Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity...

Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity ovlivňoval rozhodování svého senátu v případech drogové kriminality. (5. srpna 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Nevyřešené trafiky či případ soudce Elischera. Soudy budou mít napilno

  • 48
Jaké případy přistanou na stůl soudcům v roce 2020? Bývalý soudce Vrchního soudu Ivan Elischer bude i v příštím roce sedět na lavici obžalovaného. Česko stále nemá dořešenou kauzu trafik pro poslance ODS. A premiér Andrej Babiš se bude znovu přít kvůli svému jménu v registru agentů StB.

Trafiky opět v lednu

V lednu 2019 bude soud pokračovat v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. V případu, který v roce 2013 přispěl k pádu vlády, čelí vedle Nečase obžalobě z podplácení také jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečas by se před soudem mohl objevit i kvůli křivé výpovědi. V prosinci bylo oznámeno, že policie Nečase obvinila z křivé výpovědi v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Expremiér svědčil ve prospěch své manželky Jany, která v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Nečasovi hrozí v případě odsouzení až tříletý trest vězení.

Soudce Elischer

Pražský městský soud začal v roce 2019 projednávat korupční kauzu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera, v případu doposud nepadlo rozhodnutí, pokračovat bude i v příštím roce. U soudního procesu mimo jiné byly možné slyšet i odposlechy z jeho kanceláře. Soudce zval do své pracovny trestance a řešil s ním další případy, vazbu i výši trestů jiný lidí. 

Odposlechy soudce: s trestaným Vietnamcem řešil peníze i výši trestů

Podle obžaloby vzal na úplatcích přes milion korun. Státní zástupce tvrdí, že Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoce Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak podle obžaloby stíhaným Vietnamcům zmírnil za úplatek trest a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“.

V jeho kanceláři našli policisté několik obálek, v nichž bylo celkem 223 tisíc korun. Soudce tvrdí, že jde o peníze z dřívějších úspor, které si v práci uschoval. V případě uznání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Zvukový záznam ze sledování soudce Elischera, soud ho přehrál v listopadu:

Imám a terorismus

Státní zástupce v listopadu 2019 obžaloval bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrovou z podpory terorismu. Případ poslal městskému soudu. Shehadeh je od loňského roku ve vazbě poté, co byl dopaden v zahraničí.

Bývalý pražský imám se ocitl v hledáčku tuzemských tajných služeb a policie už před lety kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany.

Z podpory terorismu byl obviněn před dvěma lety poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Babiš v registru agentů StB

Slovenské soudy se budou muset znovu zabývat žalobou českého premiéra Andreje Babiše, že je v dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Na konci listopadu o tom rozhodl příslušný senát slovenského ústavního soudu.

Při zamítnutí žaloby nynějšího českého premiéra Andreje Babiše ve věci jeho evidence v archivních dokumentech někdejší tajné policie StB jako jejího agenta pochybily slovenské soudy tím, že neurčily, kdo má být ve sporu žalovanou stranou.

Po rozhodnutí ústavního soudu bude v případu znovu rozhodovat bratislavský krajský soud, který se bude muset řídit verdiktem ústavních soudců.

Premiér Andrej Babiš věří, že spor o vedení v registru vyhraje. Kvůli sporu o evidenci ve svazcích StB Babiš loni podal na Slovensko stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, který ji ale odmítl.

Justice se bude zabývat Andreje Babišem i v jiném případě. Na konci roku se také obnovilo trestní stíhání Andreje Babiše a Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo. 

Další případy

Ústavní soud dal lobbistovi Romanovi Janouškovi v případu sražené ženy šanci na nový proces. Justice musí znovu rozhodnout o návrhu na obnovu řízení, původně pražské soudy návrhu nevyhověly. Janouškovo jméno se objevilo letos v české justici dvakrát. Státní zástupce podal obžalobu v kauze odposlechů primátora Pavla Béma a lobbisty. Oba muži vinu ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace odmítají.

Soud se začne zabývat případem pětice někdejších příslušníků Státní bezpečnosti obžalovaných ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s takzvanou akcí Asanace. Hlavní líčení zatím nezačalo ani po 15 měsících od podání obžaloby.

Soud by měl po novém roce rozhodnout ve sporu o Slovanskou epopej malíře Alfonse Muchy. S obrazy disponuje Praha. Malířův příbuzný v žalobě tvrdí, že hlavní město se vlastníkem obrazů nikdy nestalo. 

Ke sledovaným soudům v příštím roce bude patřit ten, který se bude odehrávat za českými hranicemi. Rok a deset měsíců od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky přijal slovenský soud obžalobu na podnikatele Mariana Kočnera a další tři obviněné. Začátek hlavního líčení stanovil na 13. ledna příštího roku.

Krajský soud v Praze začne v polovině ledna 2020 začal projednávat takzvanou druhou větev korupční kauzy bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. V případu je obžalováno devět lidí a osm společností. Týká se zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Rozhodnutí zatím nepadlo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video