z pražských organizací původně nenavrhla, proti čemuž se nyní někteří sociální demokraté bouří.

Vedení ČSSD maže stopy po Petříčkovi, dosadit chce Maláčovou a Stropnického


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video