Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudy omezují do května svou činnost. Komplikují tím jednání o péči o děti

  18:59
Kvůli nákaze koronavirem omezují svou činnost na doporučení ministerstva spravedlnosti některé české soudy. Přerušení jednání ale komplikuje například spory o střídavou péči o děti. Kvůli pandemii totiž musí být takové jednání akutní a dobře odůvodněné.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V poslední době se objevují případy, kdy rodiče odmítají předat dítě v rámci střídavé péče. Odvolávají se přitom na nouzový stav. Podle advokátů však nemá takové chování oporu v zákoně (psali jsme zde).

Vzhledem k omezování činností soudů tak může dojít k situaci, kdy rodiče, kteří by jinak byli v právu, neuspějí ani soudní cestou.

V podobné situaci se ocitla paní Jana R., které její bývalý manžel odmítl kvůli strachu z možné nákazy předat syna a dceru. „Napsal, že mi děti v rámci ochrany před nákazou nepředá,“ svěřila se pro iDNES.cz.

Žena se obrátila na příslušné orgány a cesta ji zavedla až k soudu. Minulý týden podala návrh na výkon rozhodnutí a teď čeká na odpověď. Soud se musí do 7 pracovních dnů vyjádřit, co bude dál.

Nouzový stav oživil války o děti, zejména ve střídavé péči

„Šla jsem na policii i na OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí pozn. red). Žádala jsem také soud o výkon rozhodnutí, ale jelikož soudy teď odkládají jednání, tak to může být odloženo třeba na květen nebo červen,“ obává se matka.

„OSPOD mi napsal, že se mám obrátit na soud a že byl otec upozorněn, že děti vydat musí,“ dodává. Muže vyzvala jak advokátka paní Jany, která ho upozornila na to, že se chová v rozporu s právem, tak OSPOD. Nic ale nepomohlo. Otec přistoupil na styk na dálku, s dětmi je tak matka v kontaktu alespoň telefonicky.

Soudy fungují, ale...

„Pokud by se rodiče obrátili na soud s předběžným opatřením, tak v případě nezletilých soudy rozhodují v řádu dnů,“ ujišťuje prezidentka Unie soudců Daniela Zemanová, která je sama soudkyní na pražském Městském soudu. 

Nouzový stav je protiústavní, myslí si advokát

Pokud bylo jednání o opatrovnictví kvůli nouzovému stavu odloženo, rodiče mohou upozornit soud, že došlo k porušení práv dětí. „Pokud se opravdu k soudu dostane návrh, ve kterém je uveden zásadní zásah do práv dítěte, tak se jím soud zabývá,“ říká Zemanová. 

Dalším nástrojem, jak se domáhat práva, je podat návrh na výkon rozhodnutí. Jinými slovy požádat soud, aby „silou“ vykonal to, o čem rozhodl. V tomto případě tedy předání dítěte od jednoho rodiče druhému. Takové řízení ale kolikrát skončí pokutou. A pokud rodič s rozhodnutím soudu nesouhlasí, celé řízení se protahuje. 

„Vždy je třeba to citlivě zvážit, protože výkon rozhodnutí, tedy násilné předání dítěte, je vždy otázkou ke zvážení,“ upozorňuje Zemanová. Soud se jím prý vždy zabývá. Soudkyně Zemanová však jedním dechem dodává, že doporučuje raději využít předběžného opatření.

Musí jít o akutní případ

Přestože soudy nadále jednají, nemusí vždy nařídit předání „zadržovaného“ dítěte. Unie rodinných advokátů na své online poradně na odročování soudních jednání upozorňuje a vyzývá rodiče k trpělivosti a solidaritě.

Spory o náhradu škod budou komplikované, předpovídají právníci

„Takřka všechny opatrovnické soudy odročují jednání a nařizují nová až na květen. Je tedy vysoce pravděpodobné, že v nynější akutní době se žádné pomoci nedovoláte,“ radí advokáti rodičům.

Prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová potvrzuje slova šéfky Unie soudců Zemanové o tom, že soudy opravdu jednají. Rodiče se tedy na soudy obracet mohou, otázkou však zůstává, jakým způsobem soudci situaci vyhodnotí.

„Když je něco opravdu akutního, tak soudy opravdu rozhodnou. Jde jenom o to, jakým způsobem pohlížet na akutnost situace, protože předběžné opatření je výjimečný prostředek pro krizová opatření,“ tvrdí šéfka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová.

„Mám zkušenost, že soudy vydají předběžné opatření třeba v případech rodičů, kteří bydlí přes hranice,“ říká advokátka. V takovém případě podle ní soud považuje situaci za krizovou. Kvůli uzavřeným hranicím však předběžným opatřením zajistí styk s rodičem na dálku v podobě videohovoru.

Na krizovou situaci není právo připravené

Na situaci, které v současné době Česká republika v souvislosti s pandemií koronaviru čelí, není podle advokátky Kovářové připraveno české právo v žádné oblasti, nejen té rodinné. Na druhou stranu je podle ní rodinné právo nástrojem, který by správně nemělo být potřeba  ve většině případů vůbec využívat .

„Bohužel jsme si v poslední době zvykli obracet se s rodinnými věcmi na soudy. Naivně jsme si mysleli, že to dokážou zařídit za nás, když jsme si my pošramotili vztahy, ale ono to vlastně nejde,“ říká. Rodinné právo slouží prý především k řešení naprosto hraničních případů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...