Pronájem nemocnice není nejlepší nápad, sdělil předseda ČSSD Sobotka hejtmanovi

Pronájem nemocnice není nejlepší nápad, sdělil předseda ČSSD Sobotka hejtmanovi Palasovi. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Sobotka jde proti Palasovi, hejtmani nesmí dovolit privatizaci nemocnic

  • 65
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je hrubě nespokojen postupem moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase kvůli pronájmu nemocnice v Novém Jičíně soukromému řetězci Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. "Nemohou počítat s mou podporou nikde, kde dojde k porušení programu ČSSD," řekl po jednání předsednictva strany Sobotka.

Palasovi to může zkomplikovat situaci, pokud bude chtít v příštím roce obhájit pozici hejtmana a vést kandidátku sociální demokracie v Moravskoslezském kraji. Ze své pozice předsedy strany ji sice nemůže Sobotka vetovat, protože rozhodují okresní a krajská organizace, ale už nyní je zřejmé, že lidé, kteří patří k Sobotkovu táboru ve straně, se budou snažit Palase "upozadit".

Situaci mu ovšem komplikuje to, že Palas patří stejně jako většina hejtmanů do tábora jeho stranického soupeře Michala Haška a ČSSD je od volby šéfa strany, kde Sobotka jen těsně porazil Haška, rozštěpena napůl.

"Je důležité, aby žádný z hejtmanů nepodléhal tlaku soukromého sektoru na privatizaci nemocnic," zdůraznil v pátek po jednání vedení strany Sobotka. Postup s pronájmem nemocnice v Novém Jičíně řetězci Agel Tomáše Chrenka je podle něj jasně v rozporu se stranickým program i s usnesením předsednictva sociální demokracie. Jednat kvůli tomu bude s krajským šéfem Petrem Kajnarem.

Sobotkovi spojenci, místopředseda Jiří Dienstbier a středočeský hejtman David Rath soudí, že by Palas už neměl kandidovat. Naopak Haškův spojenec a místopředseda strany Zdeněk Škromach tento názor odmítl.

Pronájem novojičínské nemocnice nelze podle Škromacha odsuzovat a současně neříci, zda a z čeho má kraj zaplatit dluhy nemocnice nebo jakým jiným způsobem případ řešit.

I Palas kritiku odmítá. O pronájmu nemocnice rozhodl Moravskoslezský kraj ve středu. Agel ji získá na 20 let od ledna 2012. Představitelé kraje ujišťují, že rozsah lékařské péče, kterou nemocnice poskytuje, se nezmění. Zařízení má nyní zhruba 270 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti.

Agel převezme závazky nemocnice a za pronájem zaplatí ročně zhruba 25 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Kromě toho zrekonstruuje operační sály včetně jednotek intenzivní péče a ARO.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video