Jedna z variant dronu Heron 1

Jedna z variant dronu Heron 1 | foto: IAI, Public Domain

STALO SE DNES: Armáda nakoupí drony, zemřel hokejista Petr Klíma

  • 2
Resort obrany vyjednává nákup tří dronů Heron 1 za 2,7 miliardy korun. Ministr školství Mikuláš Bek slibuje za svého působení svižnou evoluci. Pobyt Nikolaje Peskova na Ukrajině vyvolal mnoho otázek a pochybností. Lidskoprávní organizace použila k vytvoření fotek z demonstrace umělou inteligenci. Zemřel hokejový reprezentant Petr Klíma. Přečtěte si přehled čtvrtečních zpráv.

Resort obrany vyjednává s izraelskou státní firmou IAI o nákupu tří dronů Heron 1. Jejich cena by činila 2,7 miliard korun. Delegace obrany i generálního štábu ovšem vyrazila i do továrny vyrábějící bezpilotní letouny Bayraktar. Návštěva s nákupem dronů však podle ministerstva nesouvisí.

Tři izraelské drony za 2,7 miliardy, nebo bayraktary? Armáda chystá nákupy

Nově zvolený ministr školství Mikuláš Bek slibuje ve školství svižnou evoluci. Prioritou pro nového ministra školství Beka bude dostupnost vzdělávání, jelikož v řadě regionů chybí kapacity nejen v základním školství, ale i v poptávaných typech středoškolského vzdělávání. Bek tak uvedl, že „neslibuje žádnou revoluci ve školství, ale něco čemu říkám pracovně svižná evoluce.“

Bek slibuje svižnou evoluci školství, nabídne dialog o prioritách opozici

Nasazení syna mluvčího Kremlu Nikolaje Peskova na frontě vyvolalo mezi Rusy více otázek než odpovědí. Zdá se totiž, že Peskov mladší v první linii a možná ani Ukrajině vůbec nebyl. Podle Abbase Galljamova, někdejšího spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina, je zpráva o nasazení Nikolaje v první linii dalším krokem v náborové kampani. Rusko se totiž potýká s akutním nedostatkem vojáků a usilovně se snaží získat nové.

Byl tam vůbec? Kreml si chtěl nasazením Peskova získat Rusy, sklidil nedůvěru

Lidskoprávní organizace Amnesty International použila k vytvoření snímků z celonárodní demonstrace v Kolumbii umělou inteligenci. Tento krok udělala ve snaze ochránit demonstranty před možnou státní odplatou. Organizace za to však sklidila kritiku s tím, že používání uměle vytvořených fotografií by mohlo zpochybnit jejich práci a podpořit různé konspirační teorie.

Amnesty čelí kritice, k protestům použila fotografie od umělé inteligence

Ve věku osmapadesáti let zemřel bývalý hokejový reprezentant a vítěz Stanley Cupu z roku 1990 Petr Klíma. Okolnosti úmrtí dvojnásobného šampiona československé nejvyšší soutěže nejsou dosud známy. Případ vyšetřují kriminalisté, bližší informace by měla přinést až nařízená soudní pitva.

Zemřel Petr Klíma, vítěz Stanley Cupu a hokejový střelec z Litvínova


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video