Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na koronavirus se jinou cestou testovaly desítky lidí. A čtyřikrát levněji

  12:42
Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není správné, aby soukromé laboratoře prováděly testy na koronavirus. Žádné nařízení jim to ale nezakazuje. Státem určené laboratoře pacienty často odmítají, desítky jich tak vyhledají pomoc jinde. A náklady jsou čtyřikrát nižší než „oficiální“ cestou.

„Nikde není psáno, že soukromé laboratoře nesmí diagnostikovat koronavirus. To je nějaká kachna,“ hájí svůj postup Soňa Peková, vedoucí laboratoře Tilia, kde se nechala vyšetřit žena z Prahy 6. Nakažená byla odmítnuta jinde, nechala se tedy vyšetřit za vlastní peníze.

Laboratoř v úterý kolem deváté hodiny večer zjistila, že žena z Prahy 6 má v těle virus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Vedoucí laboratoře ihned kontaktovala pacientku a dala zprávu hlavní pražské hygieničce Zdeňce Jágrové. Současně zprávu předala i Státnímu zdravotnickému ústavu, se kterým o půl dvanácté v noci hovořila.

„Od půl třetí do rána jsem v laboratoři ještě jednou ověřovala přes jiný molekulární cíl, jestli se skutečně jedná o ten virus. Pak jsem paní doktorce Jágrové ještě jednou poslala konfirmační záznam o tom, že jde skutečně o virus z Wu-chanu,“ popsala Peková.

Vedoucí si stojí za tím, že se postupovalo zcela správně. „Pacientka se k tomu stavěla velmi poctivě, perfektně spolupracovala. Nahlásili jsme všechno, co bylo potřeba, a poslali jsme všechny výsledky. Nečekali jsme ani do rána, všechno jsme udělali ještě přes noc, aby nedošlo k prodlením,“ vysvětlila Peková. 

Zdroje informací o koronaviru COVID-19

Kde hledat aktuální údaje a oficiální doporučení

Infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s koronavirem, je k dispozici denně na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.

Jen v certifikovaných laboratořích, říká Vojtěch

Vyšetření soukromých laboratoří však není podle ministra správné. „Tato zařízení musejí mít certifikaci. Způsob jejich vyšetření neodpovídá obvyklým zdravotnickým standardům, odběry by měly být prováděny v certifikovaných laboratořích,“ řekl ministr Adam Vojtěch na středeční tiskové konferenci.

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové ministerstvo zdravotnictví uzavřelo s většími soukromými laboratořemi takzvanou gentlemanskou dohodu, že testování provádět nebudou. Zakázat jim to stát však nemůže, uvedly Lidovky.cz.

Přítomnost nukleové kyseliny viru u ženy z Prahy 6 po přezkoumání soukromé laboratoře potvrdila i Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. 

Podle Pekové je výsledek laboratoře Tilia absolutně přesný. „Pokud máme sekvenci mikroorganismu, není přesnější způsob, jak virus identifikovat. Je to neprůstřelné a nezpochybnitelné. Žádný hlubší test není,“ upozornila. 

Stát doposud některé testovat odmítal

Žena z Prahy 6 kontaktovala infolinku Státního zdravotního ústavu, kde rozhodli, že není potřeba ji testovat. Nepobývala totiž v severoitalských regionech, které úřady dříve označily za rizikové, tedy Lombardii, Piemontu, Benátsku (Veneto) ani Emilia-Romanga, ale v sousedním Trentinu.

V Česku je osm případů nákazy koronavirem, potvrdil ministr

Vyhledala tedy soukromou laboratoř, kterou jí pravděpodobně doporučila obvodní lékařka.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zřejmě i v reakci na tento případ ve čtvrtek oznámil, že testy kvůli případné nákaze koronavirem se nebudou dělat už jen lidem, kteří se vrátili z vybraných rizikových oblastí. Zdravotníci je provedou všem lidem, pokud to stanoví lékař či hygienik. Zatím státem uznané laboratoře testovaly přes 400 lidí, nákaza se projevila u osmi z nich. 

Konkrétně v laboratoři Tilia se podle Pekové nechaly na koronavirus otestovat již desítky lidí. „Jsou to lidé, kteří zodpovědně přistupují k tomu, že se vrátili z nějaké oblasti. Chtějí vědět, jestli nejsou zdrojem nákazy, protože státní instituce nemají kapacitu na vyšetření. Lidem se vyšetření nedostane a jsou odmítnuti. Pak se o ně postaráme my, máme na to kapacitu i technologie,“ popisuje Peková. 

V laboratoři Tilia stojí test na koronavirus 1264 korun, podle oficiálních údajů státu stojí test pět tisíc. Peková uvedla, že se jí k cenovému rozdílu „nepřísluší vyjadřovat.“

Laboratoře mají na vyšetření návod

Podle Pekové při propuknutí epidemie dostaly všechny laboratoře návod od WHO (Světová zdravotnická organizace) na to, jakým způsobem virus vyšetřovat. „Genom viru je znám. Myslím, že by to soukromé laboratoře v době, kdy lidé panikaří, testovat měly. Nakoupili jsme chemikálie a víme, jak se vyšetření provádí,“ uzavřela. 

Soukromý test odhalil koronavirus u matky školáků z Prahy, děti jsou zdravé

Názory mezi soukromými laboratořemi na to, jestli testovat koronavirus smí nebo nesmí, se velmi různí. Například laboratoř Synlab koronavirus netestuje. „Pokud by někdo přišel s tím, že se chce nechat testovat, odkážeme ho na pracoviště určené státem,“ řekl tiskový mluvčí laboratoře Robert Hladil. 

„Nemáme povolení od státu,“ odpověděla mluvčí laboratoře Spadia Simona Součková na dotaz, zda mohou provést test na koronavirus. Podle ní se občas v odběrové místnosti někdo s požadavkem na takový test objeví, ale jen ojediněle. Uvedla, že laboratoř sety na odběr koronaviru má, a pokud by získala od státu povolení, testovat by mohla. „Pokud to dělá někdo jiný, musí to dělat načerno,“ myslí si.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...