Dvouletý Zdeněk trpí spinální svalovou atrofií, při níž dochází k oslabování...

Dvouletý Zdeněk trpí spinální svalovou atrofií, při níž dochází k oslabování svalů a následným problémům s dýcháním. | foto: Archiv rodiny

Pojišťovna otočila. Nemocnému chlapci léky zaplatí, pomůže i dalším

  • 151
Dvouletý Zdeněk, který trpí spinální svalovou atrofií, se může radovat. Všeobecná zdravotní pojišťovna se totiž po měsících dohodla s dodavatelem léku Spinraza a ten bude nově hrazen v rámci hospitalizace v nemocnici v pražském Motole a Fakultní nemocnici Brno. Pojišťovna pomůže i dalším dětem.

O Zdeňkově případu psala iDNES.cz v článku Chlapec potřebuje lék na vzácnou nemoc, pojišťovna protahuje rozhodnutí, o problém se zajímala i široká veřejnost. V pátek pojišťovna redakci sdělila, že se po dlouhodobých jednáních dohodla s odbornou lékařskou společností a výrobcem léku na způsobu hrazení léčby pacientům.

Rodiče malého Zdeňka o úhradu léku požádali Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) na konci listopadu, kvůli průtahům pojišťovna nerozhodla v zákonné lhůtě třiceti dnů a až do konce ledna rodiče stále nevěděli, co bude s jejich synem dál.

„Strašně se nám ulevilo. Nejdřív se člověk dozví, že jeho dítě je smrtelně nemocné, pak že na to není lék, když po pár měsících lék je, tak zase není hrazený a nemůžete se k němu dostat, a až ve chvíli, kdy se začnete ozývat, se něco změní,“ radoval se ze změny pravidel Zdeňkův otec.

Lék Spinraza, který je v Česku registrovaný od loňského roku, je jedinou dostupnou léčbou, která vede k zastavení progrese nemoci. Při té dochází k úbytku svalů, nemocní se těžko pohybují, mají problémy s dýcháním a předčasně umírají. Jelikož však nebyla stanovena úhrada léku ze zdravotního pojištění, muselo se o něj mimořádně žádat pojišťovny, aby lék proplatily.

Úhradu léku zaplatí s pojišťovnou i výrobce

„Podle platné legislativy sice nemůže být toto léčivo v Česku hrazeno standardním způsobem, nicméně klientům, pro které je jeho podání nezbytné, bude přípravek hrazen v rámci hospitalizace ve dvou specializovaných centrech, a to ve FN Motol a FN Brno,“ řekl iDNES.cz mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle jeho slov se podařilo uvést do praxe návrh, aby měli výrobci inovativních léčivých přípravků finanční spoluzodpovědnost za účinnost léků, které mají být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. „Zpočátku se bude výrobce podílet na úhradě a prokáže-li se, že lék funguje, bude ho dále klientům platit VZP,“ vysvětlil Tichý.

O lék už se nově nebude žádat prostřednictvím paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění, ale Fakultní nemocnice Motol a Brno dostanou k dispozici určitou částku, z níž budou hradit léčbu vybraným pacientům. O tom, komu bude lék aplikován, už rozhodnou samotní lékaři podle předem stanovených pravidel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video