Zleva: Michal Šmarda, Jiří Paroubek

Zleva: Michal Šmarda, Jiří Paroubek | foto: Koláž iDNES.cz

Paroubek vtahuje ČSSD do obnovované levice, Šmarda s kolegy ale nemá zájem

  • 100
Pouze měsíc poté, co Jiří Paroubek oznámil založení své nové strany Nespokojení, zahájil politik další významnou operaci. Dobýt nějaká místa ve Sněmovně chce spoluprací s dalšími levicovými stranami. První „na ráně“ je ČSSD, kterou kdysi vedl. U sociálních demokratů už nějakou podporu má, ale její šéf Michal Šmarda je proti.

„Jistě se shodneme, že asociální a protilidová politika současné pravicové vlády vytváří velmi tíživé dopady na široké vrstvy občanů, zejména pak v razantním poklesu jejich životní úrovně,“ píše předseda neparlamentní politické strany Nespokojení Jiří Paroubek šéfovi ČSSD Michalu Šmardovi.

Souhlasíte se sjednocením levice, kde by ČSSD a KSČM byly spolu?

celkem hlasů: 1458
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 6. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

V třístránkovém dopise, kde mimo jiné argumentuje zásahy do zvyšování věku pro odchod do důchodu, Šmardu vyzývá, aby jeho žádost probral se svými spolustraníky.

Valachová krok kvituje, Šmarda nemá zájem

V dokumentu, který má iDNES.cz k dispozici, znovu Paroubek hovoří o svém dřívějším záměru – a sice spojit celou levici, a to včetně komunistů. Nebojí se ani toho, že by levicovým voličům mělo toto spojení vadit.

„Je to umělá překážka. Když to není nepřekonatelná záležitost pro mě jako bývalého předsedu sociální demokracie, tak nevím, komu z levicových voličů by to mělo vadit. Jednou budou vadit komunisté, pak Suverenita, Paroubek, pak Šmarda. Jde o to dát dohromady všechny levicové síly,“ sdělil redakci iDNES.cz. Spojení s hnutím ANO ale v úvahu nepřipadá.

Paroubek se vrací do politiky. Chce sjednotit levici včetně komunistů

Jenže přesně kvůli případnému spojení s komunisty nemá ČSSD o spolupráci zájem. „Sociální demokracie nemá zájem o koaliční spolupráci s komunisty a nacionalisty. Je to v rozporu s programem i zásadami sociální demokracie,“ napsal Šmarda redakci v SMS.

Zato exministryně školství a bývalá členka sociální demokracie Kateřina Valachová Paroubkovu myšlenku kvitovala. „Viděli jsme spojení u pravicových a středopravicových stran, tak by to asi bylo moudré i ze strany levicových stran,“ přemítala pro iDNES.cz. Přesto konkrétní osoby nechtěla komentovat.

Na dotaz, zda by si za určitých podmínek dokázala představit návrat do ČSSD ale měla jasnou odpověď: „Ne, neuvažuji o tom. Vždy jsem byla a vždy zůstanu sociální demokratkou, ale o návratu neuvažuji,“ doplnila Valachová.

Konec Gazdíka a Plagy Balaše neovlivní, shodují se exministři školství

Paroubek si spojenectví levicových stran představuje nikoliv formou fúze, ale spolupráce po vzoru vládní koalice SPOLU či Francouzů. „Strany se daly dohromady do předvolebních koalic a postupují společně. Pak si každá udělala politický klub, ale více méně postupují společně i v opozici,“ vysvětlil bývalý sociální demokrat.

Uvedl také, že cílem je společná kandidátka do Evropského parlamentu a posléze i do Sněmovny. Zatímco do Evropského parlamentu by vyslal například Kateřinu Konečnou z komunistické strany, o křeslo ve Sněmovně by se rád ucházel sám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video